Portada > Actualitat > Notícies > El Consell Comarcal posa en marxa un programa de suport a les famílies a Polinyà i Palau-solità i Plegamans

El Consell Comarcal posa en marxa un programa de suport a les famílies a Polinyà i Palau-solità i Plegamans

04/02/2020

Des del Consell Comarcal del Vallès Occidental i des dels Ajuntaments de Polinyà i Palau-solità i Plegamans s’ha iniciat un programa d’intervenció familiar grupal en el que es treballen les capacitats per a la cura dels nens i nenes de la població, acompanyant als pares i mares en aquesta tasca i oferint-los col•laboració i suport. El programa d’intervenció familiar grupal vol, a través de la reflexió i el diàleg, promoure els vincles afectius, estables i segurs que permetin un desenvolupament de la autonomia del nucli familiar. Hi participen, de moment, un total de 9 famílies d’ambdós municipis.

El programa d’intervenció grupal, que desenvolupen els i les professionals dels Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) té una durada de 6 sessions i en elles es treballaran els diferents aspectes a tenir present per a la criança dels fills i filles.

Des de l’EAIA s’aposta pel treball amb grups per la capacitat que té per generar canvis personals, socials i comunitaris. La consellera de Drets Socials, Miriam Casaramona, explica que “en un moment en el qual les desigualtats són persistents, es fa més necessari el suport de l’administració a les famílies. Des del Consell apostem pel treball social amb grups perquè pot esdevenir una eina empoderadora per aconseguir una millora personal i col•lectiva”. “Considerem que el treball en grup ens pot oferir una nova metodologia per tal d’optimitzar els recursos professionals i institucionals, així com crear un espai de xarxa relacional informal entre famílies que puguin esdevenir un suport mutu més enllà d’aquest programa i de l’exercici de control i intervenció de l’EAIA”. En aquest programa no només tenen cabuda les famílies amb seguiment de l’EAIA.  També es treballa la prevenció i aquelles famílies que estan amb seguiment de Serveis Socials també són susceptibles d’aprofitar la metodologia grupal.

El programa d’intervenció familiar grupal  vol també oferir un espai de reflexió grupal al voltant de la parentalitat/marentalitat, per iniciar un procés de canvi a través de l’autoreflexió i l’aprenentatge de noves estratègies.  Un altre objectiu de les sessions és desenvolupar un clima de comunicació efectiva i afectiva basat en l’accessibilitat psicològica de les persones cuidadores, l’escolta activa del punt de vista dels fills i el debat argumentat de les opinions sobre el món social que les envolta; potenciar el paper de la família en la transmissió de normes i valors, així com promoure la idea de responsabilitat compartida i el compromís negociat entre m/pares i fills.

Les sessions també contribueixen a millorar l’organització familiar, el repartiment de tasques i afavorir el compromís i el suport dels progenitors en les tasques dels fills i la seva adaptació a l’entorn escolar des de l’enfocament coeducador. A més es facilita que les mares i els pares potenciïn els moments d’oci amb els seus fills, de manera saludable, fent servir els recursos que proporciona l’entorn comunitari; així com la regulació en l’ús de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC). 

Arxivat a: General
Imatge de nens

Arxius adjunts