Portada > Actualitat > Notícies > Els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones del Vallès Occidental ja atenen al voltant de 13 persones al dia amb detecció de violència masclista

Els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones del Vallès Occidental ja atenen al voltant de 13 persones al dia amb detecció de violència masclista

25/11/2021

Coincidint amb la commemoració del 25N, Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, el Consell Comarcal ha fet públiques les darreres dades disponibles sobre les atencions a dones realitzades als Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Vallès Occidental. Unes dades que posen de manifest la greu situació que es viu en relació a les violències masclistes.

A les 13 oficines del SIAD del Vallès Occidental es van realitzar 9.063 atencions amb detecció de violència masclista des de 2019 fins a juny de 2021. L’any 2019 hi van haver, aproximadament, 9 atencions al dia, l’any 2020 van ser 10 i fins a juny de 2021 han estat al voltant de les 13. En relació amb el tipus de consulta, el 43,9% han sigut ateses per violència psicològica, el 21,9% per psicològica i física a la vegada i el 18,7% per violència múltiple.

Segons dades de l’Observatori Comarcal, a Catalunya hi ha hagut 12 feminicidis en el que portem de 2021, la mateixa xifra que durant tot l’any 2020 i una menys que a l’any 2019. El 75% de les dones assassinades no havien presentat denúncia prèvia i cap tenia mesures de protecció adoptades en el moments dels fets.

El Consell Comarcal referma el seu compromís en la lluita contra les violències masclistes

Davant aquesta situació el Consell Comarcal ha volgut refermar el seu compromís amb la lluita contra les violències masclistes i el Ple del passat dijous va aprovar per unanimitat l’adhesió al manifest promogut per la Generalitat amb el suport de diferents entitats.

Al mateix temps, el Consell ha iniciat un projecte intern que sota el nom (Re)Gènere(m) Aquest projecte té l’objectiu de formar agents d’igualtat interns, que serveixin com a punt de referència per a qualsevol demanda o necessitat a l’hora d’aplicar la perspectiva de gènere i el llenguatge inclusiu i no sexista en les tasques diàries de la institució.

Aquest migdia el personal de la institució, encapçalat per les persones que participen activament al projecte (Re)Gènere(m) i les participants del programa Treball i Formació (TIF) Dona, han fet lectura del manifest. Durant la trobada, La consellera de Drets Socials, Míriam Casaramona ha destacat que “des del Consell persistim amb la nostra tasca de fer pedagogia i conscienciació i de posar recursos a l’abast dels centres educatius per poder treballar amb l’alumnat. Els tallers als instituts en són una mostra, com també ho és el Concurs Piula que tornem a engegar. I no ens quedem aquí, també volem fomentar els Espais Segurs en les festes i esdeveniments al carrer, posant a disposició dels ajuntaments les carpes liles”.

 

 

Dades sobre violència masclista

Les dades de l’Observatori Comarcal també evidencien que la violència de gènere es caracteritza per una manca de denúncia, que durant el confinament domiciliari de 2020 va incrementar per la dificultat d'accés als serveis de suport, com els centres de salut, o a l'administració de justícia. A més, la cohabitació forçada va augmentar la violència psicològica que es la forma de violència que té menys probabilitat de ser denunciada. En conseqüència, l’any 2020 es va reduir al voltant del 7% el nombre de denúncies presentades a la comarca, mentre que les trucades a la línia 900 900 120 d’atenció contra la violència masclista van augmentar un 48% respecte a l’any anterior.

Durant el primer semestre de 2021 s’han presentat 1.010 denúncies per violència contra les dones als partits judicials de la comarca, un 11,5% més que durant els primers sis mesos de 2020, quan va esclatar la pandèmia de la COVID-19.

El conjunt de Catalunya és una de la comunitats autònomes que acostuma a tenir una proporció d’ordres de protecció denegades més alta que les adoptades. En concret, Des de l’any 2011 les ordres de protecció denegades als partits judicials de la comarca superen les adoptades, amb l'excepció de l’any 2017.

Engega una nova edició del Concurs Piula per fomentar la lluita envers les violències masclistes entre el jovent

Coincidint amb el 25N el Consell Comarcal ha posat en marxa una nova edició del “Concurs Piula”. Per novè any consecutiu es convida els centres educatius i entitats juvenils de la comarca a treballar amb el jovent la lluita contra les violències masclistes i a “piular” per unes relacions igualitàries i lliures de violències.

El període de participació en la 9a edició del Concurs “Piula contra la violència masclista” s'inicia el 25 de novembre de 2021, Dia Internacional per a l’Eradicació de la Violència masclista i finalitza el 8 de març de 2022, Dia Internacional de les Dones, ambdós inclosos.

Qui hi participi ha de tenir entre 12 i 29 anys i fer una obra multimèdia, artística i musical que expressi un missatge per unes relacions igualitàries i lliures de violències masclistes.

 

Arxivat a: General
Lectura del manifest del 25N a la seu comarcal
El govern comarcal referma el seu compromís en la lluita contra les violències masclistes
El Ple va aprovar per unanimitat l'adhesió al manifest del 25N
Dades elaborades per l'Observatori Comarcal

Arxius adjunts