Buscador per paraules clau
13 octubre 2021

El Consell Comarcal opta a una convocatòria de fons europeus per a la modernització i circularitat de Mercavallès

El Consell Comarcal s’ha presentat formalment a la convocatòria europea d'Ajudes per al suport a mercats del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, promoguda pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. L’objectiu és acompanyar la transformació estructural prevista de les instal·lacions de Mercavallès amb una sèrie de mesures que impulsin la seva digitalització, circularitat i competitivitat consolidant el seu paper com un servei públic essencial, sostenible, accessible i de proximitat, que promogui una distribució alimentària saludable i sostenible.

Mercavallès és el principal mercat majorista del Vallès. Situat entre els municipis de Sabadell i Terrassa, forneix una àmplia i densa àrea d’influència d’en total més de 1.750.000 habitants, comptant amb la comarca i les comarques limítrofes. Compta aproximadament amb 30 empreses i la seva superfície, d’aproximadament 1 hectàrea, està dividida en 2 zones: l’àrea del mercat majorista, que consta d’una nau amb 60 llocs de mercat, i un espai descobert, per a serveis i aparcament de tot tipus de vehicles.

Aquesta tarda, el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha presentat el projecte acompanyat de la consellera de Serveis Centrals, Maria Carmen Cebrian i del president de l’Associació de Majoristes de Mercavallès, Enric Torras. El cost del projecte és de293.939 euros i la subvenció sol·licitada és de 242.925 euros. El calendari d’execució és de genera a desembre de 2022.

El president del Consell ha explicat que “des del Consell volem posar el mercat a punt en diferents aspectes i aquesta convocatòria és una oportunitat per treballar qüestions clau com la digitalització, els circuits d’aprofitament alimentari, la gestió dels residus i la promoció de l’equipament per tal de poder acollir nous negocis en les parades disponibles. En paral·lel estem treballant dos temes que són claus pel futur del mercat, d’una banda la renovació de les concessions, que finalitzen el 2022 i de l’altra el projecte de millora de l’equipament. En aquest cas estem treballant un projecte executiu que ha de permetre inversions per abordar la rehabilitació amb criteris de sostenibilitat”.

“Els dos projectes, el de modernització i el d’inversió són complementaris i pretenen abordar la transformació integral del mercat amb la voluntat d’afavorir la seva competitivitat i adaptar els seus serveis i oferta a les noves demandes i necessitats del sector comercial i dels consumidors i consumidores”, afirma Giménez.

Digitalització, sostenibilitat i promoció

La petició de fons europeus preveu diferents tipus d’actuacions. Pel que a fa a la digitalització, el projecte contempla actuacions dirigides a la digitalització del control d’accessos general i del Punt Verd amb l’objectiu de dotar d’eines que permetin la gestió de les entrades i sortides dels usuaris i residus. També contempla actuacions de digitalització de la gestió dels clients per tal de poder fer una monitorització i poder establir noves línies d’actuació, la transformació de la web corporativa del mercat i la instal·lació de punts d’informació visual dins del recinte.

En relació a la sostenibilitat i la circularitat es  contempla la millora de les activitats de l’espai del Mercat Circular amb la creació d’un programa informàtic per a la gestió de la recollida, distribució, seguiment i traçabilitat dels aliments i l’adquisició de cambres frigorífiques per a la conservació dels productes. També l’anàlisi de la viabilitat d’instal·lar un Pool de Envasos que permeti la seva gestió circular.

El projecte també preveu diferents accions de comunicació i promoció, com un pla per a l’atracció d’empreses susceptibles d’instal·lar-se al mercat per maximitzar l’ocupació de la nau majorista i enriquir la seva composició amb altres productes i categories. Com a complement també es preveu la realització d’una campanya de difusió a través de mitjans del sector i institucionals en base a eines i recursos digitals. Es preveu la renovació de la imatge corporativa i homogeneïtzació de la retolació i la senyalització en el mercat en general així com de la zona del Mercat Circular i de productores locals.

El Mercat Circular

El Consell Comarcal ha iniciat aquest 2021 el projecte Mercat Circular, per fomentar l’aprofitament de les fruites i verdures del mercat Mercavallès que són mengívoles però no comercialitzables per tal de proveir aliments frescos i de qualitat a persones que necessiten suport alimentari a  la comarca. Aquesta és una acció més de l’ens comarcal vers la sostenibilitat alimentaria, que complementa la tasca que ja es fa des de fa anys amb el projecte Recooperem d’aprofitament alimentari.

El Mercat Circular aporta valor social a la tasca comercial del mercat comarcal. És un clar exemple d’economia circular i de compromís social. El projecte està previst al Pla de Reconstrucció de la COVID-19 aprovat pel Consell d’Alcaldies i al Pla d’Actuació Comarcal 2021-2023 i s’inclou en una línia de treball comarcal per fomentar l’aprofitament alimentari en tots els estaments de la cadena alimentaria.

Millora en la gestió de residus

Durant el 2020 el mercat comarcal ja va fer un important salt endavant en la gestió dels residus que genera.  Actualment Mercavallès ja ha assolit el 85% en la recollida selectiva de residus i la fracció resta s’ha reduït un terç. Això ha estat gràcies al nou sistema de recollida amb una gran implicació dels concessionaris i dels treballadors i treballadores de l’equipament, així com pels clients i clientes.  Amb el projecte previst es vol millorar encara més en la gestió dels residus que es generen al recinte i impulsar-ne el seu aprofitament.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail