Portada > Actualitat > Notícies > El Consell Comarcal ofereix a escoles i instituts noves activitats educatives per prevenir les violències masclistes i un taller d’autoprotecció per a noies

El Consell Comarcal ofereix a escoles i instituts noves activitats educatives per prevenir les violències masclistes i un taller d’autoprotecció per a noies

13/09/2019

La proposta d’activitats educatives del Consell Comarcal del Vallès Occidental creix per aquest curs 2019-2020 i incorpora noves activitats. En destaca un nou paquet de propostes de sensibilització i prevenció per aconseguir unes relacions lliures de violències masclistes i abordar les desigualtats, així com un taller d’autoprotecció per a noies dirigit als instituts, per prevenir les violències a l’espai públic.

A Educació Infantil s’ofereix l’activitat “Canviem les ulleres”, per introduir la mirada coeducadora i inclusiva des dels primer anys de l’etapa evolutiva i oferir a la infància un model en la constitució de la identitat no discriminatori ni sexista.  També per a Infantil i per a cicle inicial de Primària es proposta l’acció “A què juguem”, per treballar els rols tradicionals de gènere i proposar models igualitaris, no binaris ni estereotipats. També per a Primària, amb l’activitat “Els oficis. Jo de gran vull ser...” es reflexiona sobre la posició social que ocupen les dones i els homes en l’àmbit laboral i les desigualtats que es generen. Altres activitats com “les identitats de gènere i la diversitat familiar” o “Iguals i diferents”  completen l’oferta per a Primària.

A Secundària, a partir dels 12 anys, s’ofereix una ampliació de les activitats de sensibilització i prevenció per aconseguir unes relacions lliures de violències masclistes. S’ha posat una especial atenció a incloure una mirada interseccional per abordar les desigualtats i les discriminacions que es generen per raó de diversitat sexual, gènere, classe, procedència, religió o altres motius. Tot plegat s’aborda amb tallers com “Les identitats de gènere i la diversitat familiar”, “Iguals o diferents”, “Apoderament femení i noves masculinitats”, “Desmitificant l’amor romàntic”, “La sexualitat”, i altres. Per treballar les violències a l’espai públic es proposa un nou taller d’autoprotecció per a noies, que es pot sol·licitar des d’instituts i/o espais de joves (sortint de l’aula). Amb aquesta formació es vol augmentar l’autoestima de les noies i contribuir a millorar la seva seguretat i autonomia, aprendre tècniques senzilles d’autodefensa i contribuir a la prevenció de violències de gènere.

També, com a novetat, pel curs actual s’ofereixen sessions de suport per al professorat en diferents àmbits: coeducació, violències masclistes, assetjament, convivència, migracions i refugi.

Una cinquantena d’activitats gratuïtes

Les activitats que ofereix el Consell Comarcal complementen les que ofereixen els ajuntaments de la comarca i que, a més de donar a conèixer la tasca de les institucions vallesanes, tracten temes d’interès per la comunitat educativa. L’oferta cobreix totes les franges d’edat, des dels 3 als 18 anys. Pel curs 2019-2020 s’ofereixen una cinquantena d’activitats dirigides a l’alumnat i a la comunitat educativa, incrementant l’oferta d’anys anteriors.

Entre l’oferta també destaca un itinerari d’activitats per treballar la igualtat de tracte i d’oportunitats, la diversitat sexual i de gènere, les diferències per raó d’origen o cultura, les desigualtats socials, la solidaritat, els moviments humans i el refugi, així com l’exploració de la alteritat. Així mateix es treballa amb diferents propostes la prevenció de conductes de risc com ara les noves addiccions, el bulling i els diferents tipus d’assetjament i els trastorns de l’alimentació.

Al mateix temps, es segueixen oferint activitats de coneixença de la comarca i dels seus serveis i recursos. I també es mantenen un seguit de propostes per apropar, a la infància i al jovent, al món laboral, a una economia més social i responsable i que els doni eines per afrontar el seu futur, tenint en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Enguany es fa un especial èmfasis en l’apropament dels joves a la indústria més actual i tecnològica.

El curs passat es varen realitzar més de 400 activitats, participades per més de 10.000 alumnes. Les activitats es poden adaptar a la demanda de cada centre educatiu i fins i tot es poden plantejar tallers a mida en alguns casos. Les activitats estan totalment subvencionades i el cost pels centres és gratuït.

Arxivat a: General
Podeu consultar la guia completa a l'enllaç