Portada > Actualitat > Notícies > En marxa diferents actuacions per fomentar les vocacions industrials entre el jovent al Vallès Occidental

En marxa diferents actuacions per fomentar les vocacions industrials entre el jovent al Vallès Occidental

01/02/2019

La Mesa de la formació pel treball del Vallès Occidental impulsada pel Consell Comarcal i els consells de la formació professional de Rubí, Terrassa, la Conca del Ripoll i Riera de Caldes, està desplegant diferents actuacions per fomentar les vocacions industrials entre el jovent vallesà en el marc del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental.

Aquestes primeres activitats impulsades des de la Mesa de la formació formen part d’un seguit d’actuacions transversals de sensibilització, valorització i impuls del sector industrial del Pla d’Acció 2018-2019 del Pacte.

Catàleg de vocacions industrials prioritàries

Consisteix en la selecció d’aquelles vocacions amb més demanda de llocs de treball, vacants formatives i previsió de mancances de professionals a mig-llarg termini. A partir del contrast amb els agents especialitzats s’està elaborant un material divulgatiu i atractiu dirigit a la població jove i en edat de treballar. Es treballa també des d’una perspectiva de gènere per tal de fomentar aquestes vocacions entre el col·lectiu femení.

Actualment, s’han seleccionat 15 vocacions, de les quals ja s’han realitzat 6 tallers amb professionals durant el mes de gener a la seu d’EURECAT. Concretament, en els àmbits de mecanització, disseny i fabricació tèxtil, injecció de plàstics o robòtica industrial. Hi ha participat una vintena de professionals d’instituts de Formació professional, empreses del sector industrial i agents d’orientació professional de diferents municipis de la comarca.

Als tallers s’ha abordat com fer arribar al jovent i a les persones el canvi de sector professional i la passió per les vocacions industrials. Per altra banda, s’ha valorat quines són les competències clau per augmentar l’eficiència dels processos productius, quines formacions són les més adients per a cada vocació, i com estem envoltats en el nostre dia a dia de productes innovadors i noves formes de fer i saber.

Tallers i visites de descoberta per a joves

Ja són cinc els centres formatius de la comarca en els quals s’ha programat la realització del taller “Gaudeix de la indústria, que no embruta!”, dirigit als centres d’ESO i cicle superior d’educació primària. L’objectiu d’aquests tallers que s’ofereixen gratuïtament a través de la guia d’activitats educatives del Consell comarcal és presentar els valors socials de la indústria i una imatge positiva i actual, així com les noves tecnologies que es fan servir i els coneixements que es potencien.

Durant els mesos de març i abril hi ha previstos la realització del taller a 16 grups, majoritàriament de 4t d’ESO, amb un total de 400 alumnes. Per a alguns d’ells, també es realitzaran les vistes de descoberta a empreses, centres tecnològics o altres entitats vinculades a la indústria, una activitat orientada a conèixer de primera mà les innovacions i obrir les portes del dia a dia de les indústries actuals.

Xarxa d’empreses i entitats sensibilitzadores de la indústria

Per afrontar el repte col·lectiu de fer la indústria el present i futur de l’economia vallesana, s’ha activitat una xarxa per col·laborar en totes les activitats de foment de les vocacions industrials. Especialment, per aquelles empreses interessades a aportar el seu coneixement i visió sobre la indústria en els tallers i les vistes de descoberta. Els agents interessats es poden donar d’alta en aquest formulari.

Aquest conjunt d’actuacions vinculades a promoure les vocacions industrials són fruit de la diagnosi i demanda del conjunt d’agents del territori davant la necessitat de cercar professionals amb la qualificació adequada per fer front als canvis del nou model productiu industrial.

Podeu trobar més informació a l’apartat específic creat a l’apartat del Pacte de la web del Consell Comarcal:

http://www.ccvoc.cat/consell-comarcal/serveis/desenvolupament-economic-local/pacte-per-la-reindustralitzacio-del-valles-occidental/vocacions-industrials-al-valles-occidental

Arxivat a: General
Taller de la vocació de robòtica celebrat el 24 de gener

Arxius adjunts