Portada > Actualitat > Notícies > El Consell Comarcal s’adhereix a la “Declaració per un acord social i polític per la Millora de la Qualitat de l’Aire” en la primera Cimera d’Alcaldies per un Aire Net de Catalunya

El Consell Comarcal s’adhereix a la “Declaració per un acord social i polític per la Millora de la Qualitat de l’Aire” en la primera Cimera d’Alcaldies per un Aire Net de Catalunya

15/10/2021

Aquesta setmana s’ha celebrat a Sabadell el segon Congrés de Qualitat de l’Aire. En aquest marc s’ha reunit la primera Cimera d’Alcaldies per un Aire Net de Catalunya que ha aprovat la “Declaració per un acord social i polític per la Millora de la Qualitat de l’Aire”. Es tracta d’una declaració per avançar en les accions i estratègies de resposta des del món local que ha estat assumida per una quarantena d’ens locals.

Amb l’adopció d’aquesta declaració els ens adherits es comprometen a treballar conjuntament amb la Generalitat de Catalunya un gran acord polític i social per la millora de la qualitat de l’aire, amb participació rellevant del món local. Així mateix es comprometen a adoptar mesures fermes per millorar la qualitat de l’aire i reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle als pobles i ciutats, més enllà de les competències atribuïdes i impulsar accions concretes i urgents. Podeu consultar la declaració aquí.

De fet, el Vallès Occidental va aprovar el gener d’enguany el Pla d’Acció Supramunicipal per a la millora de la qualitat de l’aire, gestat en el primer Congrés de Qualitat de l’Aire celebrat l’octubre de 2019. Va ser així la primera comarca en disposar d’un pla d’aquestes característiques, amb implicació de tots els seus municipis. No només dels municipis que generen contaminació, sinó també els que la reben i la pateixen.

El president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, ha intervingut a la Cimera i ha destacat “el repte de treballar conjuntament cap a una mateixa direcció ja que el que fem a un poble, té conseqüències al poble de costat i de més enllà”. El president comarcal també ha reivindicat “el paper dels ens locals en la consecució dels objectius i en l’execució de les mesures per la millora de la qualitat de l’aire”. “Totes les mesures dels plans impliquen i exigeixen als ajuntaments. I nosaltres les assumim. Però ho fem amb una petició. No ho podem fer sols. Ens hem de dotar d’un marc de governança que permeti una coordinació real. On els ajuntaments tinguem veu i vot. I on puguem consensuar les mesures que, malauradament, hem d’aplicar per reduir la contaminació”, ha assegurat.

El conseller comarcal de Territori, Carles Rodríguez, ha explicat que “des del Consell Comarcal estem treballant amb la Diputació de Barcelona per dirigir-nos a la ciutadania amb aquest missatge i per buscar el compromís individual de cada vallesà i  vallesana en aquest gran repte col•lectiu. La comarca està fent els deures. El Vallès Occidental ja està aplicant mesures del Pla i esperem poder reforçar-les amb els fons de recuperació europeus amb projectes de pacificació de la mobilitat urbana, millora del transport públic, promoció de la mobilitat activa i Zones de baixes emissions”.

Rodríguez també ha assegurat que “des de l’Agència d’energia del Vallès Occidental també ens trobareu al vostre costat per promoure la transició energètica a la comarca i per impulsar projectes que ajudin a la descarbonització del sector del sector empresarial i d’altres que impulsin la reducció d’emissions i consums energètics a les llars”.

 

Arxivat a: General
Signants al compromís de la Cimera d'Alcaldies
El Congrés s'ha celebrat en format híbrid
El president del Consell Comarcal ha explicat l'experiència comarcal