Buscador per paraules clau
20 setembre 2021

El segon Congrés de Qualitat de l’Aire es centrarà en mesures urgents de gestió de mobilitat i emissions per disminuir la contaminació atmosfèrica

El Consell Comarcal col·labora en la segona edició del Congrés, que es realitzarà en format virtual els dies 14 i 15 d’Octubre de 2021 des de la ciutat de Sabadell. Organitzat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Sabadell, es vol posar sobre la taula mesures urgents de gestió de les emissions urbanes i rurals i els plans de mobilitat efectius per a mitigar els efectes de la contaminació atmosfèrica en plena emergència climàtica.

Amb l’escenari excepcional actual, l’objectiu d’aquesta segona edició del Congrés, és seguir enfortint les eines de seguiment, activació i implantació de polítiques per la millora de la qualitat de l’aire al nostre territori, tant urbà com rural. Des de 2019, any de la seva posta a punt, aquest esdeveniment mediambiental bianual es postula com l’espai de referència en necessitats imperants al nostre sistema de salut, mediambiental i social. Amb una doble jornada matinal, el Congrés de Qualitat de l’Aire planteja un exhaustiu anàlisi de l’estat de la qüestió amb ponents de renom i la participació del públic, que enguany en podrà seguir el seu transcurs, a través d’un enllaç en streaming  a www.congresaire.cat.

El Congrés aplega 7 ponències destacades, amb representants internacionals en certs casos, i 11 taules rodones temàtiques  que recolliran els eixos estratègics: Les Zones de Baixes Emissions, els efectes de la Covid19 a nivell atmosfèric, la modelització de la qualitat de l’aire a escala urbana i regional, la rellevància de l’ozó i/o l’ús de bioindicadors, entre d’altres. Debats moderats per avalats experts en cada matèria, representant un comitè científic de referència en salut, enginyeria, mobilitat i recerca. Un videofòrum amb la projecció del documental “Something in the air” i una taula rodona amb especialistas de l’aire tancarà aquesta edició del Congrés.

En aquesta 2a edició del Congrés de Qualitat de l’Aire, els àmbits temàtics són:  salut, emissions, avaluació, mobilitat, urbanisme i modelització i governança.

L’emergència climàtica reclama Aire Net en l’agenda global i estatal

Dijous, 14 d’Octubre, el Congrés s’obre amb una doble ponència magistral que ens situarà la contaminació atmosfèrica a l’escenari global i estatal. Vicente Franco, des de la European Comission desplegarà el mapa regulador europeu representant la Clear Air Unit de DG Environment, i Marta Muñoz, subdirectora general d’Aire Net i Sostenibilitat Industrial, del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) posarà de manifest l’estat del Projecte de Llei que incorpora els plans de mobilitat urbana sostenible, les mesures adoptades a nivell nacional en la mitigació del canvi climàtic, i l’optimització de la mobilitat i l’eficiència energètica en pro d’una millor qualitat de l’aire.

Ponències magistrals s’aniran succeïnt durant els dos dies de Congrés. Comptarem amb les lliçons de Xavier Querol, investigador del CSIC que ens parlarà de l’experiència positiva de la Covid19 en termes d’ozó, Maria Neira que ens farà una radiografia a la qualitat de l’aire amb mirada des de l’OMS, Jan Mateu del Barcelona Super Computing center (BSC) i Sergi Saurí  del Center for Innovation in Transport (CENIT), qur ens faran un desglòs tècnic atenent a índexs i mesures de la qualitat de l’aire i ens faran propostes alternatives i eficients de transport sostenible. La clausura del Congrés, sota el títol transversal “Del laboratori al carrer: La percepció de la qualitat de l’aire empeny mesures estructurals” serà a càrrec de la professora de Periodisme de la UPF i activista de la Plataforma de la Qualitat de l’Aire, Cristina Ribas.

Per un acord polític i social per la millora de la Qualitat de l’Aire

En el marc del 2n Congrés de Qualitat de l’Airees proposa una declaració d’alcaldies per per avançar en les accions i estratègies de resposta des del món local, que reforci el seu paper com agents claus en la millora de la qualitat de l’aire, i que s’espera sumi el màxim nombre d’adhesions d’alcaldes i alcaldesses de tot el territori català.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail