Polinyà

Polinya - Església de Sant Salvador
Polinya - Església de Sant Salvador

AJUNTAMENT

Plaça de la Vila, 1 (08213). Tel.: 93 713 02 64 Fax: 93 713 02 48.
a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e) web: www.ajpolinya.cat


FITXA TÈCNICA

Població: 6711 hab.
Superfície: 8.8 km2
Altitud: 158 m.

OFICINA D'INFORMACIÓ

Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC).
En aquest apartat podreu consultar tots els serveis i gestions que es poden fer a l'Ajuntament de Polinyà tant de manera presencial com al web (www.ajpolinya.cat).
Adreça: Pl. de la Vila 1. 08213
Horari: De dilluns a divendres de 9 a 14h. Dilluns i Dimecres de 17 a 20h (només registre i visites concertades)
Telèfon: 93 713 02 64
Fax: 93 713 02 48
L'objectiu es facilitar-vos en el major grau possible la relació amb l'Ajuntament.

L'horari de registre i informació al ciutadà és de 9:00 a 14:00 i dilluns i dimecres a la tarda de 17:00 a 20:00h.


LLOCS D'INTERÈS

Església romànica de Sant Salvador de Polinyà. El primer nucli vilatà es formà a l'entorn de l'antiga Església parroquial de Sant Salvador, consagrada l'any 1.122, tot i que ja es troba documentada des de mitjans del segle XI.
Situada al nord de la població en la cresta d'una petita carena que separa les rieres de Can Rovira i de Can Serra, presidint tot el poble, és un dels valors històrics més importants de Polinyà, per la seva antiguitat i pel seu valor arquitectònic. A l'interior s'hi descobrien unes interessants pintures murals.
L'Església actual, molt transformada per successives reformes, conserva encara part de la primitiva estructura romànica d'una sola nau amb volta de canó, un absis semicircular ornat amb arcuacions llombardes i un campanar de base quadrada. L'única porta original que resta és la que dóna accés al campanar, des de la nau pel mur nord. És de petites dimensions i té arc de mig punt fet amb dovelles de pedra tosca. L'actual porta d'accés, situada al mur de migdia, malgrat continuar en el lloc original, ha estat totalment transformada.
Aula de tarda
Equimpament destinat a serveis socioeducatius. En poden gaudir nens i nenes des de P5 fins a 2n d'ESO. En aquest espai es desenvolupen activitats de reforç escolar i de lleure C/Cadí, 16, baixos. 08213. De dilluns a dijous de 16.45 a 20 hores.
Telèfons: 93 713 02 64/ 93 713 03 88
Casal de Joves. Punt d’Informació Juvenil: servei d’Internet, servei de consulta i assessorament: estudis, feina, vacances, temes socials, tramitació de carnets joves...
Per a més informació al mateix Casal.
C/ Escoles, s/n.
Tel. 93 713 01 56
Centre Cívic
Equipament polivalent que consta d'un ampli espai central per a usos diveros i aules que s'utilitzen per a cursos de formació per a adults, activitats culturals, xerrades, exposicions, concerts, teatre, etc. També és un espai cedit a diverses entitats com a seu i per celebrar-hi activitats lúdiques i festives.
C/Sant Pere, s/n
Horari: de dilluns a divendres de 17 a 21 hores.
Telèfon: 93 713 00 01
Les pintures romàniques de Polinyà, d'una gran expressivitat en les seves formes, són de la primera meitat del segle XII. Estan elaborades en un estil autòcton, similar a les de Santa Maria de Barberà, amb influències franceses, lluny de l'estil italianitzant representat per Taüll o Pedret. Les relacions amb les pintures romàniques de Santa Maria de Barberà són evidents tant pel que fa al cànon allargat de les figures com per les formes i colors dels personatges i elements representats. La proximitat de les dates de consagració d'ambdues esglésies (Barberà, entre 1116 i 1137, i Polinyà, al 1.122), el fet que entre els propietaris de Polinyà que feren importants deixes testamentàries a l'església de Sant Salvador destaquin els Bonfill de Santa Coloma, què si bé tenien la seva residència habitual a Barberà foren senyors de Polinyà per via matrimonial, fan pensar que el mateix mestre va pintar a Barberà i a Polinyà. També s'atribueixen al mateix autor les de Cardona i les d'Osormort.
De la decoració de Sant Salvador de Polinyà es conserven, totes al Museu Diocesà de Barcelona, les pintures de l'absis, de la meitat meridional de la nau i de l'arc triomfal.


PARCS I ÀREES D'ESBARJO

  • Parc de la Riera.
  • Parc del Romaní.
  • Plaça de la Vila.


MUSEUS


Museu Històric de Polinyà.
Sant Salvador, 8. Tel.: 93 713 02 64.
Hores concertades.

Laboratori del museu.
Carrer Escoles, s/n.

OFERTA CULTURAL


Cicle Tardor de Teatre.

FESTA MAJOR

Segon diumenge de juliol.