Portada > Actualitat > Notícies > Els Premis Eines distingeixen els millors projectes d’emprenedoria social

Els Premis Eines distingeixen els millors projectes d’emprenedoria social

07/10/2021

El Teatre Auditori de Sant Cugat ha acollit aquest dimecres la gal·la dels primers Premis Eines, als millors projectes d’emprenedoria social, atorgats per la Càtedra en Emprenedoria i Innovació Social, adscrita al Centre d’Estudis i de Recerca en Emprenedoria i Innovació Social (CREIS) de la UAB. Durant l’acte també s’ha presentat l’Anuari de l’Emprenedoria, Economia i innovació Social.

L’acte ha comptat amb les intervencions de l’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, el rector de la UAB, Javier Lafuente; el director general d’Innovació i Emprenedoria de la Generalitat, Lluís Juncà; la primera tinent d’alcaldia i coordinadora de l’Àrea de Governança, Economia i Serveis Territorials de l’Ajuntament de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio; i vicepresident del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Xavier Garcés, i del president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Emilio Cordero.

El vicepresident del Consell Comarcal i alcalde de Barberà del Vallès Xavier Garcés ha destacat durant l’acte que “el Vallès Occidental es concentra un volum important d’entitats socials, cooperatives, associacions, entitats del tercer sector. A l’àmbit del  Vallès hi ha 1.770 organitzacions, de les quals el 71,6% es troben localitzades al Vallès Occidental el 27,4% al Vallès Oriental”.

“En el cas del Consell Comarcal del Vallès Occidental tenim una llarga trajectòria com agent impulsor de l’economia social. Un camí recorregut a través de la creació de la Xarxa d’Innovació Social al 2015 i el desenvolupament continuat d’iniciatives. Un camí que ens ha portat a participar en la creació de la Càtedra Emprenedoria i Innovació Social i a participar proactivament en les accions impulsades com ha estat la convocatòria d’aquests Premis que donen continuïtat al Concurs d’Idees Innovadores per a Reptes Socials que durant 5 edicions es va impulsar des del Consell Comarcal. I treballem per mantenir i potenciar el nostre rol i lideratge dins i fora de la comarca, en un moment en el que cal treballar per la reconstrucció i en el que té més sentit que mai posar la mirada en els reptes socials per crear un model més resilient i inclusiu per a tota la societat, sense deixar ningú enrere”, explica Xavier Garcés.

Anuari de l’Emprenedoria, Economia i innovació social

Aquest dimecres també  s’ha presentat  l’Anuari de l’Emprenedoria, Economia i innovació Social. La primera part de l’edició d’enguany ha estat elaborada de forma conjunta pels consells comarcals del Vallès Occidental i del Vallès Oriental i analitza 6 experiències territorials centrades en l’àmbit del Vallès. 

El capítol 1 ha estat elaborat per les respectives Àrees de Desenvolupament Local i aborda els efectes de la pandèmia sobre el teixit de l’Economia Social i Solidària (ESS) a través de les experiències de sis entitats socials. La segona aportació, a càrrec de l’Observatori-Centre d’Estudis del Vallès Oriental i de l’Observatori del Vallès Occidental realitza una radiografia de les entitats de l’ESS en les dues comarques, posant el focus en la tipologia d’aquestes entitats, en quin sectors operen i com es distribueixen en el territori.

 

Premis Eines

Els projectes guardonats han estat el següents:

Premi eines d’àmbit local: 

  •  Projectes de transformació i innovació social en estat preinicial, incipient o  de nova creació, amb una dotació econòmica de 2.500 €

Obrador Compartit Polivalent (La Catalitzadora- Projectes de transformació eco social a Collserola) de Sant Cugat del Vallès

  • Projectes de transformació i innovació social consolidats, amb una dotació econòmica de 2.500 €

Programa de Cohabitatge Social en Salut Mental (Fundació Sanitària Mollet) de Mollet del Vallès

Pel que fa a les millors iniciatives de transformació social d’àmbit general i d’àmbit vallesà, els premis han estat per:

Premi eines d’àmbit vallesà

  • Projectes de transformació i innovació social en estat preinicial, incipient o   de nova creació, amb una dotació econòmica de 2.500 €

La Sàrria – Ecodistribució, SCCL (La Sàrria-Ecodistribució, SCCL) de Sabadell

  • Projectes de transformació i innovació social consolidats, amb una dotació econòmica de 2.500 €

Un pas endavant per la inclusió laboral (Fundació Viver de Bell·lloc) de Cardedeu

Premi eines d’àmbit general

  • Projectes de transformació i innovació social consolidats, amb una dotació econòmica de 5.000 €

Associació Espiral-Technovation Girls Catalunya (Associació Espiral, Educació i Tecnologia) de Barcelona

Uns reconeixements alineats amb els ODS 2030

Els Premis Eines, que tindrà edicions anuals, és un dels principals instruments que ha posat en marxa la Càtedra d’Emprenedoria i Innovació Social que compten amb la col·laboració dels ajuntaments de Sant Cugat del Vallès, Mollet del Vallès i els consells comarcals del Vallès Occidental i del Vallès Oriental i la Diputació de Barcelona, per promoure  projectes de transformació social que tenen en compte l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, alineant la seva acció amb l’Objectiu 8 de “Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom”, el qual té com a finalitat última la creació de llocs de treball dignes i oportunitats econòmiques per a tothom. Aquest objectiu se centra en la promoció de les activitats productives, l’ocupació digna, la creativitat i la innovació, l’emprenedoria i les microempreses i pimes, i requereix avançar cap a una economia més desmaterialitzada i circular, i assumir determinats compromisos socials, amb l’ocupació de qualitat, amb la seguretat en la feina i amb la inserció laboral, pensant sobretot en les persones joves.

Els projectes candidats han de tenir  l’objectiu social o l’objectiu del bé comú com a raó de ser de l’activitat comercial derivada, així com incorporar un alt nivell d’innovació social; els seus beneficis han de ser reinvertits principalment per assolir el seu objectiu social; i el mètode d’organització o el sistema de propietat han de reflectir la missió social de l’empresa i basar-se en la justícia social i en principis democràtics i participatius. Poden ser presentats per organitzacions socials i innovadores que combinin objectius socials amb un esperit emprenedor i que siguin gestionades d’una manera oberta i responsable, amb la implicació de les persones treballadores i consumidores i d’altres grups d’interès relacionats amb les seves activitats.

 

Arxivat a: General
Lliurament dels premis Eines