Recooperem: distribució i aprofitament de menjars

Sessió d'agraiment a les persones voluntaries del projecte Recooperem
Sessió d'agraiment a les persones voluntaries del projecte Recooperem
Els tupers amb els àpats elaborats es conserven congelats i una entitat social els reparteix
Els tupers amb els àpats elaborats es conserven congelats i una entitat social els reparteix
Presentació del projecte Recooperem a Terrassa
Presentació del projecte Recooperem a Terrassa
Presentació del Projecte Recooperem a Rubí
Presentació del Projecte Recooperem a Rubí
Visita a l'escola Torredemer de Matadepera
Visita a l'escola Torredemer de Matadepera

PROJECTE SOLIDARI DE DISTRIBUCIÓ D'ALIMENTS I REDUCCIÓ DEL MALBARATAMENT ALIMENTARI

El projecte Recooperem és una iniciativa de caire social que s’inclou dins del Programa de població fràgil i inclusió social que porta a terme el Consell Comarcal amb l’objectiu de donar suport a les persones més vulnerables per lluitar contra la pobresa i afavorir l’equitat d’accés a recursos. Alhora, el projecte aconsegueix reduir el nombre d’aliments en bon estat,  aptes pel consum, que actualment acaben a les escombraries ja que no existia cap canal d’aprofitament organitzat. També és un projecte vinculat al Vallès Circular, de foment de l’economia circular a la comarca. És un projecte que porten a terme el Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental.

Actualment ja són 29 les escoles participants, de 10 municipis de la comarca: Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Matadepera, Rellinars, Rubí, Sant Llorenç Savall, Terrassa, Ullastrell, Viladecavalls i Vacarisses. També hi participen 8 entitats i 9 empreses col·laboradores. El projecte també compta amb la col·laboració del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Pel curs 2018-2019, ja s’ha confirmat la incorporació de tres municipis més:  Badia del Vallès, Castellbisbal i Sant Cugat del Vallès. D’aquesta manera s’arribarà als 13 municipis i a les 37 escoles.

Àpats lliurats

Durant el curs escolar 2017-2018 s’han pogut lliurar 8.515 àpats cuinats i s’ha arribat a 725 famílies de tota la comarca. S’han evitat 3.673 quilos de residus (matèria orgànica) i per tant, s’ha aprofitat 3.673 quilos de menjar.

El curs anterior, el 2016-2017 es van lliurar 5.992 àpats i es va  arribar a 272 famílies amb dificultats. Amb tot, es van evitar 2.752 quilos de residus. 

Com funciona el Recooperem?

Un cop acabat el servei diari del menjador de l’escola, el menjar disponible apte pel consum es prepara com a àpats complerts en uns tapers facilitats pels ens comarcals. L’aliment cuinat que no ha estat servit, i que s’ha mantingut en condicions higièniques i sanitàries adequades, es reparteix en recipients que s’etiqueten amb informació rellevant (aliment, quantitat i data de congelació)  i es congelen a -18ºC. Tenen una caducitat màxima de 3 mesos si es conserven congelats.

Una entitat social o el Rebost Solidari recull els àpats i els reparteix entre les famílies que compleixen determinats requisits, com per exemple gent gran depenent o famílies amb pobresa energètica o amb infants a càrrec. Amb aquests àpats es garanteix que els Rebosts Solidaris i les entitats poden comptar també amb aliments cuinats segurs i de qualitat, que completen l’oferta d’aliments bàsics que es recullen habitualment a través dels recaptes, millorant l’aportació nutricional i evitant el malbaratament alimentari.

Vols participar-hi?

Per qualsevol informació contacteu amb els referents tècnics a través de correu electrònic (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

MUNICIPIS, ESCOLES, EMPRESES I ENTITATS PARTICIPANTS

.
.