Buscador per paraules clau
24 gener 2020

La manca de finançament i els canvis en els criteris d’adjudicació han deixat sense ajut pel lloguer un 30% de les persones sol•licitants a l’Oficina Comarcal d’Habitatge

El Consell Comarcal està preocupat per la denegació d’un 26% de les sol•licituds d’ajut al lloguer del Vallès Occidental provocada per manca de finançament i per canvis en la normativa d’adjudicació, per part del Ministeri de Foment i de l’Agència Catalana d’Habitatge. Una xifra que augmenta fins el 30% si es tenen en compte només els 12 municipis que atén l’Oficina Comarcal d’Habitatge. És per això que, tot i que el Ple comarcal ha aprovat avui l’addenda de pròrroga del conveni de col•laboració i d’encàrrec de gestió, relatiu a l’Oficina Comarcal d’Habitatge per a l’any 2020, al mateix temps ha reclamant un major finançament per part de la Generalitat i ha demanat al govern espanyol incrementar la dotació pressupostària del Plan de Vivienda.

Durant l’any 2019 l’Oficina Comarcal d’Habitatge va tramitar 328 expedients d’ajuts per al lloguer. D’aquests, amb el pressupost disponible i els nous criteris del Ministerio de Fomento i de l’Agència Catalana d’Habitatge, un total de 127 cobraran l’ajut, el que significa el 38’7% de les persones sol·licitants. En canvi, si s’hagués comptat amb el finançament i sense els canvis en els criteris, l’ajut hauria arribat a 229 persones (un 69’8% dels sol·licitants). L’any 2018 l’ajut va arribar a 226 persones, un 77’9% de les sol·licitants.

Aquesta situació s’ha volgut reflectir en una Moció presentada pel govern del Consell Comarcal i aprovada per unanimitat. 

1.271 sol·licituds d’ajuts al lloguer denegades el 2019 a tota la comarca

Pel que fa als ajuts per al pagament del lloguer del Ministeri de Foment, durant el 2019, en els 12 municipis que gestiona l’Oficina Comarcal d’Habitatge, s’han tramitat 328 sol·licituds de les quals se n’han denegat 78. D’aquestes, 60 ha estat per falta de disponibilitat pressupostària del Ministeri de Foment. Al conjunt dels 23 municipis de la comarca, les sol·licituds denegades per falta de disponibilitat pressupostària ascendeixen a les 1.271, que suposa el 26’9% de les sol·licituds presentades.

D’altra banda, en l’aprovació de les bases de la convocatòria 2019, l’Agència d’Habitatge de Catalunya ha introduït canvis en els criteris de valoració respecte als aplicats el 2018. Aquests canvis en els criteris afecten principalment el càlcul dels ingressos de les persones sol·licitants dels ajuts, de manera que les persones sol·licitants que no han pogut demostrar ingressos suficients amb el nou procediment, han quedat excloses de la convocatòria per no complir els requisits. Per aquest motiu, des de l’Oficina Comarcal el 2019 s’ha informat desfavorablement a 42 peticions –per ingressos insuficients- mentre que el 2018 només es va produir 1 cas d’aquestes característiques.

Aprovació de l’addenda del conveni de l’Oficina d’habitatge pel 2020

El Ple comarcal ha aprovat l’addenda de pròrroga del conveni interadministratiu de col•laboració i d’encàrrec de gestió, relatiu a l’Oficina Comarcal d’Habitatge, per a l’any 2020. Però ho fa sabent que el finançament previst pot resultar insuficient per a cobrir les despeses derivades del conveni atès el nombre d’expedients tramitats per l’Oficina. És per això que en el mateix acord el Consell Comarcal ha instat l’Agència de l’Habitatge de Catalunya a completar la dotació econòmica que es transfereix al Consell Comarcal per donar compliment a l’encàrrec de gestió (…), pel qual les competències que s’encarreguin gestionar des de l’administració de la Generalitat de Catalunya han d’anar acompanyades de la transferència dels recursos necessaris per exercir-les.

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya ofereix un primer pagament fix per import de 22.500 euros, en concepte de serveis bàsics i a compte de l’aportació màxima, que es farà amb un pagament addicional un cop acreditada l’activitat anual de l’Oficina tenint en compte els expedients efectivament tramitats, fins a una aportació màxima de 30.000 euros. El finançament previst en el conveni de l’encàrrec de gestió no cobreix la totalitat de les despeses previstes per a la seva execució, havent de suportar el Consell Comarcal el finançament de la diferència. La despesa total s’estima de 42.871€ (a la vista del total d’expedients tramitats el 2019) mentre que l’aportació màxima es preveu de 30.000€.

Durant l’any 2019 l’Oficina comarcal d’habitatge ha incrementat la seva activitat, atenent un total de 2.358 persones, per sobre de les 2.289 de 2018 i les 1.860 de 2017. Es tracta de visites i assessoraments telefònics i per correu electrònic que han derivat en diferents tràmits: tramitació d’ajuts per al pagament del lloguer (369), tramitació de prestacions d’urgència social (7), tramitació de cèdules d’habitabilitat (21), tramitació d’ajuts a la rehabilitació per a edificis residencials (11).

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail