Portada > Actualitat > Notícies > En marxa un nou programa per impulsar la fabricació additiva entre les PIMEs industrials a la comarca

En marxa un nou programa per impulsar la fabricació additiva entre les PIMEs industrials a la comarca

10/06/2021

El Consell Comarcal està treballant per a posar en marxa un nou programa a partir del setembre que desplegui diferents activitats per tal d’apropar a les PIMES les noves tecnologies digitals i impulsi la fabricació additiva. Aquesta és clau per a la transformació del teixit industrial i suposa un canvi de model de fabricació i del model de negoci.

Les tecnologies de fabricació digital, i més concretament la impressió 3D o fabricació additiva és considerada una de les tecnologies disruptives de major impacte en la denominada indústria 4.0, permeten crear objectes a partir de models digitals. Actualment està experimentant un creixement exponencial, per l’augment de les aplicacions en l’àmbit industrial. Els espais i centres de fabricació digital o Fab Labs (laboratoris de fabricació) presents a la comarca, esdevenen agents actius per facilitar el desenvolupament social, econòmic i tecnològic dels municipis i facilitar la digitalització de les PIMES, perquè reverteixi en la millora de la seva competitivitat i posicionament del territori.

El nou programa per impulsar la fabricació additiva entre les PIMES industrials és un dels reptes sorgits  arran de la tasca de la Xarxa de Fabricació Digital del Vallès Occidental, que va iniciar els seus treballs el 2019. En la darrera trobada de la Xarxa es va fer balanç de les actuacions realitzades  i  es van treballar de forma col.laborativa els reptes d’apropar les noves tecnologies digitals a les pimes i també a la comunitat educativa. Van participar-hi una trentena de persones provinents d’espais de fabricació de la comarca d’entitats privades o institucions públiques, agents socials i econòmics, tècnics/ques de desenvolupament local dels ajuntaments, i, també, experts de fora a la comarca provinents d’entitats de referència com la xarxa Catlabs de la Generalitat de Catalunya.

La xarxa de fabricació digital de la comarca: una trajectòria curta però intensa

La xarxa va iniciar els seus treballs a l’any 2019 en el marc de la mesura de Digitalització 4.0 del Pacte per la Reindustrialització, amb l’objectiu d’apropar i accelerar el procés de fabricació digital a les empreses (PIMEs industrials), les persones emprenedors (makers) i la població activa per a fomentar les vocacions tecnològiques i industrials. Durant el primer any de treball es van identificar quatre eixos d’actuació amb deu projectes estratègics a desenvolupar i es va elaborar el primer mapa i cartera de serveis dels diferents espais i centres de fabricació de la comarca.

Malgrat l’impacte de la pandèmia, i en paral·lel al desplegament del Servei comarcal de suport a les iniciatives locals de producció de material sanitari, durant aquest últim curs s’ha treballat de forma intensa en el desplegament les primeres activitats en l’entorn educatiu,  amb els Tallers de Fabricació Digital: Una experiència educativa innovadora adreçats a l’alumnat de centres educatius, que ha permès apropar de forma pràctica les noves tecnologies a més de 100 alumnes de 7 centres educatius del Vallès Occidental.

El Consell Comarcal es proposa ara apropar el coneixement i informació a les PIMES industrials a partir de visites als centres de fabricació i demostracions de casos; oferir un assessorament personalitzat per acompanyar en els processos de transformació del model productiu a través de la fabricació additiva; i potenciar i fomentar sinèrgies de treball entre els diferents programes i serveis que ofereixen els centres de la comarca, especialment, els centres tecnològics, les universitats i els fablabs.  Les noves actuacions es portaran a terme amb el suport de la Diputació de Barcelona en el marc dels projectes del Catàleg de Serveis 2021.

Arxivat a: General
.