Buscador per paraules clau
04 desembre 2020

Treballs finals del Pla Supramunicipal d’Acció per a la Millora de la Qualitat de l’Aire al Vallès Occidental que haurà de ser validat pel Consell d’Alcaldies properament

Aquest migdia s’ha reunit la Taula política comarcal per la millora de la qualitat de l’aire en format telemàtic per tal d’avançar en la concreció dels treballs finals del Pla Supramunicipal d’Acció per a la Millora de la Qualitat de l’Aire al Vallès Occidental que haurà de ser validat pel Consell d’Alcaldies properament. Aquest va ser l’òrgan que va demanar la redacció d’aquest Pla arran de la Declaració d’Emergència climàtica de la comarca.

En la reunió d’avui s’han presentat els treballs que el Grup de Treball Tècnic ha realitzat i s’ha acordat el trasllat al Consell d’Alcaldies. Hi ha participat el vicepresident del Consell Comarcal i conseller de Territori, Carles Rodríguez; el coordinador de l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Martí Domènech; el cap de servei de Vigilància i Control de l’Aire de la Generalitat de Catalunya, Xavier Guinart; regidores i regidors municipals i representants de  l’AMB i ATM.

El Conseller de Territori Carles Rodríguez ha destacat que “avui hem pogut valorar els treballs realitzats per poder fer retorn al Consell d’Alcaldies de l’encàrrec que vàrem rebre. Els àmbits prioritaris de treball que va establir la Taula Política, s’han traduït a Línies Estratègiques que engloben les mesures”. El conseller ha destacat que “la feina fet és sobretot un inici, que ha de suposar un canvi significatiu en la qualitat de l’aire, que no és altra cosa que igualtat d’oportunitats i qualitat de vida, per a tota la ciutadania, a qualsevol punt del territori on visqui”.

Així mateix el conseller ha destacat que “necessitem disposar d’aquest Pla i desplegar-lo pel territori per diferents motius. Tenim una responsabilitat d’actuar per respectar els límits que marca la UE i apropar-nos al màxim als límits que marca l’OMS. També pel context global d’emergència climàtica: els poders públics tenim la responsabilitat no només de diagnosticar els problemes sinó també d’actuar per a solucionar-los.  I evidentment també per salut. Tots els contaminants que són objecte d’aquest estudi tenen un gran impacte en la salut de les persones que hi estem exposades, provocant afectacions a diversos nivells: respiratori, cardiovascular, dèrmic, i de desenvolupament en fetus i nadons. En definitiva la contaminació ens resta no només qualitat de vida sinó també anys de vida. Per tant, són suficients els motius que ens han de fer prendre consciència, actuar i desplegar aquest Pla”.

La Taula política comarcal per la millora de la qualitat de l’aire es va constituirel 24 d’octubre de 2019, en el marc del 1er Congrés de Qualitat de l’Aire celebrat a Sabadell. L’objectiu va ser iniciar l’elaboració del Pla, a través d’un Grup de Treball Tècnic. Aquest treball ha comptat amb un grup impulsor conformat pel Consell Comarcal, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, amb el suport tècnic d’una consultora tècnica facilitada per la Diputació de Barcelona. Juntament amb els ajuntaments de la comarca, amb la col·laboració d’altres àmbits de les entitats impulsores i amb participació de l’AMB i de l’ATM, els darrers mesos s’ha completat la redacció d’una proposta de Pla, de mesures, i una proposta de treball per a la seva implementació, seguiment i millora contínua.

Participació del Consell Comarcal a la Taula de Qualitat de l’Aire de la Conurbació de Barcelona

 Aquesta setmana el conseller de Territori Carles Rodríguez ha participat també al plenari de la Taula de Qualitat de l’Aire de la Conurbació de Barcelona presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.  En aquesta sessió celebrada el dilluns 30 de novembres es va presentar  l’estat dels treballs del nou Pla de Qualitat de l’Aire de Catalunya 2020-2025 i el Pla director de mobilitat 2020-2025 de la Regió Metropolitana de Barcelona. 

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail