Portada > Actualitat > Notícies > La Federació d’ADF del Vallès Occidental compta amb un nou vehicle adaptat gràcies al suport econòmic del Consell Comarcal

La Federació d’ADF del Vallès Occidental compta amb un nou vehicle adaptat gràcies al suport econòmic del Consell Comarcal

25/06/2019

A les portes d’una important onada de calor que preveu temperatures molt altes a tot Catalunya i un alt risc d’incendi, aquest matí la Federació d’ADF de la comarca i el Consell Comarcal del Vallès Occidental han presentat un nou vehicle fruit del conveni de col·laboració entre les dues entitats. Es tracta d’un vehicle que complementa la flota actual i que els coordinadors d'intervenció de la comarca utilitzaran per poder desplaçar-se als serveis. Des de les ADF recorden que estem a les portes d’una situació extrema i que cal accentuar totes les precaucions per evitar incendis al bosc.

El president en funcions del Consell Comarcal del Vallès Occidental,  Ignasi Giménez, ha remarcat que, “aquesta setmana i les properes poden ser complicada per les altres temperatures i per l’alt risc d’incendi forestal” i ha demanat a la ciutadania “la màxima col·laboració, evitant situacions de risc i negligències que poden ser fatals, com ja hem pogut comprovar massa vegades a la nostra comarca”. Giménez ha explicat que “per a la nostra comarca, els boscos són un element bàsic, lligats des de sempre a la nostra forma de viure: com a pulmó verd d’una àrea amb molta població, com a entorn on gaudir d’un lleure de proximitat, com a atractiu turístic, com a complement a les explotacions agrícoles, o, cada vegada més per la biomassa que proveeixen per ser utilitzada com a combustible renovable. Però la nostra comarca és una comarca vulnerable amb prop d’un 60% de superfície forestal”

De fet al Vallès Occidental hi ha 32.795 hectàrees de superfície forestal, un 56% del total de la superfície. El 90% de la superfície forestal és arbrada. Una altra dada rellevant és que el 88’9% de la superfície forestal és privada, amb més de 3.500 propietaris/es forestals.

Des de la Federació d’ADF del Vallès Occidental es remarca que les altes temperatures d’aquesta setmana tindran un efecte directe sobre els boscos. La campanya d’incendis forestals va començar el 15 de juny i finalitzarà el 15 de setembre.

El president de la Federació d'Agrupacions de Defensa Forestal del Vallés Occidental, Joan Trenchs  ha remarcat, davant la situació d’aquesta setmana i les properes que “tenim bastanta capacitat d’aigua per intervenir però estem en una zona que és molt boscosa i amb moltes urbanitzacions pel mig, amb la dificultat que això comporta en cas d’incendi”.

Des del Consell Comarcal s’està impulsant el projecte Boscos del Vallès per tal de garantir una gestió sostenible dels boscos i ja hi ha en marxa el Centre Logístic de Biomassa, que transforma la fusta sobrant del bosc en estella per alimentar calderes de Biomassa i produir energia neta. Tota la informació d’aquest projecte la podeu trobar a:

http://www.ccvoc.cat/consell-comarcal/serveis/area-de-territori-i-cooperacio-local/boscos-del-valles

 

Nou vehicle per la Federació d’ADF

El president de la Federació d'Agrupacions de Defensa Forestal del Vallés Occidental, Joan Trenchs, ha explicat que gràcies a l’aportació d’aquest any del Consell Comarcal s’ha pogut adaptar un vehicle polivalent i que “quan hi ha un foc que és una mica gran i hi han d’intervenir ADF de diferents municipis, els coordinadors d’intervenció el poden utilitzar per desplaçar-se i fer una tasca de coordinació. Fins ara aquests desplaçaments es feien amb vehicles particulars. També tenim un altre vehicle de comunicacions també gràcies al Consell Comarcal”.

Per aquesta campanya, la Federació d’ADF té actives  14 ADF locals amb 182 voluntaris de carnet groc actius més personal de reserva que en cas d'una necessitat important es pot mobilitzar, amb 14 caps operatius i 14 suplents. També hi treballen 1 coordinador comarcal i 2 coordinadors d'intervenció.

Pel que fa als mitjans es compta amb 1 vehicle Vallès 700 amb funcions de punt de trànsit, 1 vehicle Vallès 600 per suport logístic als caps d'intervenció i operatius, 23 vehicles lleugers amb capacitat de 11.500 litres en total i 7 vehicles pesats (camions i cubes amb tractors) amb capacitat de 23.600 litres. En total es poden mobilitzar 35.500 litres d’aigua en cas de necessitat.

Conveni anual

El Consell Comarcal i la Federació ADF signen anualment un conveni de col·laboració, mitjançant el qual el Consell Comarcal realitza una aportació econòmica de 6.000 euros a la Federació ADF en concepte de col·laboració en les actuacions de prevenció activa i passiva dels incendis forestals a la comarca.

Al conveni també s’estableix cooperar amb la Federació ADF en els programes de treball dels PPI i PPV, promoguts conjuntament per la Diputació de Barcelona, per les ADF i pels ajuntaments. Es constitueix una comissió de seguiment integrada per dues persones representants de cadascuna de les institucions signants, que durà a terme el seguiment de les obligacions previstes al present conveni i al resolució de les eventuals incidències que puguin sorgir.

El Consell Comarcal col·labora amb tots els ajuntaments de la comarca en els seus Plans de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals. Realitza actuacions per delegació dels municipis més petits i complementàries a les dels municipis grans: actuacions en infraestructures de prevenció d’incendis, neteja de parcel·les forestals propietat del Consell Comarcal i actuacions i obres en infraestructures al bosc.

 

Arxivat a: General
Representants de la Federació d'ADF al Consell Comarcal

Arxius adjunts