Buscador per paraules clau
11 juny 2021

La UAB i les administracions vallesanes creen la càtedra en emprenedoria i innovació social

La Universitat ha signat un acord amb els consells comarcals del Vallès Occidental i el Vallès Oriental, i amb els ajuntaments de Sant Cugat del Vallès i Mollet del Vallès. A través de la nova càtedra, s’elaborarà un anuari d’emprenedoria i innovació social i es lliuraran premis a projectes d’aquest àmbit.

La UAB ha signat un conveni amb els ajuntaments de Mollet del Vallès i Sant Cugat del Vallès i amb els consells comarcals del Vallès Occidental i del Vallès Oriental per crear la Càtedra en Emprenedoria i Innovació Social, adscrita al Centre d’Estudis i de Recerca en Emprenedoria i Innovació Social de la Universitat. Aquesta càtedra també ha rebut recolzament de la Diputació de Barcelona i s’inscriu en el projecte EINES -espai innova en emprenedoria social-, que dona suport a l’emprenedoria i la innovació social i del qual en són partícips tant la Universitat com el seu entorn social, administratiu i productiu. L’acord ha estat signat avui, pel rector de la UAB, Javier Lafuente; l’alcaldessa santcugatenca, Mireia Ingla; l’alcalde molletà, Josep Monràs i el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Francesc Colomé. Per part del Consell Comarcal l’ha signat el conseller de Desenvolupament Econòmic Local i acalde de Barberà del Vallès, Xavier Garcès.  A l’acte, també ha assistit la diputada Eva Menor, de la Diputació de Barcelona, entre altres representants institucionals

En la seva intervenció el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, ha  agrait a la Universitat Autònoma “la seva predisposició a treballar conjuntament amb el territori per impulsar l’emprenedoria i la innovació social. Una tasca que ara té més sentit que mai, en el context pandèmic i post-pandèmic en que ens trobem i ens trobarem els propers anys.  Un escenari on hem de ser capaços de no deixar ningú enrere i d’abordar les causes de les desigualtats”. El president comarcal ha destacat que “en aquest context és molt important el sector de l’economia social i solidària, com a motor de canvi del desenvolupament econòmic local. I, també, perquè sigui un referent i exemple per altres activitats econòmiques de sectors més tradicionals, a l’hora de prendre un compromís social i transformació amb el seu entorn. L’economia social i solidaria i la innovació social han esdevingut una oportunitat. Una oportunitat de present i de futur.

Giménez ha assegurat que “al Vallès Occidental concentrem un teixit cooperatiu, associatiu i d’entitats del tercer sector molt rellevant. Empreses d’inserció arrelades al territori i que son imprescindibles per a la cohesió social dels municipis. Recentment, aquest mes d’abril, el Consell Comarcal del Vallès Occidental, en el marc de la Xarxa d’Innovació Social del Vallès, ha publicat el “Recull d’iniciatives d’innovació i transformació social al Vallès Occidental”. Es tracta d’una eina per donar a conèixer les diferents iniciatives d’economia social i solidaria a la comarca i per potenciar el mercat en aquest sector. Com a reptes de futur, una de les prioritats que ens hem marcat és facilitar la distribució de productes a nivell local, amb una distribució sostenible i de proximitat. I gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona, del Catàleg de serveis 2021 aprovat recentment, engegarem un projecte junt amb l’Ajuntament de Terrassa per abordar el consum i la distribució responsable”.

Amb aquest conveni, les institucions es comprometen a desenvolupar un programa d’activitats que inclourà el lliurament dels premis Eines als millors projectes d’emprenedoria i innovació social i que tindran quatre categories: àmbit general, àmbit vallesà, àmbit local/municipal, i àmbit universitari. En el cas dels reconeixements d’àmbit comarcal i local, hi haurà un primer i un segon premi, i es preveu la possibilitat d’atorgar altres premis addicionals o retre homenatges en el marc dels guardons. El lliurament de la primera edició tindrà lloc a Sant Cugat del Vallès la propera tardor i la segona edició serà lliurada l’any vinent a Mollet del Vallès.

S’ha acordat també la creació d’un anuari d’emprenedoria i innovació social que vol ser una “referència en el sector de l’economia social i solidària, i en general de l’emprenedoria i la transformació social, amb indicadors estadístics representatius, reportatges sobre temes d’interès, anàlisi de projectes emprenedors, i entrevistes a emprenedors i emprenedores socials i responsables de projectes socials”.

El conveni estableix també que la càtedra afavorirà “la transferència de coneixement buscant, en particular, una major projecció i impacte social de la recerca aplicada cap a l’administració pública i la societat civil” i, en concret, preveu la participació dels ajuntaments i els consells comarcals en el futur Màster en Emprenedoria i Innovació Social impartint seminaris i donant suport al vessant més pràctic de la titulació, així com ajudant a la identificació de temes rellevants i l’obtenció de dades al Centre d’Estudis i de Recerca en Emprenedoria i Innovació Social (CREIS) adscrit a la Facultat d’Economia i Empresa.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail