Portada > Actualitat > Notícies > El Vallès Occidental impulsa la fabricació digital en els diferents espais de creació existents

El Vallès Occidental impulsa la fabricació digital en els diferents espais de creació existents

09/01/2020

En el marc del Pacte per la Reindustrialització, el Consell Comarcal està portant a terme diferents accions per impulsar la innovació social digital a la comarca. Promoure noves formes de cooperació i línies d'acció conjuntes entre els diferents espais de creació i divulgació digital per potenciar un ecosistema d'innovació digital a la comarca.

En aquest marc es realitzen diferents tallers participatius a través de la “Xarxa d’espais de fabricació digital del Vallès Occidental”, que actualment està avançant en les diferents línies de treball definides i vinculades a la comunicació i màrqueting, la difusió i formació de la cultura digital, un servei social en clau de proximitat, i les activitats i serveis per a empreses.

A la xarxa actualment hi participen una vintena d’agents i té com a finalitat desenvolupar actuacions conjuntes per millorar la visibilitat dels espais, apoderar als diferents actors i generar sinergies de col·laboració. Al mes de juny es va realitzar un primer taller al Lab Castellar i al novembre al Fab Lab Terrassa. La participació i implicació dels diferents agents està sent el factor clau que ha permès avançar molt ràpidament en el co-disseny de 10 propostes de projectes, on destaca la voluntat d’elaborar un pla de comunicació dels espais de fabricació digital, realitzar jornades de portes obertes, tasts formatius en fabricació digital per a diferents col·lectius, especialment, amb els centres formatius, apropar aquests recursos als serveis d’emprenedoria i oferir serveis de consultoria i assessorament especialitzats a empreses.

La xarxa té prevista una propera trobada a principis del 2020 per constituir grups de treball en funció de la priorització d’aquests 10 projectes i iniciar la seva fase d’execució, ja en el marc del nou Pla d’Acció 2020-2021 del Pacte per la Reindustrialització.

Actualment a la comarca hi ha constituïts 16 espais oberts al públic, de titularitat pública o privada, que estan relacionats amb la fabricació i divulgació digital. Estan distribuïts entre els diferents municipis de la comarca i per la seva activitat, impacte al territori i participació activa a la xarxa destaquen el VLAB de Barberà del Vallès, el Fab Lab Terrassa, el Fab Lab Sant Cugat, l’espai SPMakers de Santa Perpetua de Mogoda, i l’Espai Creactiu a Sabadell entre d’altres i els recentment inaugurats el Lab Castellar i l’UAB Open Labs.

Aquests equipaments que disposen d’impressores 3D,  talladores làser i de vinil, escàners 3D, fresadores digital, dotació informàtica i programari, entre altres equips.  L’objectiu d’aquests espais és contribuir a l’acceleració i la implantació de tecnologies 4.0 i apropar la cultura digital i les tecnologies avançades als agents de la quàdruple hèlix (ciutadania, persones emprenedores, empreses i ens públics). Per estimular la creativitat, la proactivitat de les persones i la inquietud de fer coses, a través de la fórmula associada a “fer les coses un mateix” i potenciar nous espais per afavorir l’aprenentatge col·lectiu. 

Arxivat a: General
Imatge dels tallers participatius

Arxius adjunts