Economia verda i circular

El Consell Comarcal treballa per alinear-se amb les polítiques de referència i aprofitar les oportunitats que presenta el canvi de model per estimular actuacions d’innovació que aportin beneficis econòmics a les empreses, oportunitats per a la generació de nous negocis i la creació d’ocupació i una millora per al medi ambient. L'ens comarcal ha impulsat la signatura d'un gran pacte comarcal: el Vallès Circular, per aprofitar les oportunitats que representa el canvi de model d'una economia lineal a una economia circular.

 

Vallès Circular

És una iniciativa de caràcter territorial impulsada pel Consell Comarcal al Vallès Occidental, compartida amb els 23 ajuntaments de la comarca i amb agents socials, ambientals i econòmics. Neix el 2016 i es desenvolupa com un proposta col·laborativa amb la finalitat de desenvolupar una estratègia transversal de transició cap a l'economia circular al Vallès Occidental. Integra accions en diversos àmbits: innovació circular en processos productius, aprofitament alimentari, energies renovables, gestió i valorització de residus, consum responsable amb visió circular o construcció de ciutats circulars, incorporant la complementarietat amb iniciatives locals i dels agents Vallès Circular.

L’economia circular es presenta com una bona alternativa per estimular un canvi de processos productius i d’hàbits de consum, amb capacitat per provocar un canvi sistèmic contraposat a l’actual model lineal, basat en l’extracció, la fabricació, la utilització i l’eliminació de productes i materials. En l’economia circular els materials, productes i serveis són dissenyats per durar i tornar a entrar en la cadena de valor (per nous usos, modificats o com a components), eliminant tòxics i usant energies renovables.

Podeu consultar la web www.vallescircular.com

 

 

Hàbits sostenibles i responsables
Hàbits sostenibles i responsables

Promoció del consum sostenible com a element clau per canviar hàbits i avançar cap a una economia circular

El canvi d’hàbits de consum és una palanca important per a la transformació de l’economia, recolzant la transició a una economia circular, orientada a aprofitar i allargar al màxim el temps de vida de materials i productes posant en valor conceptes com la reutilització, la reparació, la remanufactura... Un model contrari a l’actual economia lineal (basada en produir, consumir i llençar) que no té en compte les limitacions del planeta. Un canvi que requereix alhora del compromís de les empreses productores, que han de posar en el mercat serveis i productes amb qualitats que permetin la durabilitat i l’aprofitament, i de les persones consumidores, que han d’abandonar el model consumista actual i prioritzar altres criteris de compra i consum.

Es tracta d’una transformació profunda i irreversible, necessària per a la sostenibilitat del planeta, que requereix de canvis significatius en el marc mental de pensament i acció de tothom: en l’esquema de valors compartits, en l’estil de vida, en els sistemes productius... Que es troba alineat amb la consecució de bona part dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que marquen l’agenda de desenvolupament fins al 2030, en especial amb l’objectiu 12 “Producció i Consum Responsable” i amb moviments com el “Residu Zero”.

Per avançar en aquesta direcció el Consell Comarcal portarà a terme diverses accions al llarg de l’any 2020, especialment i de forma pilot en 12 municipis de la comarca: Badia del Vallès, Castellar del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Rellinars, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls (a través del Programa Enfeina't, subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya –SOC- i pel Servicio Público de Empleo Estatal-Ministerio de Trabajo, Migraciones y Seguridad Social, regulat per l’Ordre TSF/150/2018 de 3 de setembre).

S’oferiran tallers sobre consum sostenible per a diferents públics i temàtiques diverses, accions d’informació a comerciants i es muntaran punts d’informació en espais públics com els mercats municipals, esdeveniments locals, centres educatius... Les accions es situen en la campanya “Apunta’t al consum sostenible, #pensacircular” que es troba adreçada a la ciutadania i als agents del comerç com a elements clau. Podeu consultar-ne els materials a continuació.

REFERÈNCIES I ENLLAÇOS D'INTERÈS

L’economia verda és aquella que millora el benestar humà i l'equitat social, mentre que redueix significativament els riscos ambientals i les escassetats ecològiques. En la seva expressió més simple, una economia verda és baixa en carboni, eficient en l’ús dels recursos i socialment inclusiva. En una economia verda, el creixement dels ingressos i l'ocupació són impulsats per les inversions públiques i privades que redueixen les emissions de carboni i la contaminació, milloren l'eficiència energètica i de recursos, i eviten la pèrdua de la biodiversitat i els serveis ecosistèmics”.   

                                                                                                                                Green Economy Report del PNUMA, 2011

L’economia circular es defineix com un sistema industrial que promou el disseny reparador i regenerador. Substitueix el concepte “destí final” per restauració, fomenta l’ús de les energies renovables, elimina l’ús de productes químics tòxics i es basa en la reutilització i la prevenció dels residus, mitjançant el disseny intel·ligent dels materials, productes, sistemes i, en conseqüència, dels models de negoci”.                                                                                                                                           Ellen MacArthur Foundation, 2012

Aprovat el 2 de desembre de 2015. Per impulsar la competitivitat, crear ocupació i generar creixement sostenible, integrant la sostenibilitat en l’activitat econòmica des d’una perspectiva de transició a llarg termini

Aprovada el maig de 2015. Inclou les polítiques d’estímul per integrar l’impuls a la transició a una economia verda i circular com a element d’impuls de la competitivitat, la innovació, l’ocupació, la sostenibilitat i la resiliència.

Fundació capdavantera a nivell mundial en l’impuls de l’economia circular creada l’any 2010.

NOTES DE PREMSA