Portada > Actualitat > Notícies > El Vallès Circular ofereix formació i assessorament als ajuntaments de la comarca per a fer la transició cap a unes ciutats circulars

El Vallès Circular ofereix formació i assessorament als ajuntaments de la comarca per a fer la transició cap a unes ciutats circulars

07/10/2019

El projecte Vallès Circular, impulsat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental, s’està centrant aquest 2019 en impulsar i acompanyar la incorporació de l’economia circular en l’agenda política dels municipis a través de diferents accions per avançar envers la implementació de la circularitat en els municipis tot construint ciutats circulars. El Consell Comarcal ofereix tallers d’informació sobre què és l’economia circular i com es pot impulsar des de l’administració, alhora que posa al servei dels serveis locals altres propostes que aquests poden oferir a l’empresa i la ciutadania: informació i pre-diagnosi per empreses, transferència solucions circulars des de la Plataforma d'Assessorament i Tecnologies en economia circular, tallers d’informació i sensibilització en l’àmbit de la formació i per a la ciutadania, entre d’altres.

Tot plegat s’integra a la Cartera de Serveis del Vallès Circular, que s’ha posat a disposició dels municipis. Durant el 2020 es reforçarà el Vallès Circular com a estratègia integral, contemplant els àmbits social, ambiental i econòmic. S’elaborarà un pla d’impuls 2020-2023 que reforci la cooperació institucional i el posicionament del territori, actuacions directes amb impacte directe a empreses i persones, i dinamització comercial.

Així ho ha explicat avui el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, en la seva ponència a la jornada que la Fundació Cotec per a la innovació ha organitzat a Barcelona per presentar l’Informe Cotec d’Economia Circular. El Vallès Occidental ha estat un dels territoris que ha presentat la seva estratègica per a la transició envers una economia circular, com a cas d’èxit que aplica mesures per afavorir la transició del sistema tradicional de producció lineal a un de circular.

 

El president del Consell ha explicat que “entenem que és necessari potenciar el paper dels municipis per reforçar l’estratègia i aconseguir resultats, reforçant el rol de l’ajuntament com a referent i dinamitzador del canvi, incorporant la visió de l’economia circular en totes les àrees i actuacions, promovent polítiques d’economia circular i posant en marxa pràctiques de circularitat per ser exemple i influir en els mercats a través de la compra pública i la gestió d’infraestructures”.

 

Giménez ha remarcat que “ens trobem en  un moment en el qual estan convergent dues situacions que ens posen davant de nous reptes: d’una banda la ralentització de l’economia i de l’altre, una situació d’emergència climàtica que ens obliga a prendre decisions i a canviar models. Hem de ser valents i aprofitar aquesta situació com a una oportunitat per, des el món local, impulsar una transició efectiva i un canvi de model econòmic”.

I ha afegit: “alguns han parlat del Gren New Deal. El cert és que el programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient ja plantejava, al principi de la crisis, que la reactivació econòmica havia de basar-se en un increment de les inversions en energies renovables, recuperació del medi ambient i la lluita contra la contaminació. Ara tenim una oportunitat i una obligació per treballar des de les polítiques locals. Hem de tenir en compte que avui en dia les ciutats necessiten gairebé dos terços de l’energia global, produeixen el 80% dels gasos d’efecte hivernacle i generen la meitat dels residus mundials”. “Les ciutats tenim un paper clau com a promotores, facilitadores i activadores de l’economia circular, però necessitem poder desbloquejar un dèficit estructural, el finançament”.

Giménez ha dit que es necessiten també, “canvis legislatius, mesures fiscals i normatives que actuïn com a estímul per a nous estils de consum i la generació d’oportunitats de negoci i ocupació amb mesures com un major aprofitament de residus industrial com a subproductes o l’activació del mercat de reparació de productes i el consum de segona mà, reduint l’IVA aplicat”.

Full de ruta per una transició a l’economia circular

El 2016 es va crear una Xarxa d’agents per impulsar l’economia circular al Vallès Occidental en un marc de col·laboració públic i privada. En resposta a les directrius que marcava la Unió Europea i aprofitant la diversitat de recursos i agents de la comarca, es van identificar un grup d’administracions locals, universitats i centres d’investigació, agrupacions empresarials i organitzacions expertes.

Aquesta Xarxa va ser l’embrió del gran acord comarcal que es va firmar el 2017, l’acord Vallès Circular, que va situar l’economia circular a l’agenda política de la comarca. Aquest és un acord per compartir un full de ruta cap a un futur més sostenible. També per afavorir la transició desenvolupant fórmules creatives d’acció, al mateix temps que s’aprofiten els recursos del Vallès Occidental per situar la comarca al capdavant d’una transformació que ajudi a generar riquesa i ocupació. L’acord està firmat per els 23 ajuntaments de la comarca, 3 entitats comarcals entre les que hi ha el Consorci per a la Gestió de Residus, 2 centres tecnològics i 3 universitats. Compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

Durant el 2018 es va reforçar l’actuació en el marc de la promoció econòmica –incorporant el Vallès Circular com una mesura específica del Pacte per la Reindustrialització-, i iniciant una visió de projecte estratègic comarcal integrant projectes alineats amb l’economia circular com el Recooperem –d’aprofitament alimentari a les escoles-, el Boscos del Vallès – basat en l’aprofitament de la massa forestal sobrant per convertir-la en biomassa per a calderes-, i el Turisme agroalimentari, recuperant productes autòctons amb productors locals per reforçar una producció agrícola i de proximitat.

Al llarg d’aquests anys s’han realitzat tres tipus d’actuacions directes:

 1. Actuacions per potenciar el rol de les administracions
 • Adhesió al “Compromís Vallès Circular” per implicar empreses i agents locals en l’estratègia comarcal
 • Promoció de projectes i iniciatives locals relacionades amb l’economia circular
 • Entrevistes d’informació i prediagnosi a 23 empreses, especialment de municipis que no disposen de recursos propis
 • Market Place d’Economia Circular: espai de trobada d’empreses per aprendre i fer negocis amb l’Economia Circular amb la participació de 200 persones el 2019.
 • Plataforma Vallès Circular. Tecnologia i assessorament en economia circular per compartir des de les universitats, les empreses i l’administració coneixement i solucions en economia circular per guanyar competitivitat i avançar en l’ús de nous materials o canvis en processos de producció.  Ha atès durant 2018 20 empreses per assessora-les i aquest 2019 se n’atenen unes altres 20.
 • Mapa de recursos circular a la web amb una oferta de 50 serveis i solucions per canviar processos de gestió i producció.
 • Introducció de l’economia circular en l’oferta formativa
 • Comunicació d’idees #pensacircular amb recomanacions per pensar i actuar amb criteris de circularitat
 1. Servei de suport a empreses, l’ocupació i l’emprenedoria per implementar l’economia circular
 1. Impuls del canvi d’hàbits en la ciutadania

 

 

Arxivat a: General
El president del Consell Comarcal ha intervingut a la Jornada COTEC sobre Economia Circular