Portada > Actualitat > Notícies > El Consell Comarcal avaluarà quin impacte tindria l’aplicació del Salari Mínim Comarcal en les contractacions municipals

El Consell Comarcal avaluarà quin impacte tindria l’aplicació del Salari Mínim Comarcal en les contractacions municipals

01/04/2019

El Servei d’Atenció Domiciliària, la neteja viària o la neteja d’equipaments públics són tres dels àmbits municipals on es podria aplicar el Salari Mínim Comarcal (SMC). El Consell Comarcal, a través de l’Observatori comarcal, ha iniciat l’elaboració d’un estudi de l’impacte que tindria l’aplicació del Salari Mínim Comarcal en aquestes contractacions municipals. Avui, s’han traslladat els avanços d’aquest estudi al Grup de treball del SMC que s’ha reunit al Consell Comarcal i que fa seguiment de la proposta nascuda el juny de 2017 en el sí del Consell d’alcaldes i alcaldesses.

Es va aprovar establir un Salari Mínim Comarcal de com a mínim 15.000€ bruts a l’any (1.071€ mensual en 14 pagues) per acabar amb la precarietat dels llocs de treball. Aquesta era una de les mesures previstes en l’acord “Per un canvi de model en la lluita contra la pobresa i la desigualtat”. L’acord implica que els ajuntaments i el Consell Comarcal apliquin aquest llindar en les retribucions dels seus treballadors/es i exigir el seu compliment a les contractacions de serveis externs.

Amb aquest acord es treballa per a contribuir a la dignificació dels salaris de les persones que treballen amb i per l’administració pública, per afavorir la qualitat de l’ocupació de les persones que treballen en els sectors que presten serveis a les administracions públiques, per demostrar que és possible que les administracions públiques tinguin un paper actiu en la lluita contra la situació de pobresa dels treballadors i treballadores pobres i per experimentar noves fórmules de responsabilitat social en les contractacions públiques.

Aplicació del SMC al consell comarcal

El Consell Comarcal  ha aplicat el Salari Mínim Comarcal en les contractacions internes i en les contractacions externes des de novembre de 2017. En les contractacions Internes s’apliquen els llindars mínims de retribució dels treballadors i treballadores de l’organització i en els contractes vinculats al desenvolupament dels Programes de Treball i Formació es complementen amb recursos propis les retribucions d’aquest col·lectius fins a l’import del Salari Mínim Comarcal. Se n’han beneficiat un total de 167 treballadors i treballadores amb un increment mig de 640 euros anuals.

En les contractacions externes, els serveis adjudicats i que tenen en compte el Salari Mínim Comarcal han estat:

  • Control d’Accessos de la seu comarcal: amb un total de 8 professionals.
  • Servei d’Atenció Domiciliaria: amb un total de 146 professionals que realitzen tasques de coordinació,  treballador/a familiar i auxiliar de la llar.
  • Serveis formatius associats a diferents famílies professionals en el marc del Programa Treball i Formació corresponent a la convocatòria 2017: amb un total de 6 formadors.
  • Transport Escolar: amb un total de 208 professionals que realitzen tasques de conducció i acompanyament.
Arxivat a: General
Trobada del grup de treball del Salari Mínim Comarcal

Arxius adjunts