Portada > Consell Comarcal > Serveis > Àrea de Benestar Social i Educació > Suport a les persones refugiades

Suport a les persones refugiades

El Vallès Occidental ha engegat diferents actuacions per facilitar l’acollida de persones refugiades als diferents pobles i ciutats de la comarca. El passat 19 de juny es van reunir al Consell Comarcal, els ajuntaments, les entitats que actualment ofereixen places per a persones refugiades al territori (CCAR, Creu Roja, APIP ACAM i ACCEM) i representants del Comitè per a l’acollida de les persones refugiades de la Generalitat de Catalunya per posar en comú la situació actual i possibilitar la integració de les persones refugiades al Vallès Occidental, més enllà dels municipis que disposen de places en el programa de protecció estatal, procurant la recerca d'ocupació, habitatge i vincles socials en el conjunt de la comarca.

Les dades presentades pel Comitè d’Acollida a la trobada constaten que ara fa 3 anys hi havia 28 places de protecció internacional a l’Estat. El 2017 es va produir un salt important, amb 1.845 places en el programa d’asil i refugi estatal a Catalunya, de les quals un 60% ocupades actualment. A la comarca, hores d’ara hi ha 282 places de Protecció Internacional del Programa estatal de refugi i del Programa complementari d’acollida i inclusió (Ciutats Refugi-Sabadell) que estan majoritàriament ocupades.

Què puc fer per ajudar?

Habitatge:

Si disposes d'un habitatge o habitació lliure, el pots arrendar amb aquest fi, sabent que durant un any com a mínim les persones refugiades disposen d'ajudes estatals per pagar-lo mentre busquen una ocupació. Com fer-ho? Has d'omplir aquesta fitxa i posar-te en contacte amb el Consell Comarcal a través del correu (Necessites javascript per veure aquest correu-e). Realitzarem les gestions per tramitar un informe d’idoneïtat de l’habitatge i podràs comptar amb el suport d’entitats especialitzades en gestionar els detalls del lloguer o cessió.

Llocs de treball:

Si vols oferir un lloc de treball o formes part d'una entitat laboral i saps d'una oferta de feina per a una persona refugiada, pots fer-ho saber al correu (Necessites javascript per veure aquest correu-e) que buscarà el perfil més adient al lloc de treball.

 

Acompanyament durant la fase d’integració:

Si vols col·laborar en l’acompanyament a persones refugiades que resideixen a la comarca, et pots fer mentor o mentora del Pla Català de Refugi de la Generalitat de Catalunya, en un d’aquests 2 programes:

Mentoria amb persones adolescents i joves emigrants sols (EN AQUEST ENLLAÇ US PODREU INSCRIURE)

L’objectiu d'aquest programa consisteix en facilitar la relació del o la menor amb persones i/o famílies que li permetin conèixer i vincular-se amb la societat d’acollida i afavorir la construcció del seu projecte de vida migratori; i alhora acompanyar el jove en l’adquisició de les competències lingüístiques i laborals.

Els adolescents i joves escollits per formar part del programa hauran manifestat el seu compromís i interès en participar-hi i tindran les capacitats de comunicació bàsiques en llengua catalana i/o castellana perquè l’intercanvi sigui profitós.

Les persones mentores es comprometen a acompanyar els adolescents i joves que han migrat sols en l’aprenentatge de la nostra llengua, en la recerca de feina i en l’establiment de vincles amb les persones i entitats del seu municipi i comarca, amb un contacte setmanal durant 6 mesos, prorrogables a un any. A més a més, seran requisits per accedir al programa de mentoria tenir més de 25 anys i no tenir antecedents penals en delictes sexuals amb menors.

Necessitem persones empàtiques, amb empenta i il·lusió, amb habilitats de relacionar-se amb persones diferents, amb ganes d’escoltar, orientar i acompanyar als adolescents i joves i, també, aprendre de l’intercanvi amb ells.

Mentoria amb persones refugiades (EN AQUEST ENLLAÇ US PODREU INSCRIURE)

Per acompanyar a les persones sol·licitants de protecció internacional o refugiades, en el procés per assolir, una autonomia socioeconòmica en la nostra societat.

Les persones mentores es comprometen a acompanyar les sol·licitants de protecció internacional o refugiades en el procés d'aprenentatge i consolidació de la llengua, de descoberta de l’entorn i ampliació de la xarxa social i donar-los suport en l’itinerari laboral, dedicant-hi de 2 a 4 hores a la setmana durant un any.

Les persones que s’inscriguin com a mentor/-a de sol·licitants de protecció internacional o refugiades han de formar, un grup d’un mínim de 3 persones i cal que es coneguin prèviament entre sí (per exemple: família, amistats, companys/-es de feina, etc.) ja que treballaran juntes com a grup d'acollida.

Les persones mentores disposaran d’un tècnic-a de seguiment que els donarà suport permanent mentrestant es participi en el Programa de Mentoria. També es vincularan a una entitat social atesa que desenvoluparan una tasca de voluntariat.

 

Donacions de roba i de materials

Per a donacions de roba i materials per a camps de refugi (tendes, cotxets...), poseu-vos en contacte amb les entitats solidàries que habitualment fan recollides al vostre municipi, que us explicaran les campanyes de solidaritat que estan en marxa i a quins col·lectius es destinen: persones refugiades però també d'altres en risc d’exclusió.

Intèrpret voluntari

Si ets parlant d’alguna de les llengües d’origen et pots oferir també com a intèrpret voluntari/-a a través d’una aplicació que et connecta amb persones refugiades i immigrants que necessiten parlar amb personal sanitari, social i representants legals o altres serveis decisius: https://www.tarjim.ly/es

 

Serveis del Consell Comarcal del Vallès Occidental

En previsió de la possible arribada de persones refugiades a la comarca, el Consell Comarcal disposa del Servei de Primera Acollida  desplegat als municipis de menys de vint mil habitants i s’han cercat nous perfils professionals i disponibilitat de llengües per al Servei de Traducció i Interpretació per a persones nouvingudes, restant amatents al desenvolupament dels esdeveniments. 

S’ha engegat una Campanya de difusió entre la ciutadania i les empreses de la comarca per a la cerca de recursos habitacionals i de treball, així com de persones disposades a participar al programa català de mentoria i/o a d’ altres accions de voluntariat.

També es realitzen tallers a centres educatius a primària ‘parlem de refugi’ i secundària ‘Un viatge per camins incerts’ que es gestiona a través de la bústia de (Necessites javascript per veure aquest correu-e).

El Consell Comarcal s’ha adherit a les mocions de suport impulsades per Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

I la Generalitat de Catalunya ha habilitat un espai web amb informació per a les persones refugiades que arriben a Catalunya, així com informacions d’interès per al comú de la ciutadania i personal tècnic que treballi amb població refugiada, on podeu consultar la  Guia de benvinguda per a les persones refugiades que arriben a Catalunya.

 

SITUACIÓ DE LES PERSONES REFUGIADES

Segons dades de l’ACNUR, aproximadament 322.000 persones han creuat la Mediterrània durant el 2015, la majoria com a refugiades, fugint de la violència i la persecució, d’aquestes, com a mínim la meitat provenen de Síria. De fet, el cas sirià és el que ha atret una major atenció, tant pel dramatisme de les imatges com per la magnitud dels fluxos que estan arribant al cor d’Europa a través dels Balcans. Després de més de 5 anys de violència armada, el conflicte a Síria sembla no tenir final. Segons dades de l'ACNUR (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats), el nombre de persones refugiades de Síria ja ha superat els quatre milions i gairebé vuit milions més estan desplaçats dins el propi país.

Però no oblidem que també hi ha un nombre significatiu de persones refugiades procedents d’altres països en conflicte com Veneçuela, Ucraïna, Hondures, Colòmbia, el Salvador, Algèria, Rússia, Afganistan, Iraq, Eritrea, Geòrgia, Pakistan, Nigèria, Somàlia, Sudan o Congo. A més, es compta que 3.770 persones han desaparegut o mort durant l’any 2015 creuant el Mediterrani, segons el recompte de l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) i que converteix el 2015 en el més mortífer, des que existeixen els registres, per als que es van jugar la vida al mar fugint de la violència i la misèria.

