Portada > Actualitat > Notícies > Col•laboració entre els consells comarcals del Vallès Occidental i Oriental en l’aplicació de polítiques conjuntes en matèria de cooperació i ajut al desenvolupament internacional al Senegal

Col•laboració entre els consells comarcals del Vallès Occidental i Oriental en l’aplicació de polítiques conjuntes en matèria de cooperació i ajut al desenvolupament internacional al Senegal

03/01/2019

Arrel del lligam que existeix entre el Senegal i ambdós vallesos, el Consell Comarcal del Vallès Oriental i el Consell Comarcal del Vallès Occidental estan subscrits conjuntament des del 28 de maig de 2018 al Conveni marc de col•laboració entre els consells comarcals del Vallès Oriental i del Vallès Occidental per l’aplicació de polítiques conjuntes en matèria de Cooperació Internacional al Desenvolupament i l’addenda 2018 amb l’objectiu d’aconseguir una major eficàcia dels recursos que aquestes institucions administren a fi de poder ajudar a eradicar la pobresa i fomentar la igualtat d’oportunitats i el benestar de les persones al Senegal.

En el marc d’aquest conveni, els dos consells comarcals han impulsat el programa “Avant manger, je me lave les mains 2018”que es va portar a terme a sis escoles de Missirah (École 1, 2 i 3 de Missirah, École de Bambadinka, École de Madialy i École de Diabougou) del 3 al 17 de novembre de 2018 i va anar adreçat a un total de 428 nens i nenes.

La missió del projecte Avant manger, je me lavé les mains 2018, ha estat la generació i consolidació de la consciència entre el col·lectiu dels nens i les nenes del cicle educatiu inicial que contempla el mapa escolar del país (CEI), de què rentar-se les mans en qualsevol moment però, especialment abans de menjar, pot evitar moltes malalties infeccioses de caràcter digestives i respiratòries i, per tant, molts problemes de salut.  No oblidem que, segons les seves costums, les mans són el seu utilitari a l’hora de menjar.

Una expedició formada per set tècnics i tècniques dels consells comarcals d’ambdós vallesos van ser els encarregats d’organitzar diverses activitats al Senegal per promoure l’hàbit del rentat de mans, com van ser l’estampació de samarretes, una cançó preparada especialment pel projecte i els picamans, entre d’altres.

Per la qualitat educativa al Lycée de Missirah

La Comissió Permanent del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat un projecte de construcció de dues aules per a reemplaçar les que cada any es construeixen amb bambú a Missirah (Senegal). Aquesta proposta està emmarcada en el Projecte Marc de Cooperació 2017-2019, “Per la qualitat educativa al Lycée (Institut d’Educació Secundària) de Missirah”, en el qual estan subscrits el Consell Comarcal del Vallès Occidental i el Consell Comarcal del Vallès Oriental. El projecte tindrà un període d’execució del 24 de desembre del 2018 fins el 31 de maig de 2019 i afectarà un total de 140 alumnes del Lycée.

L’important creixement de la població en edat escolar en moltes zones disseminades de la geografia de Senegal, ha fet que el govern d’aquest país es replantegi l’aplicació d’un nou mapa escolar. Aquesta situació ha portat a què el govern de Senegal assignés una relativa major dotació del professorat per aquests centres, però deixant en un segon pla els recursos materials. L’actual Escola d’Educació Secundària de la població de Missirah (Senegal) és una de les més afectades per aquesta situació i fins a 750 joves vinguts de tota la comunitat rural han d’efectuar el seu segon grau de formació secundària en aquest centre amb moltes deficiències estructurals i una notable manca de materials i d’espai.

Motivats per aquesta situació, els consells comarcals del Vallès Oriental i Occidental impulsen aquest projecte que es desenvoluparà del 24 de desembre al 31 de maig de 2019 i que vol oferir solucions per combatre amb caràcter general aquesta precarietat estructural del centre d’estudis perquè es pugui poder impartir la formació al joves amb una certa capacitat organitzativa i dignitat. El projecte està dotat amb un pressupost de 17.958 euros (11.779.843 Francs CFA).

El projecte, “Per la qualitat educativa al Lycée de Missirah”, té per objectiu contribuir a millorar la qualitat educativa del Lycée de Missirah. També cerca evitar que el jovent abandoni aquest cicle formatiu, tal i com fan en l’actualitat, desmotivats i cansats de tenir que superar tantes dificultats com són els llargs desplaçaments, una climatologia agressiva, els horaris tant irregulars, o no trobar espai per la manca d’aules, en l’únic centre en tota la zona a on poden impartir la seva formació.

Lligam del Vallès amb el Senegal

La Regió de Tambacounda (Senegal) té un lligam amb el Vallès Occidental. El 2016, al  Vallès Occidental hi havien censats un total  de 2.084 persones d’origen senegalès, de les quals 1.603 són homes i 481 són dones.  Més del 50%  d’aquesta població es concentra a la ciutat de Terrassa  (1.165 persones censades) i la resta majoritàriament entre les ciutats de Sabadell, Cerdanyola, Ripollet, Rubí i Barberà del Vallès. D’aquest total de persones d’origen senegalès censades als municipis de la comarca, un 65% són originàries de la regió de Tambacounda i també de la comunitat Rural de Missirah. Un flux migratori que es correspon amb l’agregació de persones en els municipis de la comarca atenent vincles familiars i d’amistat.

El Vallès Oriental també té censades milers persones del Senegal. Per això, la voluntat del govern del Consell Comarcal del Vallès Occidental  és treballar la cooperació tècnica i directa conjuntament amb el Vallès Oriental que subscriu, encara amb més població, els criteris de representació que te aquest àmbit territorial del Senegal als Vallesos.

Arxivat a: General
Aules de secundària a Missirah
Exteriors de l'institut Lycee de Missirah
Aules de l'institut de Missirah
Activitat d'elaborar corones a les escoles de Missirah (novembre 2018)

Arxius adjunts