Portada > Actualitat > Notícies > Tret de sortida al nou Pla sectorial d’àmbit social per fer front a l’impacte de la Covid-19

Tret de sortida al nou Pla sectorial d’àmbit social per fer front a l’impacte de la Covid-19

24/07/2020

Tal com es planteja al Pla de Reconstrucció del Vallès Occidental en el seu eix “Protegim-nos”, des del Consell Comarcal s’ha activat la Comissió mixta de desigualtat com a marc conjunt de treball per a les mesures de protecció i activació social davant l’impacte de la Covid-19. Aquesta Comissió, formada per ajuntaments, entitats i el Consell, serà l’encarregada de planificar i activar les mesures destinades a la lluita contra la pobresa i la desigualtat.

Des de la Comissió, avui s’ha proposat iniciar l’elaboració d’un Pla sectorial de protecció social per fer front a l’impacte de la Covid-19. L’objectiu és establir un marc de concertació públic-privat amb la participació activa de les entitats i agents del territori per al disseny de polítiques comarcals adreçades a combatre la pobresa i contribuir a l’extensió del benestar i drets socials. També desplegar les mesures del Pla de reconstrucció alhora que avançar cap a noves línies de treball conjunt i complementar el Pla de Xoc de mesures socials que està desenvolupant el Consell Comarcal.

Com a punt de partida es realitzarà un estudi sobre l’Impacte Social de la crisi de la Covid-19 a la comarca per conèixer l’impacte que està sobre la població de la comarca, tant a data d’avui com la seva previsible evolució en els propers mesos, amb la finalitat d’orientar el disseny i planificació de les actuacions en el marc del Pacte per la Reconstrucció i el Pla sectorial de protecció social. L’estudi posarà el focus sobre els col·lectius en situació de vulnerabilitat i, amb un enfocament territorial i transversal, apostant per mecanismes innovadors per a l’obtenció d’informació i generació de dades.

Un pla de xoc social en marxa

Avui també s’ha posat de relleu que ja estan en marxa la major part de les mesures previstes al Pla de Xoc social que es va aprovar el 10 de juny per part del govern comarcal davant l’impacte de la Covid-19. En aquest cas es tracta de mesures concretes d’activació immediata en àmbits com garantir la suficiència alimentaria i l’abastiment; el seguiment i suport emocional als col·lectius més vulnerables, el suport en la petició de l’Ingrés Mínim Vital, l’atenció a la infància, el Servei d’Atenció domiciliaria, dependència, l’atenció a les dones en situació de vulnerabilitat i al col·lectiu LGTBI, estalvi i transició energètica, acollida de persones migrades, educació i lleure infantil, reforç de l’oficina comarcal d’Habitatge i foment de l’ocupació.

La Comissió mixta d’observació permanent de les desigualtats i la pobresa

La Comissió mixta d’observació permanent de les desigualtats i la pobresa al Vallès Occidental és va constituir el maig de 2017 com a un dispositiu de cooperació entre agents públics i privats de la comarca amb expertesa en l’àmbit de la prevenció i la reducció de la pobresa i les desigualtats.  

Des de llavors ha treballat en el marc de l’acord “Per un canvi de model en la lluita contra la pobresa i les desigualtats” aprovat pel Consell d’Alcaldies el juny de 2017 amb objectius com el seguiment i l’avaluació de la situació de les desigualtats, la coordinació d’estratègies, l’impuls d’iniciatives innovadores i compartides i la realització de propostes als òrgans de decisió del Consell Comarcal o d’altres institucions.

Es treballa en quatre línies:

  1. L’Observació permanent de les desigualtats i la pobresa al Vallès Occidental
  2. L’Exploració i valoració de nous models d’intervenció i cooperació
  3. L’Avaluació i impacte de polítiques i programes públics i privats del sistema de protecció socials
  4. La Dinamització i coordinació territorial

Del treball de la Comissió n’han sorgit estudis i projectes com el Salari Mínim Comarcal, la Renda Bàsica de Ciutadania o altres sobre habita

Arxivat a: General
La Comissió Mixta d’observació permanent de les desigualtats i la pobresa al Vallès Occidental s'ha reunit aquest matí

Arxius adjunts