Portada > Actualitat > Notícies > El Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental i representants del govern català es reuneixen per abordar l’avanç de la desescalada i les mesures concretes per la comarca

El Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental i representants del govern català es reuneixen per abordar l’avanç de la desescalada i les mesures concretes per la comarca

15/05/2020

El Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental s’ha reunit aquesta tarda amb el delegat territorial del govern a Barcelona i amb representants dels departaments de Salut i Interior. L’objectiu de la reunió ha estat compartir informació i resoldre dubtes dels municipis a l’entorn de les diferents fases de la desescalada. En concret, també s’han abordat les mesures que el govern de la Generalitat ha proposat al Ministeri de Sanitat per la Regió Sanitària Metropolitana Nord.

El president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Gimènez, ha remarcat que “en aquesta situació de desescalada serà improtant el rol que puguem fer els ajuntaments i volem posar de manifest que estem a la disposició pel que es necessisti i per això és important generar espais com aquest Consell d’alcaldies”. 

La proposta de celebrar aquesta reunió, que s’ha convocat de forma urgent, va sorgir ahir després de la reunió de la consellera de Salut, Alba Vergés, amb els presidents dels consells comarcals, capitals de comarca i municipis de més de 100.000 habitatants de la Regió Sanitària Nord. El delegat territorial del govern a Barcelona, Juli Fernández, ha explicat que “la voluntat del govern de la Generaliat és que en el camí de desescalada tinguem la capacitat de treballar conjuntament”. El delegat ha expressat la predisposició en mantenir aquestes reunions durant tota la desescalada per tal de poder compartir la informació entre el món local i el Govern.

El Vallès es queda a la fase 0, però amb mesures

El Vallès Occidental es queda a la fase 0 però amb algunes mesures noves tal com ha aprovat aquesta tarda el Ministeri de Sanitat. No hi ha canvis en la mobiliat intramunicipal a la fase 0 amb noves mesures. El marc de mobilitat segueix sent el municipi.

Per a valorar el canvi de fase en cada regió sanitària es tenen en compte tres variables: les dades epidemiològiques, les capacitats assistencials i d’altres com la densitat i la mobiliat de població. Segons ha explicat el delegat del govern “els indicadors epidemiològics que tenim a la Regió metropolitana nord són bons, però el que fa que haguem optat per la prudència és el volum de la població amb 1’9 milions de persones i la mobilitat. El risc d’un rebrot en números absoluts podria suposar moltíssima gent afectada. Un increment del 3 % de prersones contagiades serien 57.000 infectats nous a la Regió metropolitana nord i en canvi al Pirineu serien poques persones”.

En aquesta nova Fase 0 s’ha demanat al Ministeri de Sanitat que sigui obligatori portar mascaretes a l’espai públic als municipis de més de 5.000 habitants “tot i que la millor mascareta és la distància, els 2 metres de distància, per no entrar en falses seguretats”, assegura Fernández. El president del Consell Comarcal ha manifestat “la dificultat dels ajuntaments per poder controlar aquesta mesura a cada poble i ciutat i que caldrà fer molta pedagogia i comunicació. També insistir en la corresponsabiliat de la població i en garantir que la ciutadania tingui accés a les mascaretes”.  

La gerent de la Regió Sanitària Nord, Anna Aran, ha explicat que “en l’atenció primària el canvi organitzatiu ha estat evident i té unes altres funcions que no havia tingut mai: sobretot l’entrada a les residències, però també amb els plans de medicacions, les baixes…”. Ha afegit que “ara estem preparant l’atenció primària per poder entrar a la fase 1 en la que serà clau la detecció de casos en la comunitat”. També ha assegurat que “l’Hospital Temporal del Vallès, atenent a les condicions per poder passar de fase, de nombre de llits disponibles, es conservarà fins que tinguem clar que no hi hagi cap rebrot”.  

Arxivat a: General
El Consell d'Alcaldies s'ha celebrat telemàticament

Arxius adjunts