Portada > Actualitat > Notícies > Un total de 413 persones demandants d’asil i refugi viuen al Vallès Occidental

Un total de 413 persones demandants d’asil i refugi viuen al Vallès Occidental

20/06/2019

Avui, 20 de juny, es commemora el Dia Internacional de les Persones Refugiades. El Vallès Occidental acull actualment un total de 413 persones demandant d’asil i refugi que han trobat a la comarca un territori d’acollida que els ha permès començar una nova vida. Els municipis que han acollit més persones refugiades són Sabadell, Terrassa, Rubí i Cerdanyola. Però també n’acullen Barberà del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet i Sant Cugat del Vallès.

El Consell Comarcal, a través del seu Observatori,  ha analitzat les dades proporcionades pel Comitè per a l'Acollida de les Persones Refugiades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Les dades indiquen que el 2018 es van registrar 8.034  sol·licituds d’asil a Catalunya, més del doble que l’any anterior. A l’estat espanyol les sol·licituds van augmentar un 63,9% respecte el 2017. D’aquestes, les nacionalitats eren un 36% de Veneçuela, un 16% de Colòmbia i un 5% de Síria.

Al Vallès Occidental hi ha 413 places del Programa Global de Protecció Internacional de l’Estat espanyol, distribuïdes en 8 municipis de la comarca.  Poc més de la meitat s’ubiquen a Sabadell (215) i el 57,1% es troben en una segona fase d’integració/autonomia (236).  

Programa de mentoria

Des de la Generalitat de Catalunya s’ofereixen programes de voluntariat per l’acollida de persones refugiades, i en els quals col·labora el Consell Comarcal. El Programa Català de Refugi contempla la figura del mentor, constituïdes en tàndems. A la comarca hi ha 24 tàndems, formats per 48 persones refugiades amb 88 persones mentores. D’aquests, 7 són a Sabadell, 4 a Montcada i Reixac i 4 Sant Cugat del Vallès, la resta es distribueixen per Cerdanyola del Vallès, Rubí i Terrassa.

Si una persona vol col·laborar en l’acompanyament a persones refugiades que resideixen a la comarca, pot ser  mentor o mentora del Pla Català de Refugi de la Generalitat de Catalunya, en un d’aquests programes:  Mentoria amb persones adolescents i joves emigrants sols i Mentoria amb persones refugiades.

La mentoria amb persones adolescents i joves emigrants sols  té l’objectiu de facilitar la relació del o la menor amb persones i/o famílies que li permetin conèixer i vincular-se amb la societat d’acollida i afavorir la construcció del seu projecte de vida migratori; i alhora acompanyar el jove en l’adquisició de les competències lingüístiques i laborals.

Pel que fa la Mentoria amb persones refugiades, vol acompanyar a les persones sol·licitants de protecció internacional o refugiades, en el procés per assolir, una autonomia socioeconòmica en la nostra societat. Lespersones mentores es comprometen a acompanyar les sol·licitants de protecció internacional o refugiades en el procés d'aprenentatge i consolidació de la llengua, de descoberta de l’entorn i ampliació de la xarxa social i donar-los suport en l’itinerari laboral, dedicant-hi de 2 a 4 hores a la setmana durant un any.

Arxivat a: General
La dada de la setmana

Arxius adjunts