Portada > Actualitat > Notícies > El Vallès Occidental aprova un Pla de reconstrucció social i econòmica fruit del consens entre ajuntaments i entitats de la comarca

El Vallès Occidental aprova un Pla de reconstrucció social i econòmica fruit del consens entre ajuntaments i entitats de la comarca

16/06/2020

Aquest migdia s’ha reunit el Consell d’alcaldies del Vallès Occidental en una sessió virtual per debatre i aprovar el Pla de Reconstrucció de la comarca davant la crisi generada per la Covid-19. A banda dels representants municipals, al Consell d’alcaldies també hi han assistit representants de les entitats socials, econòmiques i universitats del territori. Els documents aprovats avui per unanimitat seran el full de ruta a seguir pel conjunt de la comarca per tal de poder reconstruir una comarca on els ERTOS han afectat més de 93.000 persones i on una de cada tres persones assalariades es troben a l’atur o afectades per un expedient de regulació temporal d’ocupació.

El Pla de reconstrucció pivota sobre 4 eixos: mesures transversals i territorials, mesures de protecció social, mesures de reactivació econòmica i mesures de sostenibilitat i responsabilitat social. El Pla els recull amb quatre objectius: Reinventem-nos, Protegim-nos, Activem-nos i responsabilitzem-nos.

Sobre la base del consens i dels eixos del Pla es vol mobilitzar tots els recursos disponibles, acompanyant  les empreses i protegir els col·lectius més vulnerables en aquesta situació de crisis que estan vivint, empoderant el territori per poder defensar els interessos de tota la ciutadania del Vallès Occidental. Aquest acord és un full de ruta per desenvolupar polítiques compartides per les diferents administracions locals de la comarca, respectant les característiques de cada municipi i  les seves particularitats.

Les darreres setmanes s’han recollit les aportacions d’ajuntaments i entitats per aconseguir que el Pla de reconstrucció fos el màxim de participat possible. Des del Consell Comarcal també s’han mantingut reunions amb diferents entitats. Un cop aprovat el document diferents entitats ja han manifestat la seva adhesió al Pla. Aquest és el cas de CECOT, PIMEC, CIESC, Cambra de Comerç de Sabadell, Cambra de Comerç de Terrassa, UGT, CCOO i Creu Roja. Els propers dies es poden produir més adhesions.

Reinventem-nos

La primera part del Pla de reconstrucció recull mesures dels ajuntaments de la comarca que siguin exemplars i puguin ser llavor de noves propostes dirigides a reduir l’alt índex de precarietat, pobresa i desigualtat en àmbits com la fiscalitat, les llicències, la contractació pública i la digitalització i la connexió del territori. També recull actuacions d’àmbit transversal amb impacte a tot el territori per estar preparats davant una nova possible emergència, poder rellançar la comarca i projectar-la cap al futur.

També destaca la proposta de Creació del Comitè per la Sanitat del Vallès Occidental per tal de canalitzar les demandes i necessitats del sector, amb una participació activa dels ajuntaments, el Departament de Salut, els hospitals i residències de gent gran de la comarca. Hem d’entendre la salut com un concepte ampli.

Així mateix, el front comú per la recerca de fons de finançament europeus apostant per projectes territorials  coordinats pel Consell Comarcal entre els diferents ens locals i comarcals per tal d’impulsar projectes d’escala territorial.

Protegim-nos

El segon eix del Pla de reconstrucció ha de donar resposta a les noves demanes de la societat, molt impactada per la pandèmia i abocant esforços en aquells col·lectius que ho han passat més malament durant l’emergència sanitària: gent gran, infants, dones en situació de vulnerabilitat, famílies en situació de pobresa.

Davant la pandèmia i el seu impacte ha calgut reorientar serveis, adaptar-los a les noves necessitats i reforçar projectes per poder donar resposta a la ciutadania, fer suport als col·lectius més vulnerables i seguir al costat dels vallesans i vallesanes. Això és el que ha fet el Consell Comarcal posant en marxa un Pla de Xoc amb 50 mesures socials que es desenvoluparan des del Consell i que posa l’accent en l’atenció a les persones: suficiència alimentaria, suport als col·lectius més vulnerables, suport en la petició de l’ingrés mínim vital, atenció a la infància, dependència, educació i lleure, habitatge, ocupació, atenció a les dones i diferents mesures per al personal del Consell, entre d’altres.

Durant l’Estat d’Alarma s’ha incrementat considerablement el nombre de persones vulnerables i per tant s’ha incrementat l’atenció des dels diferents àmbits. Per això hi  ha una necessitat de reforçar els sistemes de protecció social i de garantir els drets bàsics, especialment de la infància, la gent gran, les dones, les persones joves, així com les que es troben en situació d’atur.

Per això el Pla recull accions per reforçar i ampliar els equips de serveis socials, protegir els col·lectius més vulnerables i garantir que tinguin accés a les prestacions, posar eines per un nou model educatiu, donar suport a l’adaptació de serveis a les persones i impulsar polítiques d’habitatge.  També es posa èmfasis en la necessitat de mantenir el suport a les famílies per la suficiència alimentaria o el desenvolupament de projectes d’aprofitament alimentari. Un altre

Un altre punt és el treballar per dignificar els llocs de treball i les condicions de cura de la gent gran i de reforçar el sistema educatiu i de posar les eines necessàriesper tal que estigui preparat per un possible rebot, que no deixi cap alumne al marge.

Activem-nos

El tercer eix del Pla de reconstrucció inclou les mesures de reactivació econòmica fruit de la voluntat de treball amb les entitats de la societat vallesana, tenint en compte l’experiència de concertació i coordinació del Consell Comarcal.

Es preveuen accions d’acompanyament a la indústria,  potenciar el comerç de proximitat, ajudar la restauració i l’hoteleria, actuar davant els ERTOS i EROS, desplegar la digitalització  i treballar per l’ocupació i la formació pel treball

Des del Consell Comarcal ja s’està treballant amb accions de reactivació econòmica de la mà dels ajuntaments, amb un Pla de reactivació econòmica que ja hem engegat sota la premissa del model de governança i participació que hem treballat a la comarca els darrers anys en el marc del Pacte per la Reindustrialització. Des del mes de març s’han fet nombroses reunions amb ajuntaments i amb agents socials, i s’han elaborat unes eines comarcals que permeten tenir una radiografia de la situació dels municipis. El Pla de reactivació econòmica s’estructurarà en dos comissions complementàries: Industria/innovació i Comerç/Restauració, com a sectors amb un gran impacte de la crisi.

Responsabilitzem-nos

La quarta línia del Pla de reconstrucció fa palesa la necessitat d’una sortida verda i circular a la crisi en la línia de les directrius del Pla de recuperació econòmica per Europa (Next Generation) que preveu ajudes financeres per als Estats i estableix diferents prioritats, entre ells el Pacte Verd Europeu per garantir que la transició cap a una economia climàticament neutra no deixi enrere a ningú.

Es vol  accelerar  la transició ecològica en tots els àmbits i protegir-nos de l’emergència climàtica a través d’un Pacte comarcal per a la transició ecològica amb l’afavoriment d’energies netes, l’economia circular, l’impuls del Vallès Circular com a estratègia transversal, una gestió dels residus envers la valorització i una aposta pel model de mobilitat i infraestructures que possibiliti una reducció significativa de la contaminació atmosfèrica associada al transport de persones i mercaderies, incidint també en la reducció de malalties, sobretot respiratòries.

En aquest sentit, serà destacable l’impuls que es vol donar des del Consell Comarcal d’una oficina de suport als ajuntaments cap a la transició energètica.  Especialment pensada pels ajuntaments petits i mitjans amb l’objectiu que tots els municipis puguin disposar de plans locals d’energia, donar suport i assessorament a la ciutadania en la transició cap a la utilització d’energies renovables i l’eficiència energètica.

També es vol impulsar mesures de responsabilitat social com l’impuls del consum responsable i promoció de nous estils de vida i relació basats en valors socials i mediambientals, la continuïtat i increment dels projectes d’educació ambiental, el desenvolupament d’accions de protecció de la biodiversitat i els espais verds de la comarca, la promoció de l’Economia Social i Solidària i posar en valor les iniciatives de voluntariat i xarxes de veïnatge que s’han creat en l’emergència i donar-los suport per a la seva continuïtat.

Condol i solidaritat amb les víctimes i agraïment als serveis essencials

A banda de donar llum verda al Pla de reconstrucció del Vallès Occidental, el Consell d’alcaldies ha manifestat la solidaritat amb totes les persones i famílies afectades per la pandèmia i ha expressat el condol a tothom qui ha perdut una persona estimada, així com expressar el suport a les persones que continuen lluitant per superar la Covid-19 desitjant-los una ràpida recuperació.

Així mateix el Consell d’alcaldies ha fet  reconeixement i un agraïment institucional a la tasca de tots els serveis essencials que estan treballant durant aquesta crisi, en especial als sanitaris, però també a tots els qui han tingut un paper clau com els serveis de seguretat, emergències, comerços, transportistes, mercats, mitjans de comunicació, servei d’atenció domiciliaria, neteja i recollida de residus, farmàcies, serveis de manteniment, transport públic, docents, treballadors i treballadores públics, així com també als centres de recerca i investigació.  També s’ha fet extensiu aquest agraïment a tota la ciutadania per la seva col·laboració i implicació en les mesures de confinament, amb una menció especial a les xarxes de suport veïnal, destacant el paper que han assumit moltes entitats, xarxes, empreses i organitzacions de la societat civil, participant activament de l’emergència i exercint tasques de voluntariat.

 

Arxivat a: General
Podeu consultar el document complet
El Consell d’Alcaldies s’ha celebrat en format virtual
El president del Consell Comarcal ha presentat el Pla de reconstrucció del Vallès Occidental

Arxius adjunts