Buscador per paraules clau
18 juliol 2019

El 9è mandat del Consell Comarcal del Vallès Occidental comença aquest divendres amb el Ple de Constitució que es celebra a l’Ajuntament de Sabadell

Aquest divendres 19 de juliol a les 12:30 del migdia es celebrarà el Ple de Constitució del Consell Comarcal del Vallès Occidental sorgit després de les eleccions municipals del passat 26 de maig. Durant l’acte prendran possessió del seu càrrec les persones que esdevindran consellers i conselleres comarcals en aquest nou mandat i s’escollirà la Presidència de l’ens supramunicipal per al període 2019-2023.

El mandat 2019-2023 serà el novè mandat del Consell Comarcal del Vallès Occidental.  El Ple comptarà amb 8 grups comarcals diferents. Per primera vegada entra al Ple el grup Tot per Terrassa.

En total el plenari comarcal està format per 20 dones i 19 homes. Això suposa, 6 dones més que el mandat anterior. Només en el mandat 2011-2015 la xifra de conselleres havia estat també de 20. En la resta de mandats sempre els nombre de consellers ha estat major que el de conselleres. En el primer mandat (1988-91) només una dona formava part del Plenari. El passat mandat la xifra era de 14 dones i 25 homes.

Dels 39 consellers i conselleres, només 6 repeteixen respecte al mandat anterior. Uns altres 4 consellers i conselleres ja ho havien estat en d’altres mandats. Per tant 29 consellers i conselleres s’estrenen a la institució comarcal.

Els resultats de les eleccions municipals del mes de maig de 2019  fan que la composició del Consell Comarcal sigui la següent:

Per municipis, la distribució dels consellers i consellers comarcals és la següent:

 

Desenvolupament del Ple de Constitució

El Ple de Constitució es celebrarà a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Sabadell. Com és tradició, l’acte de constitució del Consell Comarcal es celebra a les dues co-capitals del Vallès Occidental de manera alterna cada quatre anys. Abans de començar el Ple de Constitució, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, donarà la benvinguda al municipi.

Seguidament s’iniciarà formalment el Ple i es constituirà la Mesa d’Edat, formada pel futur conseller de més edat i el de menys edat. El de més edat és Josep Maria Calaf Vives, de Castellar del Vallès (ERC) –que actuarà de president de la Mesa- i el de menys edat és Kevin Romero Navas, de Santa Perpètua de Mogoda (Ciutadans) –que actuarà de vocal de la Mesa-.

Seguidament començarà la presa de possessió dels consellers i conselleres comarcal, des dels seus respectius llocs, un per un, per ordre decreixent, de la llista més votada a la menys votada. Els darrers a jurar o prometre el càrrec seran els membres de la Mesa. Un cop finalitzada la presa de possessió es fa la proclamació per part de la Mesa d’edat de la constitució del Consell Comarcal i anunci de que es passa a escollir la Presidència de l’ens.

Comença així la part d’elecció de la Presidència. Els partits polítics i/o coalicions disposen en aquest punt d’uns minuts per fer una intervenció.

Un representant de cada grup comarcal farà la seva intervenció en l’ordre següent:

Un cop escoltades les intervencions el President de la Mesa d’edat proclama les persones qui tenen la condició de candidats i candites. Seguidament es fa la votació per part de cada conseller o consellera comarcal, cridant els consellers i conselleres, per odre alfabètic, amb independència del partit o coalició que representin. La urna estarà situada a la taula de Presidència i els consellers i conselleres s’aixecaran per dipositar el seu vot. 

Un cop fet l’escrutini de la votació i es proclama la Presidència del Consell Comarcal i la persona escollida pren possessió del càrrec acostant-se a la mesa per tal de formular la promesa o jurament. El Plenari finalitza amb el discurs d’investidura per part de la nova Presidència del Consell Comarcal.

Una institució amb més de 30 anys d’història

Durant més de 30 anys, el Consell ha contribuït a millorar les condicions de vida al Vallès Occidental, treballant de la mà dels ajuntaments, resolent des del consens les necessitats de la Comarca, dins  les limitacions competencials,  amb l’objectiu de millorar i optimitzar els serveis de la població. L’abril de 2018 el Consell Comarcal del Vallès Occidental va celebrar el seu 30è aniversari.

El Consell Comarcal del Vallès Occidental va néixer en el marc de la Llei 6/1987 sobre l’Organització comarcal de Catalunya. Es va constituir per primera vegada el 8 d’abril de 1988. Al 1990, la Llei sobre la modificació de la divisió comarcal de Catalunya va establir la capitalitat compartida entre Sabadell i Terrassa. La seu del Consell fou la seu de l’antiga Mancomunitat intermunicipal de Sabadell i Terrassa, que es va adquirir en el mandat 1991-94. Aglutina als 23 municipis de la comarca.

Presidències

La presidència del Consell Comarcal ha estat ostentada, al llarg dels darrers 30 anys. per les següents persones:

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail