Buscador per paraules clau
09 abril 2021

El Fòrum Next Generation Vallès mostra el treball en innovació i coneixement dels projectes de la comarca a la convocatòria de fons europeus

El Fòrum Next Generation Vallès ha reunit aquest dijous empreses, entitats i institucions en la presentació dels projectes del Vallès Occidental als Fons Next Generation. Més de 200 persones han pogut seguir les ponències durant tot el matí. El Fòrum Next Generation Vallès, promogut pel Consell Comarcal del Vallès Occidental, s’ha consolidat com a espai de trobada per posar en comú projectes i informacions sobre els Fons de recuperació europeus Next Generation.

La benvinguda institucional de la sessió ha estat  a càrrec de  l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés; l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart; el president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez; el president del Consorci per a la Gestió de Residus i alcalde de Matadepera, Nil López. També han intervingut durant la jornada  el secretario general de la Indústria y de la Pequeña y Mediana Empresa del Ministerio de Indústria, Comercio y Turismo, Raúl Blanco, la Diputada de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Badia del Vallès, Eva Menor; i el coordinador del Comitè Assessor de la Generalitat de Catalunya per als fons Next Generation, Miquel Puig.

Durant la jornada s’han presentat els projectes de les següents entitats, institucions i empreses: el Clúster de Bioenergia de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, Eurecat, SUEZ, Banc Sabadell, l’Ajuntament de Sabadell, l’Ajuntament de Terrassa, el Consell Comarcal del Vallès Occidental, el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, el Consell General de Cambres de Catalunya, CECOT, PIMEC i l’empresa DOBERT.

El president del Consell Comarcal va destacar que “només innovant i avançant conjuntament des de tots els nodes d’aquesta xarxa que abans els comentava serem capaços de construir el futur de les properes generacions. I aquest Fòrum és un clar exemple d’aquesta voluntat d’objectius i treball compartit , d’aquest networking”. També ha posat de manifest que “els projectes que estem preparant, més enllà que puguin ser subvencionat o no en el marc de les convocatòries Next Generation, són projectes de futur, amb impacte positiu per a les generacions futures. Uns projectes que s’han de poder desenvolupar, sigui amb aquests recursos o amb uns altres. Sigui amb una periodicitat més immediata o més a mig termini”. També ha remarcat que “aquesta convocatòria europea ha estat i és una oportunitat per a fer aflorar un ecosistema d’innovació capaç de captar talent, de generar propostes atractives, de permetre un treball transversal. Una oportunitat per establir estratègies que vagin més enllà dels municipis. Perquè necessitem estratègies territorials”.

Per la seva banda el president del Consorci per a la Gestió de Residus i alcalde de Matadepera, Nil López, va afirmar que “des del Consorci per a la Gestió de Residus estem treballant intensament davant la convocatòria dels fons europeus perquè estem convençuts que és necessària una sortida verda i circular a la crisi provocada per la Covid-19.  Els Fons Next Generation estableixen com a prioritat la transició cap a una economia climàticament neutra que no deixi enrere ningú. Aquesta és també la nostra prioritat que treballem de forma coordinada amb el consell comarcal i amb tots els ajuntaments del Vallès Occidental” També va assegurar que “la pandèmia de la Covid-19 ha posat sobre la taula algunes de les limitacions del sistema actual, com la dependència de materials i de cadenes de subministraments globals per mantenir l’activitat econòmica o per donar resposta a les necessitats generades. La gestió i el tractament dels residus municipals ha esdevingut un punt clau en l’acció pel clima. La manera com gestionem tot allò que ja no utilitzem pot marcar un abans i un després en el model econòmic, energètic i social. Ens pot obrir noves oportunitats de desenvolupament i pot propiciar una transició efectiva envers unes ciutats circulars i sostenibles. El futur no és  només reduir, reciclar i reutilitzar i recuperar. El futur és també és consumir diferent. I per a un futur millor, el present ens demana innovar”.

Presentació de projectes de les dues cocapitals

Durant la jornada, l’alcaldessa de Sabadell va presentar el projecte de recuperació del Castell de Can Feu, que es convertiria en un centre de formació en jardineria, horticultura i altres oficis mediambientals, adreçat a persones aturades o amb dificultats per accedir al mercat laboral.  L’actuació inclouria així mateix suport a la creació d’empreses lligades a l’economia verda i un espai cultural obert a la ciutadania. El projecte comportaria la recuperació del castell, les cavalleries, els jardins romàntics, espais exteriors i part de l’antic bosc de Can Feu, donant continuïtat al Parc Agrari.

Tal com va comentar Marta Farrés, “amb el projecte de recuperació del Castell complim àmpliament els objectius dels Next Generation ja que es tracta d’una actuació adreçada a col·lectius en situació de dificultat  i que té, per tant, una funció clarament social. Un projecte que contribuiria a la recuperació econòmica facilitant l’accés de les persones al món laboral i donant suport a les activitats econòmiques lligades a l’economia verda i sostenible i que seria un nou avenç en la transició ecològica i en la lluita contra el canvi climàtic”

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha presentat alguns dels projectes impulsats des de la ciutat a optar a aquests fons, com el Hub Audiovisual de Catalunya o la Nova Mobilitat. Pel que fa al primer, pretén la construcció de nous platós de producció i digitalització de les infraestructures existents, augmentant la capacitat de producció del Parc Audiovisual de Catalunya i el retorn d’aquesta activitat a la ciutat i els seus voltants; La creació de nous espais per al desenvolupament d’empreses i incubadora de talents emergents, amb l’impuls i el suport per a la digitalització de les empreses; així com l’impuls del turisme, amb la creació museu del cinema i un centre d’interpretació, com a focus d’atracció i activació del turisme cinematogràfic i l’acostament de la ciutadania a un dels sectors motors del territori.

Sobre la Nova Mobilitat, l’alcalde de Terrassa ha explicat el projecte que pretén articular, en 3 anys, una xarxa primària de comunicació que faciliti a la ciutadania una nova xarxa continua i ben connectada, dins la pròpia ciutat, cap a l’entorn natural. També es proposa millorar la distribució urbana de mercaderies d’última milla desenvolupant centres de consolidació urbana de mercaderies en àmbits centrals de la ciutat.

El material presentat per a les ponències es pot trobar a la pàgina http://www.ccvoc.cat/consell-comarcal/next-generation-eu/forum-next-generation-valles i properament també estarà disponible la gravació de la sessió al Canal de You Tube del Consell Comarcal.

 

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail