Portada > Actualitat > Notícies > Prop de 2.500 alumnes han participat als tallers de prevenció envers les violències masclistes

Prop de 2.500 alumnes han participat als tallers de prevenció envers les violències masclistes

27/01/2020

La setena edició de la campanya de sensibilització “Piula contra la violència masclista” ha finalitzat amb una alta participació dels centres educatius comarcals als tallers de prevenció envers les violències masclistes i amb un augment de les piulades que han optat a concurs. La iniciativa es promou des del Consell Comarcal del Vallès Occidental entorn el 25 de novembre per commemorar el Dia Internacional per l'Eradicació de la Violència Masclista, i té com a objectiu la conscienciació del col•lectiu jove i del conjunt de la població de la comarca. Aquesta tarda el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez i la consellera de Drets Socials, Míriam Casaramona, han lliurat els premis a les estudiants guanyadores.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez ha agraït la participació i la implicació dels centres educatius de la comarca i ha destacat que “malauradament les accions de prevenció i sensibilització envers les violències masclistes són molt necessàries. La nostra comarca viu aquests dies encara colpida per l’assassinat d’una dona a Terrassa el cap de setmana passat. I les dades de què disposem ens confirmen el que ja intuïm: les denúncies per violència masclista no paren de créixer, ja estem sobre les 6 denúcies diàries, i es segueixen denegant un 40% de les ordres de protecció que se sol•liciten”.

Divendres l’Observatori del Consell Comarcal va publicar l’informe trimestral sobre violència contra les dones amb dades estadístiques dels partits judicials de la comarca. En primer lloc destacar que durant el tercer trimestre de 2019 es van presentar 586 denúncies per violència de gènere a la comarca, sent la xifra trimestral més elevada des del primer trimestre de 2013. Aquesta dada equival a una proporció de 6 denúncies diàries, superior a la mitjana registrada durant l’any 2018 (5). Així doncs, remarcar l’elevat creixement de les denúncies, tant respecte al trimestre anterior (18%) com respecte al mateix període de l’any 2018 (15%). D’altra banda, es van iniciar 104 ordres de protecció, de les quals es van denegar el 42,3%, similar a la xifra provincial i a la catalana, però encara queda molt lluny de la registrada al conjunt de l’Estat (26,3%). Finalment, cal fer referència a l’11,2% de les resolucions judicials que acaben en sentència condemnatòria, percentatge més elevat que a la província de Barcelona (4,7%) i a Catalunya (8,3%), però inferior que al conjunt d’Espanya (14,8%).

Implicació dels centres educatius en els tallers de sensibilització

Pel que fa a les accions de sensibilització, la consellera Míriam Casaramona ha explicat que “durant l’any 2019, un total de 2471 alumnes de cicle infantil, primària i secundària han participat en tallers de sensibilització i prevenció envers les violències masclistes”. Casaramona ha volgut agrair la implicació dels centres educatius de la comarca: “els volem traslladar que seguim a la seva disposició per oferir aquestes accions formatives de vital importància pel nostre jovent”, ha afirmat.

En el marc del Concurs Piula s’han realitzat un total de 40 tallers a instituts amb grups d’adolescents i joves de 2n, 3r, 4rt de l’ESO i de 1r i 2n de Batxillerat, un casal de joves i una biblioteca. Aquests tallers s’han realitzat amb l’objectiu d’assolir un canvi sociocultural que afavoreixi les relacions interpersonals igualitàries i lliures de violències. En aquests, s’han tractat temes com l’amor romàntic, les formes de la violència masclista, la diversitat sexual, la sexualitat i l’assetjament a les xarxes, entre altres, tot dirigit a prevenir les violències masclistes i promoure unes relacions lliures de violència. Aquests tallers s’han realitzat a 5 municipis de la comarca (Badia del Vallès, Matadepera, Polinyà, Sentmenat i Viladecavalls). Han participat un total de 843 joves i adolescents, 404 noies, 417 nois i 22 d’altres identitats.

