Buscador per paraules clau
29 octubre 2019

El Consell Comarcal signa a Dinamarca la Declaració de Ciutats Circulars en el marc d’un projecte europeu per compatir experiències d’èxit i replicar-les al territori

Aquesta setmana engega a Dinamarca el projecte europeu “CITYLOOPS-Demostracions de desenvolupament urbà sistèmic per ciutats circulars i regeneratives” que compta amb la participació del Consell Comarcal en el marc del Vallès Circular. Com a marc de compromís i impuls del projecte, ahir dia 28 va tenir lloc a Høje-Taastrup (Dinamarca) la signatura d’una Declaració de Ciutats Circulars, per part de representants institucionals de les diferents ciutats implicades en l’execució.

La participació en aquest projecte europeu obre al Vallès Circular una finestra al coneixement directe d’experiències d’èxit en diferents països i a seguir de prop el disseny i la implementació de propostes innovadores que poden ser replicades en el Vallès Occidental. Una oportunitat alhora per obrir vies de col·laboració amb entitats europees i d’accés a nous projectes i a finançament. 

En representació del Consell Comarcal ha fet la signatura el vicepresident 3r del Consell Comarcal i conseller de Territori i Transició Ecològica, Carles Rodríguez. Prèviament, es va organitzar una taula rodona en la que els representants de les diferents ciutats i territoris van poder compartir els seus interessos i relació amb la transició cap a la circularitat. Carles Rodríguez va comentar els aspectes més rellevants de la iniciativa Vallès Circular, posant l’èmfasi en el repte per al nou mandat 2019-2023: consolidar-se com una estratègia transversal que s’implementi en el conjunt dels municipis, acompanyant-los en l’evolució cap a ciutats circulars que sumin per construir un Vallès més circular.

 

Engegada del projecte CITYLOOPS

 

El Consell Comarcal del Vallès Occidental i el Centre Tecnològic LEITAT són dues de les 28 entitats de 8 països que participen en el projecte “CITYLOOPS-Demostracions de desenvolupament urbà sistèmic per ciutats circulars i regeneratives”. Es situa dintre del Programa Marc Horizon 2020, té una durada de 4 anys i un pressupost global de 10.646228,65€. El Centre Tecnològic LEITAT participa donant suport a la replicació de les actuacions demostratives al Consell Comarcal i a altres entitats i territoris.

 

La reunió d’engegada del projecte té lloc a la regió de la capital del Dinamarca, en concret en els municipis de Roskilde i Høje-Taastrup, durant els dies 29 i 30 d’octubre.  En l’agenda de treball, amb la participació de representants de les 28 entitats, cal destacar la presentació dels projectes demostratius previstos en cada ciutat, una visita d’estudi i reunions de treball per assentar les bases per a una bona gestió del projecte que finalitzarà al setembre de 2023.

 

El projecte CityLoops té com a finalitat desenvolupar, implementar i replicar una sèrie d’enfocaments i instruments innovadors de planificació urbana que tinguin com a objectiu facilitar el tancament dels fluxos de material urbà i recursos: en concret residus orgànics alimentaris i materials de la construcció i sòl, reduint així la petjada ambiental i augmentant la capacitat regenerativa de les ciutats europees. Un projecte per avançar cap a l’economia circular que té a la comarca l’impuls de la iniciativa Vallès Circular.

 

Es proposa desenvolupar actuacions demostratives en 6 països (Dinamarca, Finlàndia, Holanda, Portugal, Noruega i Espanya). Entitats d’Alemanya i Bèlgica participen portant a terme la coordinació del projecte i el desenvolupament d’un paquet d’actuació relacionat amb l’anàlisi del metabolismes de les ciutats respectivament. I el Vallès Occidental i Múrcia, que participen com a territoris de replicació, tindran l’oportunitat d’establir relacions d’agermanament amb alguna de les ciutats amb actuacions demostratives (Roskilde&Høje-Taastrup, Mikkeli, Apeldoorn, Porto, Sevilla i Bodo), i rebre tallers i acompanyament per la realització d’un pla de replicabilitat. Un treball de valor afegit en el marc dels projectes Horizon, que donen una gran importància a la transferència de coneixements d’aquells projectes finançats amb fons europeus.

 

Un aspecte important per al projecte és la rellevància de l’entitat que ho lidera: ICLEI- Governs locals per a la sostenibilitat. Es tracta d’una organització molt important  a nivell europeu, una xarxa de més de 1.750 governs locals i regionals compromesos amb el desenvolupament urbà sostenible, activa en més de 100 països, influent en la política de sostenibilitat i amb gran capacitat per impulsar l’acció local per un desenvolupament circular, de baixa emissió basat en la natura, equitatiu, resistent i circular. A nivell de Catalunya formen part d’aquesta xarxa l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail