MOVINGMOOD

.
.
.
.

Rut Turró

Dissenyadora de moda amb 20 anys experiència emprenedora dins el sector Tèxtil i Social.

1. El vostre projecte ha estat un dels quatre guanyadors de la 5a edició del Concurs d’Idees Innovadores per a reptes socials. De què tracta el vostre projecte innovador?

Les persones amb discapacitat tenen la taxa més alta d’atur, amb un 65% només dins la UE i un cost de 400.000 milions als governs i la principal causa és la falta d’adaptació als llocs de treball, sigui per orígens en legislacions inadequades, falta de consciència i comprensió sobre la discapacitat, actituds negatives, etc. Les conseqüències són majors taxes de pobresa, taxes més baixes d'èxit educatiu i ocupació, menor independència, participació, discriminació, prejudicis i salaris més baixos.

Moving3Dmachine és l’adaptació de les màquines de cosir industrials per usuaris de cadira de rodes, utilitzant tecnologia 3D oberta. Un sistema desmuntable, accessible i de baix cost. Ofereix una nova oportunitat laboral i de formació especialitzada. Una opció inexistent fins ara. En definitiva, volem aprofitar les  noves sortides professionals: ser confeccionista professional, emprenedor, dissenyant , venent les seves artesanies, arranjant roba, com a hobby o fins i tot per arranjar la roba.

El nostre objectiu és, per tant, oferir més oportunitats de treball i educació superior per a les persones amb diversitat física, promovent la seva autonomia, incrementant l’autoestima i contribuint directament a la societat. Educar, Practicar i Treballar: aquest és el full de ruta d’implementació.

2. D’on va sorgir la idea de crear aquest projecte innovador?

Des de la meva estada a l'Índia amb la Fundació Vicenç Ferrer l’any 1999, vaig canviar el disseny de moda pel disseny útil. El mateix Vicenç em va comentar que si volia ajudar a les persones que em centrés en les persones amb discapacitat perquè són les que més ho necessiten. Aquests anys han estat un circuit de prova i error unint els dos sectors. La idea d’adaptar les màquines de cosir per usuaris amb diversitat, va venir fa anys.

Movingmood va iniciar-se com a marca de roba adaptada, especialment per estar assegut (Fit and Sit). Treballant amb centres especials de treball, la majoria a Catalunya, i amb persones intel·lectuals podíem observar que, al final, la feina queia sobre els caps de taller i no als treballadors. Vaig pensar que necessitàvem un altre tipus de diversitat per fer aquesta tasca més complexa, com és el muntatge i confecció de peces de roba.

Gràcies a l’experiència prèvia a Mèxic i els contactes que mantinc, vaig conèixer al Carlos Espinosa, inventor de l’adaptació. Vam veure una oportunitat al Social Challenge EU platform, on demanaven productes fets amb impressores 3D que millores la vida del col·lectiu, Sense  pensar-ho dues vegades, vam traslladar el sistema casolà del Carlos, en un producte obert i accessible.

3. Quant temps heu treballat amb la idea abans de portar-la a terme?

En Carlos Espinosa fa 20 anys com a confeccionista en cadira de rodes. Formalment, el març 2018 iniciem la redacció del projecte i el presentem aquest abril.

4. Què et motiva per tirar-lo endavant?

Pensant amb les persones que he conegut desfavorides a tot el món, aquesta eina pot fer un gran canvi positiu en les seves vides. Les ganes ho son tot.

5. Heu fet unes sessions d’assessorament per concretar, millorar i avançar en la idea i model de negoci. Quins beneficis i/o coneixements t’està aportant aquest suport i seguiment del projecte que t’ofereix el Consell Comarcal i la Xarxa d’Innovació Social del Vallès?

Bé, nosaltres comptem amb gran experiència emprenedora, amb i sense èxit. Avui, tenim uns conceptes clars per definir el projecte i el model de negoci. Les assessories amb Caleidoscoop ens donen més contactes i experiència de com treballar amb l’administració pública.

6. En quina fase es troba actualment el projecte que has proposat?

Avui mateix, estem tancant els acords de producció i col·laboració amb Althaia (materials mèdics 3D). Les escoles i centres que hem contactat al territori estan oberts a provar-ho. Fins al setembre no s'inicia el curs escolar i esperem les primeres  vendes al juny 2019 arreu de Catalunya.

A Madrid, al març una associació iniciarà tallers (Di+Moda). Ens venen altres entitats socials d’integració laboral a Polònia, Mèxic, i Eslovènia. Estem treballant amb ells, avui encara és molt recent.

7. Quins són els objectius de futur que heu marcat pel projecte (posada en marxa d’una cooperativa, implementació del projecte a una localitat…)?

Estem refent el pla 2019 perquè ens trobem que fora del territori català i espanyol tot avança més ràpid que a casa nostra. Esperem tancar el 2019 amb:

  • 6 escoles al territori català.
  • 4 més a Espanya, Madrid, Pamplona i País Vasc.
  • Aconseguir parlar amb els dept dels Governs per incloure l’adaptació a les escoles públiques.
  • Buscar fons de l'EU i del Territori.