A més, durant tot el 2019 s’han desenvolupat un total de 77 tallers coeducatius a infants de cicles infantils i primària, amb la finalitat de caminar cap a una societat més justa, igualitària i sense violències des de les etapes més primerenques. Els tallers s’han realitzat a 13 municipis (Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellar, Matadepera, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Rellinars, Sant Llorenç de Savall, Sant Quirze, Sentmenat. Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls). En aquests hi ha participat un total de 1.628 infants, 811 nenes i 817 nens. Aquests tallers seguiran al llarg del curs.

Premis del concurs de Twitter

El concurs de Twitter ha rebut un total de 895 piulades, de les quals 788 han optat a concurs, mentre que l’any passat n’hi van optar 595. El certamen s’ha realitzat entre els mesos d’octubre i desembre del 2019, i hi han participat 28 centres educatius, casals i centres cívics de 14 municipis de la comarca (Badia del Vallès, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Matadepera, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Rellinars, Sabadell, Sant Quirze del Vallès, Sentmenat, Terrassa, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls).

Dins la categoria júnior, de 14 a 17 anys, la guanyadora han estat Helena Carrasco Carrillo, de 16 anys i estudiant de l’Institut Castellar del Vallès, qui ha piulat “La por mai serà més gran que l'amor de les teves al cuidar-te”. L’accèssit ha estat per Lucia Zamora Quintana, de 14 anys, estudiant de l’Institut Vallès de Sabadell qui ha piulat “No estimar-te més per deixar d'estimar-me menys”. Ambdues han estat obsequiades amb una capsa regal multicategoria.

Dins la categoria jove, de 18 a 30 anys, el premis han estat per Judith Carrizosa Álvarez, de 23 anys i de Badia del Vallès amb la piulada “Dejemos de hablar de maltratadas y hablemos de maltratadores”. I també per la Gisela Luppens Monclús, de 22 anys i de Rellinars amb la piulada “Qualsevol moment del dia i de la nit és un moment de superació, posa fi a l'etapa de la teva vida que no t'hagués agradat viure mai, estic amb tu. Trenquem aquest silenci”. Les dues han estat obsequiades amb una tauleta electrònica.

A la categoria sènior, de 31 anys i més, Alexander Torres Bobadilla, de Polinyà i participant de la urna del Centre de Formació d’Adults El Roure, també s’ha endut una tauleta electrònica per la piulada “El silenci és un còmplice igual de violent que un cop o un insult. És inacceptable”.

També s’ha fet lliurament dels guardons a les persones amb les millors piulades de cada centre educatiu. Els i les estudiants guanyadores, que han rebut com a obsequi un altaveu portàtil, han estat:

• Natalia Rueda Lopez, de 14 anys i de l’Institut Castellar del Vallès amb la frase “Mi móvil no es una alarma para que suene tanto por tus celos”. El seu centre ha participat amb 384 piulades.

• Del mateix centre, s’endú un segon premi la Carla Corcoll Pérez, de 15 anys. La seva piulada ha estat “No veas al culpable como una víctima, ni a la víctima como una culpable más”.

• Aitana Álvarez Isaac, de 15 anys i de l’Institut Polinyà, amb la frase “Juntes lluitarem amb la força de totes”. El seu centre ha participat amb 164 piulades.

• Rachid Rourou, de 14 anys i de l’Institut Montperdut de Terrassa. Ha guanyat amb la piulada “No la culpabilices, solo escúchala”. El seu centre ha fet 76 piulades.

Pel que fa a la categoria col•lectiva, s’ha premiat a l’Institut d’Educació Secundària Castellar del Vallès per haver estat el centre més participatiu en aquesta setena edició de la campanya “Piula”, amb un total de 384 piulades. També ho va ser l’any passat, amb 146 participacions. El premi d’aquesta categoria és un xec regal de 300 euros per bescanviar a l’Abacus.

Arxivat a: General
Lliurament de premis del concurs Piula contra la violència masclista

Arxius adjunts