Portada > Actualitat > Notícies > Els més de 200 participants a la 3a edició del Market Place d’Economia Circular intercanvien solucions per avançar en el canvi cap a una economia més sostenible

Els més de 200 participants a la 3a edició del Market Place d’Economia Circular intercanvien solucions per avançar en el canvi cap a una economia més sostenible

07/05/2019

Aquest matí s’ha celebrat a la 3a edició del Market Place en Economia Circular dins la iniciativa Vallès Circular i en el marc del Pacte per la Reindustrialització de la comarca. Hi ha assistit més de 200 persones provinents d’empreses, entitats, i ens locals. En aquest marc, 45 empreses i entitats han presentat les serves propostes de productes i serveis per avançar en el canvi de model econòmic. En aquesta ocasió la jornada es realitza al Nodus Barberà, organitzada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barberà del Vallès. El Consell Comarcal també hi ha presentat el projecte Boscos del Vallès i el projecte Recooperem d'aprofitament alimentari.

La primera part de la sessió ha estat un Think Than en economia circular, on  s’han compartit solucions circulars en 4 àmbits: la gestió eficient dels recursos (aigua, energia i residus), Ecoinnovació i nous models de negoci, Nous recursos per a serves i productes i Transformació del packaging i la logística. Les empreses CELSA Group, BASF Espanya i Recyclers Market han presentat la seva estratègia per l’economia circular, cadascuna en un àmbit. A més, 17 empreses han explicat, en format elevator pitch, les seves propostes de productes i serveis.

Seguidament, les persones assistents han pogut fer xarxa i conèixer 45 organitzacions instal·lades en carpes a l’interior i l’exterior del Nodus Barberà. S’han agrupat les empreses en diferents categories i s’han pogut conèixer productes específics, fruit de l’economia circular. Les empreses participants han estat:

  • Tecnologies digitals aplicades a l’economia circular: IOT Infinitum Plataforma, Datision, Creaidealab SL, DeviceTag.io
  • Nous materials  i recursos: BASF Espanya, CELSA Group, IRTA, Rotoprint Sovrastampa SRL, Rajapack SA, Tècnicas Sostenibles SL, Numia
  • Ecoinnovació en productes i processos: Càtedra Unesco de Sostenibilitat, Kivnon logística SL, ESDI, Territori Socialment Responsable SCCL, Simbiosi Industrial SL.
  • Recerca i innovació en economia circular: Plataforma Vallès Circular, EURECAT, LEITAT - IAM 3D HUB, UAB - PRUAB - HUB B30, UPC
  • Gestió eficient de recursos (aigua, energia, residus): Cambra de Comerç de Terrassa, Ahidra Aguas y Energía, Companyia d’Aigües de Sabadell, InterGLP, Hidroquimia SL, Cetaqua, CCVOC - Servei Comarcal de Biomassa Forestal, Kepler Ingeniería y Ecogestión, WE&B, TIRGI Serveis Ambientals SA
  • Productes amb visió circular: Solidança Treball EI SL, Pasqual Arnella SL, Recyclers Market, Renuevapc.com, Sport&Lanscape SL, Tromber
  • Serveis, recursos, ajuts: Dept. Territori i Sostenibilitat - Generalitat de Catalunya, ACCIÓ, Consell Comarcal del Vallès Occidental: Desenvolupament Econòmic Local, Turisme i Benestar social, CECOT, PIMEC, ICIL—Logincat, Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, Simbiosi Industrial. Ajuntaments de Barberà del Vallès, Sabadell, Sant Quirze del Vallès.

En paral·lel a l’exposició, s’ha obert l’espai Àgora de l’economia circular , un espai per compartir com avançar cap a l’economia circular, intercanviant reflexions, interessos, ofertes, demandes... de forma oberta o a l’entorn de 3 taules temàtiques:

  • Com aprofitar l’ús d’energies renovables i la gestió de l’autoconsum a l’empresa. Dinamitza: Cambra de Comerç de Terrassa amb Jordi Rabat, gerent Energy Tools
  • Com implementar l’economia circular. Ecoinnovació i nous models de negoci. Dinamitza: PIMEC amb Carles León, design&engineering a Group 381
  • Com incorporar l’ecodisseny en els meus productes. Dinamitza: ESDI amb Toni Mañach, docent dept. de Teoria, anàlisi i desenvolupament del disseny

Què és el Vallès Circular?

El Vallès Circular és una iniciativa de concertació entre 39 entitats públiques i privades, que van signar l’Acord Vallès Circular l’any 2017, i que posa està desenvolupant una estratègia per recolzar la implementació de l’economia circular a la comarca amb actuacions de suport a les entitats, a les empreses i a la ciutadania. Des de la Generalitat de Catalunya, l’any 2018 es va posar en marxa el Catalunya Circular com un instrument de dinamització i suport a la política transversal que es desenvolupa en aquest àmbit. I des de l’Ajuntament de Barberà del Vallès treballen des de l’any 2015 en el projecte Simbiosi Industrial, conjuntament amb Sabadell i Sant Quirze del Vallès, tot impulsant la divulgació de l’economia circular i la detecció d’oportunitats de simbiosi en el territori.

El Market Place és una jornada oberta a empreses de tots els sectors i una bona oportunitat per conèixer què és l’economia circular, perquè es necessari el canvi i com es pot aplicar a partir de propostes concretes que ajuden a reflexionar sobre els canvis que pot afrontar cada organització. Es tracta d’una jornada en la que es presenten propostes orientades a superar el model productiu actual. Superar l’economia lineal, basada en “extreure, produir, consumir i llençar”, és un tema que cada vegada està més present en les tendències del mercat i en les estratègies i normatives que marca la Unió Europea, que apliquen els estats i que obre oportunitats per a la innovació avançant cap a una activitat econòmica més sostenible i competitiva

 

Arxivat a: General
Més de 150 persones han assisitit a aquesta 3a edició del Market Place
La primera part del Market Place a l'auditori de Nodus Barberà
Un dels expositors del Market Place
La Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat ha visitat el Market Place
Zona d'expositors del Market Place 2019 amb 45 empreses

Arxius adjunts