Buscador per paraules clau
15 novembre 2019

El president del Consell Comarcal demana a la consellera de Presidència de la Generalitat una millora del finançament dels consells comarcals

El president del Consell Comarcal Ignasi Giménez s’ha reunit aquest matí amb la consellera de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Budó, juntament amb representants dels consells comarcals del Baix Llobregat i el Vallès Oriental. Durant la trobada s’ha volgut traslladar a la Consellera la reivindicació històrica de la necessitat de millora del finançament dels consells comarcals com a prestadors de serveis per delegació del govern català.

Els consells comarcals metropolitans –Vallès Occidental, Vallès Oriental, Maresme i Baix Llobregat- són els que van resultar més perjudicats pel canvi de model en les assignacions del Fons de Cooperació Local (FLC) aplicat des de 2015. Aquest any es va suprimir el tram supramunicipal del Fons de Cooperació Local, tram que resultava una font de finançament addicional pels ens comarcals. Des de 2015, el tram comarcal pràcticament no ha augmentat i, per tant, no s’ha pogut recuperar la minoració de recursos provinents del tram supramunicipal suprimit.

El president del Consell, Ignasi Giménez, ha remarcat que “els criteris que s’apliquen per repartir el Fons de Cooperació Local perjudica les comarques amb més població. Per això des del Vallès Occidental es demana que es modifiquin els criteris i el mètode que s’aplica per a calcular el percentatge de participació en el Fons per tal que es tinguin en compte altres indicadors que incorporin més variables per tal que el repartiment sigui més ajustat a la realitat comarcal i a les necessitats de les comarques”. També es sol·licita que s’incrementi la quantitat total de l’assignació que reben els consells comarcals en concepte de participació en els ingressos de la Generalitat per tal de garantir l’estructura necessària per a l’exercici de les competències i serveis comarcals.

Una prioritat pel govern comarcal

Assolir un finançament pels consells comarcals que permeti que aquests puguin desenvolupar les competències que tenen assignades i mantenir l’estructura que necessiten per poder-les portar a terme és una de les prioritats del govern comarcal del Vallès Occidental. Des del 2011, el Consell Comarcal ha disminuït en un 21% les assignacions provinents del Fons de Cooperació Local de la Generalitat, tenint en compte que l’eliminació del tram supramunicipal el 2015 no s’ha compensat en el tram fix.

Una reivindicació històrica

El novembre de 2015, coincidint amb la supressió del tram supramunicipal, els dotze consells comarcals de la demarcació de Barcelona (Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Barcelonès, Berguedà, Garraf, Maresme, Moianès, Osona, Vallès Occidental i Vallès Oriental) van signar un manifest per a reclamar una millora del seu finançament, demanant-se una reconsideració de la fórmula de finançament i sol·licitant una interlocució al màxim nivell amb el Govern català per tractar la globalitat del seu finançament.

El mes de novembre de 2018 es va adreçar un escrit al conseller d’Economia i Hisenda del la Generalitat de Catalunya, Sr. Pere Aragonès, signat conjuntament pels presidents dels consells comarcals del Vallès Occidental, Vallès Oriental i Baix Llobregat on es sol·licitava novament una interlocució al màxim nivell amb el Govern català per tractar la globalitat de finançament d’aquestes corporacions locals entenent que resoldre el seu finançament és prioritari per tal de donar serveis de qualitat a la ciutadania i als municipis.

 

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail