Portada > Actualitat > Notícies > El Consell Comarcal garanteix el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i el Servei d’Atenció Integral (SAI) LGTBI dels municipis més petits

El Consell Comarcal garanteix el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i el Servei d’Atenció Integral (SAI) LGTBI dels municipis més petits

21/07/2021

Gràcies a un conveni de col·laboració entre el Consell Comarcal del Vallès Occidental i els ajuntaments de Terrassa i Sabadell, els serveis d’informació i atenció a les dones i els serveis de diversitat afectiva, sexual i de gènere d’aquests municipis presten servei també a la població de municipis veïns que formen part de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials. En total 5 municipis de l’entorn de Terrassa i 5 de l’entorn de Sabadell es beneficien d’aquesta col·laboració.

El Consell Comarcal fa una aportació aproximada de 10.000 euros a cada cocapital per tal que es pugui garantir l’atenció a les dones i l’atenció a la diversitat afectiva, sexual i de gènere dels municipis més petits. En total, 22.500 euros anuals que es regulen en l’addenda aprovada recentment per la Comissió Permanent del Consell.

L’atenció a les dones i a la diversitat afectiva, sexual i de gènere dels municipis de Matadepera, Rellinars, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls s’atenen des del SIAD (dones) i SAI-LGTBI de Terrassa i les de Gallifa, Sant Llorenç Savall, Sentmenat, Palau-solità i Plegamans i Polinyà, des de Sabadell. Són serveis  gratuïts i confidencials que es presten per telèfon, correu electrònic o presencialment.

El SIAD s’adreça a dones de qualsevol edat i en qualsevol situació que puguin necessitar assessorament, suport o orientació. En aspectes laborals, de salut, habitatge, de formació, jurídics, de voluntariat, de conciliació, afectius... I també serveis específics per a la prevenció, la detecció i l’atenció en contra de la violència masclista. En especial es vol garantir l’atenció a les dones víctimes de violència masclista del Vallès Occidental. Es facilita informació sobre recursos, participació social o associacionisme femení, violència masclista i dificultats amb els fills/es, entre d’altres. El servei s’estructura en un servei bàsic d’informació i orientació que realitza les funcions d’acollida, informació, seguiment, acompanyament i derivació a d’altres serveis i dos serveis especialitzats relatius a suport psicològic i suport jurídic.

El SAI LGTBI s’adreça a tota la població amb l’objectiu de sensibilitzar i informar a persones i entitats, per tal de mostrar la diversitat d'orientació sexual i d'identitat de gènere i prevenir LGBTifòbia. Aquest recurs vol donar resposta a les situacions de discriminació i a qualsevol necessitat d'acompanyament, suport o informació que tingui

la ciutadania en relació a la diversitat sexual i de gènere. Aquest servei també compta amb una primera atenció informativa i d’orientació; i un seguiment, acompanyament i derivació segons les demandes rebudes. Es tramita la targeta sanitària amb el nom sentit i el certificat faig constar a les persones trans* majors i menors d'edat. I es disposa de grups de suport sobre diversitat afectiva i sexual per a joves i altres per a familiars.

L’any 2014 es va signar conveni amb l’Ajuntament de Terrassa per garantir l’atenció psicològica, assessorament jurídic i laboral, per a les dones que resideixen a l’àrea d’influència (partit judicial de Terrassa): Matadepera, Rellinars, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls. El gener de 2016, se signà el conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Sabadell per garantir l’accés al SIAD per a les dones que resideixen a l’àrea d’influència del partit judicial de Sabadell: Gallifa, Sant Llorenç Savall, Sentmenat, Palau-solità i Plegamans i Polinyà. El 2019 es va incorporar el SAI LGTBI per a la diversitat afectiva, sexual i de gènere i ara s’ha aprovat l’addenda per donar continuïtat als convenis de col·laboració.

 

Arxivat a: General
Serveis d'atenció a dones en situació de violència masclista