- MIDA DEL TEXT:
- SENSE ESTILS
Estem immersos en un sistema econòmic lineal, que es basa en un procés centrat en produir-utilitzar-llençar. Aquest model es demostra insostenible sobretot si tenim en compte les expectatives de creixement de la població i de la demanda per als propers anys: tant pel cost que suposa l’increment constant de consum de matèries i recursos (en un planeta en el que aquests recursos són finits), com per l’increment continuat de residus i la conseqüent pèrdua de materials que podrien ser reaprofitats amb nous models de producció i consum.
El Vallès Occidental té la massa crítica i el potencial per impulsar i accelerar la transició cap a l’economia circular, aprofitant la mobilització i la generació de sinèrgies entre agents diversos que mostren el seu interès en jugar un paper actiu. Des del Consell Comarcal es planteja afavorir la transició al nou model econòmic a través d’una governança participativa entre agents públics i privats i l’any 2016 es constitueix la Xarxa d’entitats per a l’impuls de l’economia circular al Vallès Occidental.
Així doncs, des de la constitució de la Xarxa d’entitats per a l’impuls de l’economia al juny de 2016, el Consell Comarcal assumeix la secretaria tècnica, executant de forma directa algunes actuacions i obrint espais per treballar conjuntament i avançar en el co-disseny de propostes sobre Economia Verda i Circular.
Atès que els objectius i missió d’aquesta iniciativa tenen plena coincidència amb la finalitat i objectius del Pacte, el Grup impulsor va aprovar la seva integració en el conjunt de mesures del Pacte per la Reindustrialització en una sessió de treball a l’abril de 2017.
Entitats participants
Amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, signen l’Acord Vallès Circular el 19 de juny de 2017 les entitats comarcals (Consell Comarcal, Consorci per a la Gestió de Residus i Consorci de Turisme); els 23 ajuntaments de la comarca; les organitzacions empresarials CECOT, Centre Metal·lúrgic, Gremi de Fabricants, PIMEC i les Cambres de Comerç de Sabadell i Terrassa; els centres tecnològics EURECAT i LEITAT; les universitats ESDI, UAB i UPC i agrupacions professionals i empresarials com la Delegació del Vallès del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, el Clúster del Packaging i el Gremi de Recuperació de Catalunya.
Actuacions realitzades
Moltes de les actuacions realitzades tenen un important impacte entre ciutadania i empreses, ja que es treballa permanentment per assessorar, sensibilitzar i informar amb la realització de jornades, networking i la comunicació des de diferents suports. Totes aquestes activitats es poden consultar a l’espai web de la Xarxa.
Actuacions en curs
DOCUMENTS I ENLLAÇOS D’INTERÈS