Buscador per paraules clau
20 març 2019

El Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental incentiva millores en les bonificacions i tràmits locals per afavorir el desenvolupament de l’activitat industrial

Aquest matí s’ha reunit a la seu del CIESC, a Sabadell, el grup de treball de la mesura Fiscalitat i simplificació administrativa del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental, del qual el Consell Comarcal del Vallès Occidental en desenvolupa la secretaria tècnica i lideratge. A la sessió hi han participat les entitats patronals CIESC, CECOT i PIMEC i una representació dels ajuntaments de Castellar del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Sabadell i Terrassa. Durant la reunió s’ha valorat la necessitat de seguir treballant actuacions concretes que situïn el Vallès com un territori competitiu i facilitador de l’activitat industrial.

Actualització de les ordenances locals vigents

El Consell Comarcal ja té disponible a la seva pàgina web la informació de les diferents taxes i impostos que afecten a l’activitat industrial de les noves ordenances del 2019. L’objectiu és posar a l’abast del teixit empresarial la informació ordenada i accessible de l’IBI, IAE, ICIO i IVTM de cada municipi i facilitar les dades de contactes dels serveis d’atenció dels ens locals.

La majoria d’aquests canvis donen resposta al document de recomanacions aprovat per la Taula de Fiscalitat local i simplificació administrativa el passat maig del 2018, en el qual s’estableixen canvis per tendir a una harmonització dels incentius i es proposen algunes mesures concretes per donar respostes a problemàtiques del sector industrial.

Finalment, s’impulsarà l’extensió entre els ens locals de l’elaboració de guies per a les empreses amb el recull de bonificacions i ajudes particulars de cada municipi, per tal de facilitar-ne el coneixement i recursos vigents específics.

Incentius en l’ICIO per a la rehabilitació de naus

La rehabilitació i millora del parc de naus existent és un aspecte fonamental per ajudar a la transformació del teixit productiu. Aquest any 2019 sis municipis, Castellbisbal, Palau-solità i Plegamans, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès i Terrassa s’han sumat a Polinyà i estableixen també una bonificació del 95% en el ICIO per a la rehabilitació de naus en desús.

Des del grup de treball es valora molt positivament aquesta expansió de l’incentiu però també la necessitat d’acompanyar-la d’altres mesures globals que ajudin a la transformació dels espais productius. Per això, s’ha concretat l’elaboració d’una guia que reculli altres mesures en curs o propostes innovadores dirigides a la transformació de les zones industrials en desús.

Avaluació de l’impacte de les ordenances verdes i millora dels tràmits administratius

S’ha concretat també un marc general per millorar el coneixement i la informació disponible sobre els resultats dels incentius i bonificacions locals vigents més habituals dels ajuntaments vinculats a l’economia verda, per exemple, de la bonificació de la instal·lació de sistemes d’aprofitament energia solar en l’IBI, dels sistemes d’energia renovables o cogeneració en l’IAE i l’ICIO i dels vehicles menys contaminants de l’IVTM.

L’impuls de l’economia verda i circular és una de les mesures prioritàries dels agents del Pacte i, amb l’inici d’aquests treballs, es pretén concretar quines son les més eficaces a partir del sistema d’indicadors d’impacte concretat.

Finalment, també s’ha acordat el pla de treball per definir un protocol compartit en relació als principals tràmits administratius locals: les llicències d’activitat i llicències d’obra. Aquest haurà d’establir uns referents de qualitat pel conjunt dels ens locals i identificar les principals problemàtiques per a trobar solucions.

La sessió s’ha tancat amb la proposta de convocar la Taula de Fiscalitat local i simplificació administrativa anual a finals de l’any 2019, un cop estiguin constituïts els nous governs locals.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail