Portada > Actualitat > Notícies > El Vallès Circular com a model territorial a la Cimera Mundial del Clima

El Vallès Circular com a model territorial a la Cimera Mundial del Clima

12/12/2019

La Cimera Mundial del Clima ha comptat aquesta setmana amb la participació del Vallès Occidental. Ahir a la tarda, el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, va presentar la ponència “Vallès Circular: innovació per a la sostenibilitat territorial” en el marc de la cimera, convidat per la FEMP (Federación Española de Municipios y Províncias). El Vallès Circular ha estat un dels projectes seleccionats com a iniciativa innovadora envers el clima i la sostenibilitat, conjuntament amb altres projectes territorials que han estat seleccionats per l’ocasió, com a iniciatives territorials innovadora per avançar cap a l’economia circular.

Una representació de la comarca ha pogut mantenir contactes en el marc de la cimera amb representants d’entitats i empreses, així com de la FEMP. La delegació vallesana ha estat encapçalada pel president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez i el president del Consorci per a la Gestió de Residus, Nil López, així com també pel vicepresident 3r del Consell Comarcal i conseller de Territori i transició ecològica, Carles Rodríguez. També hi ha assistit l’alcaldessa de Badia i diputada de la Diputació de Barcelona, Eva Menor; l’alcalde de Barberà, Xavier Garcés i l’alcalde de Polinyà i Diputat de la Diputació de Barcelona, Javier Silva. També hi assistiran regidors i regidores dels ajuntaments de Castellar del Vallès i Badia del Vallès.

El president del Consell, Ignasi Giménez assegura que “a la Cimera hem pogut comprovar que és cert que els Estats i els governs negocien les estratègies i els objectius de futur, però el que és evident és que des del món municipal estem treballant i estem endegant projectes importants envers el clima i la sostenibilitat”. Giménez també va anunciar durant la seva presentació que s’ha iniciat una prova pilot amb 4 ajuntaments de la comarca per implementar diferents actuacions que permetin avançar els municipis i convertir-se en Ciutats Circulars. Es tracta dels municipis de Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Ripollet i Sant Quirze del Vallès.

El conseller comarcal Carles Rodríguez ha destacat la feina feta “amb projectes transversals com el Recooperem, que ens permet parlar d’una transició ecològica justa. És un projecte que ens permet reduir residus però introdueix un vessant social molt destacable proporcionant àpats saludables a famílies amb un alt grau de vulnerabilitat”. Rodríguez també ha anunciat que “properament s’avançarà en l’elaboració del Pla Supramunicipal de la Qualitat de l’Aire, tal com es va acordar, per poder disposar de les mesures a aplicar des dels diferents municipis”.

Des del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, el seu president i alcalde de Matadepera, Nil López, assegura que “la valorització dels residus serà clau per afrontar l’emergència climàtica i la circularitat serà fonamental en els processos de producció. Des de la comarca hem de treballar per optimitzar aquesta valorització que ja fem en plantes com la de Can Barba, des de la qual es produeix l’energia equivalent a la necessària per abastir 400 habitatges. Les obres de millora que properament es faran a la planta permetran augmentar aquesta valorització”.

El Vallès Circular

L’acord Vallès Circular es va signar, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, el 19 de juny de 2017 per part de les entitats comarcals (Consell Comarcal i Consorci per a la Gestió de Residus); els 23 ajuntaments de la comarca; les organitzacions empresarials CECOT, Centre Metal·lúrgic, Gremi de Fabricants, PIMEC i les Cambres de Comerç de Sabadell i Terrassa; els centres tecnològics EURECAT i LEITAT; les universitats ESDI, UAB i UPC i agrupacions professionals i empresarials com la Delegació del Vallès del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, el Clúster del Packaging i el Gremi de Recuperació de Catalunya.

De cara al futur, la iniciativa Vallès Circular es vol consolidar com una estratègia transversal compartida i efectiva en 4 eixos. D’una banda, reforçant l’economia circular en l’acció comarcal en les diferents àrees de gestió. En segon lloc, redactant un nou pla d’acció pel període 2020-2023 que contingui les fites per als propers anys. Un altre àmbit de treball és augmentar l’acció conjunta i complementaria els diferents agents de l’acord i finalment, promoure l’acció local i mobilitzar actors i construir ciutats circulars al Vallès Occidental.

Arxivat a: General
El Consell Comarcal, present a la Cimera del Clima
Foto 2
Foto 3

Arxius adjunts