Portada > Actualitat > Notícies > El Vallès Occidental proposa a la Generalitat un Pla de xoc específic per a la indústria a la comarca

El Vallès Occidental proposa a la Generalitat un Pla de xoc específic per a la indústria a la comarca

13/12/2019

Les administracions locals i el conjunt d’agents socials i econòmics del Vallès Occidental volen iniciar una nova fase de cooperació amb el govern català, contribuint des del territori en el desplegament operatiu del Pacte Nacional per la Indústria. Per això, el Grup Impulsor del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental, reunit ahir a la tarda a Polinyà amb l’assistència de la directora general d’Indústria, Matilde Vilarroya, van presentar quatre projectes per donar una resposta efectiva a les noves situacions i dificultats del sector. Aquests quatre projectes són resultat de les sessions de treball realitzades recentment amb les entitats membres del Pacte.

El Grup Impulsor del Pacte per la Reindustrialitzacio compta amb una representació de la diversitat dels agents membres del Pacte: ajuntaments, sindicats, organitzacions empresarials, universitats i centres de recerca, etc.

Des del territori es proposen quatre actuacions que tenen una durada de 3 anys:

-    Prevenció i reacció davant els EROs, per activar programes i recursos per tal de prevenir, anticipar i minimitzar els efectes d’aquesta nova conjuntura i, especialment, dels impactes que suposen els EROs a les persones i empreses.

-    Acceleració de la xarxa i serveis dels espais de fabricació digital, per apropar les tecnologies digitals als agents de la quàdruple hèlix i el conjunt de la ciutadania.

-    Revitalització dels espais productius del Vallès Occidental, per transformar els polígons en espais productius integrats al sistema urbà, amb unes infraestructures i serveis que donin resposta a les necessitats del teixit productiu i alhora generar espais d’excel·lència per mantenir i atraure la indústria del futur.

-    El Vallès arrelat a la indústria, per sensibilitzar al conjunt de la societat de la importància del sector industrial a Vallès Occidental.

Des del Grup Impuslor del Pacte per la Reindustrialització es considera que “hi ha la necessitat urgent de fer emergir la singularitat de la comarca, del pes industrial i del valor de concertació, amb la concreció d’un pla de xoc pilot diferencial a la resta del país, per donar resposta a la situació actual”.

La indústria representa el 28,8% del VAB total de la comarca i aporta el 16,2% al VAB industrial de Catalunya. El Vallès Occidental és la comarca que més aporta al VAB industrial català. La indústria aplega el 23% de les persones assalariades, el 9,2% dels autònoms/es i el 16,1% de les empreses. El sector aporta, al conjunt de Catalunya, el 16,9% d’assalariats/des, el 14% d’autònoms/es i el 17,4% de les empreses.

La creació de llocs de treball a la comarca ha moderat el seu avanç durant el 2019 i ha patit una pèrdua de llocs de treball, d’un 1,5%, concentrada en el sectors de l’automoció i del metall. Fins el setembre de 2019 s’han autoritzat 39 EROs que afecten 1.047 persones, un 39,5% de les quals són treballadors/res de la indústria. I des del mes de setembre fins avui s’han presentat 4 expedients de regulació més en 4 multinacionals i això podria afectar fins a gairebé 1.200 persones directament afectades.

Davant aquestes dades des del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental s’ha volgut traslladar a la Generalitat de Catalunya la necessitat de treballar conjuntament, i fer-ho amb el Pacte Nacional per a la Indústria.

Debat sobre la proposta de llei d’Àrees de Promoció Econòmica Urbana APEUs

Seguidament a la reunió del Grup Impulsor es va celebrar una jornada de debat sobre la proposta de llei d’Àrees de Promoció Econòmica Urbana APEUs impulsada per a la Generalitat de Catalunya. Aquesta llei incorpora una sèrie de qüestions que poden influir en les funcions que poden tenir els ajuntaments, les entitats de gestió i associacions en aquest àmbit; a la jornada es va debatre amb els redactors d’aquesta llei, que podria ser aprovada aviat. L’esdeveniment ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i el Ministerio de Empleo y Seguridad Social.

Amb aquesta sessió es donava continuïtat a la jornada del passat mes de juny celebrada a Can Roqueta de Sabadell. En la qual es va fer la primera sessió de treball amb les entitats i associacions de gestió de polígons de la comarca, amb un primer networking entre elles i la presentació del Pla d’Impuls i Modernització dels Polígons impulsat pel Pacte Nacional per a la Indústria.

El passat dia 21 d’octubre el Grup Impulsor del Pacte per la Reindustrialització va aprovar l’acord pel desplegament urgent d’un nou marc normatiu pels polígons d’activitat econòmica i del pla d’impuls i modernització dels sectors industrials i logístics de Catalunya. Aquest acord concreta el compromís per part de les administracions locals i dels agents socials i econòmics de la comarca per treballar en pro de l’aprovació de la nova Llei dels APEUs en el seu debat parlamentari i un seguit de propostes de projectes i actuacions concretes per disposar de més i millors recursos pels polígons.

Arxivat a: General
Reunió del Pacte per la Reindustrialització
Imatge 2
Imatge 3
Imatge 4
Imatge 5

Arxius adjunts