Portada > Actualitat > Notícies > El Ple del Consell Comarcal demana la no supressió i trasllat dels jutjats de violència domèstica de Cerdanyola del Vallès i Rubí

El Ple del Consell Comarcal demana la no supressió i trasllat dels jutjats de violència domèstica de Cerdanyola del Vallès i Rubí

23/01/2020

El Ple del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat una moció en referència als jutjats de violència domèstica de la comarca, en la qual es demana al Ministeri de Justícia de l’Estat Espanyol i la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya, la no suspensió i trasllat del jutjat de VIDO dels Jutjats de Cerdanyola del Vallès i Rubí a un altre partit judicial, tal com es proposa al document de “Comarcalització dels Jutjats de Violència sobre la Dona” del Tribunal de Justícia de Catalunya a data de l’1 d’octubre del 2019.

La moció, que ha estat presentada pels grups del govern PSC, Junts per Catalunya i En Comú Guanyem, ha estat aprovada per unanimitat. 

El Consell considera que amb aquesta modificació s’allunyaria la justícia de les dones que es puguin veure afectades per un cas de violència masclista i que es faria més difícil que poguessin denunciar. Val a dir que segons l’informe del Consell Comarcal presentat el passat mes de novembre, cada dia es presenten a la comarca 5 denúncies per violència contra les dones al Vallès Occidental. Una altra dada rellevant és que, sí bé l’any 2018 es van tramitar 442 ordres de protecció a víctimes de violència de gènere als jutjats i tribunals dels partits judicials del Vallès Occidental, un 60,4% van ser denegades.

El text de la moció fa referència al fet que “el 2004, a través de la Llei Orgànica es van posar en funcionament els jutjats de violència sobre la dona (VIDO) amb l’objectiu de treballar específicament, en l’àmbit de les competències penals i civils, tots aquells assumptes que impliquessin violència contra les dones, per part de les seves parelles o exparelles, així com cap als seus fills i filles. Aquest fet va suposar un avenç legislatiu important en la lluita contra les violències masclistes, ja que va superar algunes deficiències del sistema judicial i va adoptar una normativa integral i multidisciplinari, en la protecció de les dones víctimes de violència, amb altres administracions implicades com educació, sanitat, serveis socials o els mateixos SIADS dels municipis on estan ubicats els jutjats”. Per tot plegat “ens oposem a la proposta de comarcalització dels Jutjats de Violència sobre la Dona del Tribunal de Justícia de Catalunya a data de l’1 d’octubre del 2019, que al Vallès Occidental afecta especialment als municipis de Cerdanyola del Vallès i Rubí, on les dones que denunciïn violència del nostre municipi hauran de desplaçar-se a Sabadell i Terrassa, respectivament”.

Des del Consell es considera que “aquesta proposta ens obre una situació de vulnerabilitat de les dones víctimes de violència de la nostra ciutat, ja que no es té en compte les conseqüències tan negatives, que suposa per a les dones que decideixen fer el pas de denunciar, el fet que suposa desplaçar-se des del seu lloc de residència fins a una altra ciutat. Un fet important, si es té en compte que moltes d’elles, inclòs amb mecanismes legals al seu abast, decideixen retirar la denuncia per por i terror al qual es veuen sotmeses diàriament pels seus agressors”.

En els acords de la moció també es demana a la Generalitat i el Ministeri de Justícia la proposta d'afavorir i augmentar els recursos i mitjans per facilitar I'accés de les víctimes de la violència masclista a l'empara judicial, i que aquest extrem en el cas de l'àmbit judicial passa per aproximar els òrgans judicials a les víctimes.

Arxivat a: General
Sessió del Ple del Consell Comarcal del 23 de gener de 2020