 

 

Documents relacionats

Enllaços d'interès:

Comitè per a l'acollida de persones refugiades: http://refugee.gencat.cat/ca/home-ca/

Programa Català de Refugi: http://treballiaferssocials.gencat.cat/ca/ambits_tematics/immigracio/persones_refugiades/programa_catala_refugi/

Casa nostra casa vostra: http://www.casanostracasavostra.com/

Consell Europeu d’Asil i Refugi http://www.asylumineurope.org/

Proactiva Openarms https://www.proactivaopenarms.org/ca/com-ajudar

Traducció en temps real per a persones refugiades: https://www.tarjim.ly/es

NOTÍCIES DEL CONSELL COMARCAL

 1. El curs comença el 2 d'octubre a Polinyà
  29/09/2020
  Aquest divendres, 2 d’octubre, comença la realització del nou curs formatiu del Servei de Primera Acollida del Consell Comarcal a Polinyà. Es tracta del curs “Mòdul C. Coneixements de la Societat …
  Arxivat a: General, Immigració
 2. Material didàctic per combatre prejudicis i rumors contra la diversitat
  23/04/2019
  Coincidint amb la Diada de Sant Jordi, el Consell Comarcal ha fet arribar diferents publicacions a Biblioteques i Instituts de Secundària de la comarca per tal que puguin ampliar el seu fons de …
  Arxivat a: General, Immigració
 3. Reunió tècnica de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya
  15/03/2019
  El Consell Comarcal va acollir ahir dijous la reunió tècnica de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya,…
  Arxivat a: General, Immigració
 4. Al nou espai web es pot trobar informació per poder ajudar en l'acollida de refugiats
  17/09/2018
  El Consell Comarcal ha incorporat a la seva pàgina web un espai dedicat a l’acollida de persones refugiades per tal que la ciutadania de la comarca conegui tot el que pot fer per ajudar en aquesta …
  Arxivat a: General, Immigració
 5. Imatge de l'exposició Tatinutropo
  30/07/2018
  El Consell Comarcal del Vallès Occidental disposa d’un recurs per fomentar la convivència i promoure la reflexió sobre el procés migratori i per a combatre prejudicis i rumors sobre la diversitat …
  Arxivat a: General, Immigració
 6. Una de les sessions del curs d'acollida realitzat a Palau-solità i Plegamans aquest mes de juny
  27/06/2018
  El Servei de primera acollida comarcal ha finalitzat un nou curs al qual han participat 12 persones al municipi de Palau-solità i Plegamans. Es tracte del curs de mòdul C on s’han tractat temes …
  Arxivat a: General, Immigració
 7. Reunió sobre asil i refugi celebrada avui al Consell Comarcal
  19/06/2018
  • La demanda primordial de les entitats són recursos d’habitatge per a poder llogar per a fer l’acollida • La commemoració demà, 20 de juny, el Dia de les Persones refugiades coincideix enguany en …
  Arxivat a: General, Immigració
 8. Cartell xerrada Servei de Primera Acollida
  15/05/2018
  En la sessió es donarà a conèixer el servei que s’ofereix en matèria de primera acollida des del Consell Comarcal del Vallès Occidental, com l’assessorament o cursos de formació per a persones …
  Arxivat a: General, Immigració
 9. Persones assistents al curs durant la visita guiada que s'ha realitzat al municipi.
  02/05/2018
  La formació sobre “Coneixements de la societat catalana i el seu marc jurídic” organitzada a Sentmenat pel Servei de Primera Acollida del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha comptat amb la …
  Arxivat a: General, Immigració
 10. Núria Colomé i Montserrat Rueda inaugurant el curs a Sentmenat.
  18/04/2018
  La formació “Coneixements de la societat catalana i el seu marc jurídic” correspon al Mòdul formatiu C de 15 hores de durada, emmarcat en el Servei de Primera Acollida per a persones estrangeres del …
  Arxivat a: General, Immigració