Portada > Actualitat > Notícies > El Consell Comarcal engega un projecte per detectar situacions de vulnerabilitat entre els majors de 85 anys i crea el Consell de la Gent Gran del Vallès Occidental

El Consell Comarcal engega un projecte per detectar situacions de vulnerabilitat entre els majors de 85 anys i crea el Consell de la Gent Gran del Vallès Occidental

30/09/2021

El Consell Comarcal està engegant un projecte destinat al col·lectiu de persones gran, per tal de poder millorar la protecció i l’atenció social de les persones de més de 85 anys. Sota el nom de CUIDEM, es posa en marxa un projecte que ha de permetre detectar i donar resposta a l’aïllament i la solitud d’aquest col·lectiu i poder establir un protocol d’actuació. Actualment 24.292 persones del Vallès Occidental tenen més de 85 anys i dues de cada tres són dones.

El projecte comarcal és fruit de les necessitats detectades en l’estudi d’Impacte de la COVID-19 a la ciutadania del Vallès Occidental i deriva del nou Pla d’Innovació per a la Protecció Social. Coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de la Gent Gran se n’han donat a conèixer els detalls. En un inici el projecte es desenvoluparà als municipis de Polinyà, Sentmenat, Rellinars, Ullastrell i Viladecavalls.

El president del Consell, Ignasi Giménez, explica que “la sortida de la crisi sanitària està aflorant noves desigualtats i  hem de ser capaços de poder protegir als col·lectius més vulnerables. Un d’aquests és la gent gran i sobretot aquella que necessita el suport pel seu dia a dia, per poder mantenir una qualitat de vida digna”. “Per això iniciem aquest projecte i també creem el nou Consell de la Gent Gran del Vallès Occidental, que es constituirà el proper 22 octubre com un òrgan de participació que dinamitzi les polítiques d’envelliment actiu i que ens ajudi a donar un impuls a les polítiques de gent gran activa a la comarca”

Un dels col·lectius més afectats per la pandèmia

El col·lectiu de gent gran ha estat un dels més afectats per la crisi sanitària de la COVID-19. Una part de la gent gran ha viscut la pandèmia en situació de soledat i aïllament. Cal tenir en compte que el 28,5% de la població de la comarca amb més de 75 anys viu sola -21.000 persones-  i això ha repercutit en el seu estat durant els mesos més durs de la crisis sanitària. A la comarca, el  6.180 persones grans viuen en residències.

La consellera comarcal de l’Àrea de Drets Socials, Míriam Casaramona, explica que “el repte social que ens plantegem com a Consell Comarcal amb aquest projecte és poder detectar i donar resposta a l’aïllament i la solitud no volguda d’aquestes persones anys i crear un protocol d’actuació que faciliti als serveis socials una intervenció més eficaç. Com preveu el Pla de reconstrucció, volem avançar vers un nou model d’atenció a la gent gran més comunitari que respecti l’autonomia i les preferències de la gent gran”.

El primer pas serà fer una diagnosi que permeti als professionals tècnics saber quines persones necessiten l’activació de recursos socials. Un cop feta la diagnosi, de la mà dels ajuntaments de la comarca, es podrà derivar els usuaris i usuàries cap al recurs social que més s’adapti a les seves necessitats per millorar les seves condicions de vida i minvar la seva vulnerabilitat.

La població gran al Vallès Occidental: xifres clau

L’increment de l’esperança de vida i el descens de la mortalitat i la natalitat ha contribuït a l’augment progressiu i constant de la població de més edat. Al Vallès Occidental, la població major de 65 anys supera les 157.474 persones l’any 2020 i representava el 16,8% de la població total (937.508).

En paral·lel, s’ha produït un procés de sobreenvelliment del col·lectiu de gent gran. És a dir, dins dels majors de 65 anys, guanyen pes els trams d’edat més avançada, amb més de 85 anys. Actualment, el 2,6% de la població de la comarca (24.292 persones) es troba en aquesta franja d’edat. Dos de cada tres persones amb més de 85 anys són dones.

Des de la perspectiva territorial, el municipi amb una estructura d’edats més envellida és Gallifa, on els majors de 65 anys representen el 22,8% de la població total. El segueixen Sant Llorenç Savall (22,6%), Badia del Vallès (21,1%) i Cerdanyola del Vallès (19,6%). En canvi, els municipis relativament més joves (amb una menor proporció de gent gran) són Castellbisbal (13,6%), Vacarisses (12,4%) i Polinyà (11,1%).

Projeccions de població gran

L’any 2033, la població de la comarca serà més envellida. El grup de menors de 16 anys passarà de ser el 18,5% del total de la població a ser el 14,5%, mentre que la població major de 65 anys haurà augmentat el seu pes d’un 16,4% a un 22,1%. No obstant això, el Vallès Occidental serà una de les comarques menys envellides de Catalunya.

Viladecavalls (27,2%), Palau-solità i Plegamans (26,9%), Matadepera (25,4%) i Badia del Vallès (29,4%) són els que tindrien major percentatge el 2033, mentre que Terrassa, Ripollet, Montcada i Reixac i Polinyà serien el menys envellits, tots per sota de la mitjana comarcal (22,1%).

1 d’octubre, Dia Internacional de la Gent Gran

L'Assemblea General de Nacions Unides, el 1990, va proclamar l'1 d'octubre Dia Internacional de la Gent Gran. La comunitat internacional insta d'aquesta manera a reflexionar sobre els reptes socials i polítics que suposa el creixent envelliment demogràfic i proposa vetllar per una vellesa digna i segura. La finalitat d'aquesta jornada festiva i reivindicativa és fer que les persones grans siguin per un dia veritables protagonistes i centre d'interès d'arreu del món, i difondre una imatge més positiva de l'envelliment. La diada representa també una oportunitat per conscienciar la societat sobre l'estat en què es troba la gent gran i els desafiaments i problemes que afronta, així com per promoure accions apropiades per defensar-la i per respectar la seva dignitat i saviesa.

 

Arxivat a: General
L'1 d’octubre es commemora el Dia Internacional de la Gent Gran