Solucions Baix cost per persones amb discapacitat

.
.
.
.

Cristina Garcia

1. El vostre projecte ha estat un dels finalistes de la 5a edició del Concurs d’Idees Innovadores per a reptes socials. De què tracta el vostre projecte innovador?

Volem ser una empresa socialment responsable que posi la tecnologia al servei de les persones amb discapacitat o problemes de mobilitat, permanents o temporals, perquè tinguin una vida més còmoda i a un cost raonable. Per aconseguir-ho utilitzarem hardware i software lliure sempre que sigui possible o equipament que ja està al mercat i pot configurar-se per a aplicacions domòtiques.

Per una banda oferirem serveis gratuïts penjant a la nostra pàgina web les instruccions de fabricació dels productes o adaptacions de baix cost que ideem perquè estigui a l’abast de tothom. En aquest cas estem preparats per oferir el mecanisme per a fer una joguina per a nadons sords, un comunicador per a facilitar la parla a persones que porten mascareta d’oxigen, un sistema de pedals per a persones amb dificultats motores per entrenar i connectades al sistema integrat per simular rutes reals, un sensor de distància infraroig perquè les persones amb cadires de rodes no col·lideixin amb objectes fora de l’abast visual de la persona i solucions de control per veu per controlar aparells domèstics orientat a persones amb problemes de mobilitat.

Per l’altra, oferirem paquets amb els components electrònics necessaris perquè qui vulgui es munti a casa les nostres solucions. També oferirem paquets amb el producte acabat. En ambdós casos seran serveis amb cost per part del client, però pretenem que tinguin un cost raonable perquè pugui estar a l’abast de qui ho necessiti. Per assolir aquest objectiu ens ajuda l’avenç que ha fet la tecnologia de hardware i software lliure.

Finalment, oferirem un servei personalitzat per a dissenyar productes a mida en funció de les necessitats de la persona amb problemes de mobilitat temporals o permanents. Aquest servei, tampoc serà gratuït.

2. D’on va sorgir la idea de crear aquest projecte innovador (alguna experiència personal, alguna notícia que et conscienciés al respecte...)?

La idea ha anat sorgint per experiències personals. Hem pogut tenir contacte amb persones que tenien una necessitat i hem trobat la manera de solucionar-la.

3. Quant temps heu treballat amb la vostra idea abans de portar-la a terme?

La primera experiència la vam tenir fa uns 4 anys amb el primer contacte amb una persona amb discapacitat. Després hem conegut altres casos de persones amb discapacitat i, gràcies al software i el hardware lliure hem pogut oferir una solució.

4. Què us motiva per tirar-lo endavant?

La nostra motivació és poder ajudar a persones que tinguin una dificultat. Sabem que amb temps i pocs diners es poden oferir solucions que per les persones amb problemes de mobilitat poden ser molt útils.

5. Heu fet unes sessions d’assessorament per concretar, millorar i avançar en la idea i model de negoci. Quins beneficis i/o coneixements us està aportant aquest suport i seguiment del projecte que t’ofereix el Consell Comarcal i la Xarxa d’Innovació Social del Vallès?

Nosaltres, com a finalistes, hem accedit a dues sessions. Han estat molt profitoses i molt interessants. Rebre els consells de les persones que han conduit les sessions ens han ajudat a ordenar una mica les idees que teníem i veure una sortida per donar forma al nostre projecte. Ens ha servit per veure que hi havia coses que teníem ben encaminades però que n’hi havia moltes que es podien enfocar diferent.  

De fet, quan ens vam presentar al concurs, per nosaltres, l’assessorament era la part més interesssant del premi. En el nostres cas, era molt més valuós que l’ajut econòmic.

6. En quina fase es troba actualment el projecte que heu proposat?

Ara mateix, gràcies a les sessions d’assessorament, tenim un pla estratègic bastant ben definit i estem en condicions de començar a dissenyar un canal de venda per provar si pot tenir sortida. Per no arriscar econòmicament, no ens constituirem encara.

7. Quins són els objectius de futur que heu marcat pel projecte (posada en marxa d’una cooperativa, implementació del projecte a una localitat...)?

En un futur, creiem que no gaire proper, mirarem de constituir-nos com a empresa o autònoms si veiem que podem cobrir les despeses que això implica.