Portada > Actualitat > Notícies > El Consell d’Alcaldes i Alcaldesses trasllada al conseller de Treball, Afers Socials i Famílies la preocupació en relació a temes de cohesió social

El Consell d’Alcaldes i Alcaldesses trasllada al conseller de Treball, Afers Socials i Famílies la preocupació en relació a temes de cohesió social

23/11/2018

Els temes tractats han estat la implementació de la Renda Garantida de Ciutadania, la situació dels menors no acompanyats, la formació professional i la concertació i estratègia territorial. El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha participat aquest matí en la sessió del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses a petició del territori, per poder escoltar les preocupacions dels municipis relacionades amb l’atenció social, com són l’estat del desplegament de la Renda Garantida de Ciutadania, la situació MENA’s, dels menors no acompanyats, la formació professional i la Concertació i Estratègia Territorial. Durant la reunió, celebrada a la Sala de Plens del Consell Comarcal, també s’ha aprovat la proposta d’acord en relació al Model zonificació tarifària del transport públic a les comarques de l’entorn de l’àrea metropolitana de Barcelona presentada per l’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha introduït la sessió amb la presentació dels estudis: “Models de garantia de rendes i escenaris d’implementació al Vallès Occidental” i “Pobresa i desigualtats al Vallès Occidental”. Ha destacat que “les rendes baixes i les famílies amb fills a càrrec són el rostre de la pobresa al Vallès Occidental” i que, per tant, és necessari desplegar la llei de Renda Garantida de Ciutadania.

Des del Consell, el seu president Ignasi Giménez, ha agraït al conseller la seva predisposició a voler col·laborar per trobar les solucions a les qüestions que s’han plantejat durant la sessió.

Desplegament de la Renda Garantida de Ciutadania

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez ha destacat que la Renda Garantida de Ciutadania "solament arriba un 38% de les llars. Hi ha hagut moltes dificultats amb la implantació de la Renda de Garantida per denegacions i retards quan les expectatives eren més altes. Per tant, s'ha d'ampliar aquesta cobertura". Giménez ha afegit que “malgrat els indicis de creixement, les dades constaten que les situacions de precarietat laboral i de salaris baixíssims que fan que la precarietat es cronifiqui”.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha destacat que el desenvolupament de la llei que té un període de desplegament fins al 2020. El Homrani ha instit que “la Renda Garantida ha de servir per donar recursos a aquelles persones que estan en risc de pobresa. La Renda Garantida, per tant, ha de partir, essencialment, de dos aspectes clau: el treball digne i l’habitatge assequible”. El conseller, Chakir el Homrani, ha explicat com ha anat avançant la implementació de la Renda Garantida de Ciutadania i ha destacat que queden s’està avançant en la qüestió de compatibilitzar la Renda Garantida amb el treball, qüestió que el president del Consell Comarcal ha expressat que aquest és el motiu de denegació del 33% de les sol·licituds.

Situació dels menors no acompanyats

Des de la comarca s’ha traslladat al conseller la preocupació sobre aquesta qüestió: El sistema de protecció de menors de Catalunya no fa distincions per l’origen dels menors, fet que suposa una línia vermella.

El Homrani ha afegit que “s’ha de treballar per evitar l’estigma d’aquest col·lectiu. Per tant, es treballarà conjuntament amb el territori per facilitar tota la informació i la planificació de recursos existents en els tres àmbits: als Centres d’Atenció d’Emergència, Centres d’Acollida i Projectes emancipatoris.

També ha destacat que la Generalitat ha aconseguit la formula per inscriure’ls en recursos de treball i formació encara que aquests menors no tinguin resolt el seu expedient administratiu”

Concertació i Estratègia Territorial

L’alcaldessa de Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, ha explicat que “necessitem un nou marc de cooperació estable entre el món local i el conjunt de les polítiques de desenvolupament local.

Garcia ha afegit que “considerem que un aspecte fonamental per a millorar el marc de concertació és el desplegament de la Llei 13/2015 d’ordenació del sistema d’Ocupació i del Servei d’Ocupació aprovada pel Parlament de Catalunya i que insta al món local a establir estratègies territorials per l’Ocupació.

Des del Consell d’alcaldes i alcaldesses s’ha apuntat que és necessari concretar l’estat d’aplicació i el desplegament de la Llei 13/2015 d’ordenació del sistema d’ocupació i del SOC. Tanmateix, s’ha destacat la importància que des de la comarca s’aposti per un model de contracte programa amb els territoris així com la simplificació administrativa de la gestió pel desenvolupament de les polítiques actives d’ocupació i de desenvolupament econòmic local.

Finalment, des de la comarca es demana suport en relació al desplegament de les actuacions del Pacte per la Reindustrialització

Model de zonificació tarifària del transport públic

Pel que fa a la proposta d’acord sobre el Model de zonificació tarifària del transport públic, el Consell d’Alcaldes i Alcaldesses ha aprovat la proposta presentada per l’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, i ha alertat del greuge comparatiu que es produeix a diferents municipis de les comarques de l’entorn de l’àrea metropolitana i, en concret, també a municipis del Vallès Occidental.

L’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, ha expressat que “la T-Mobilitat podria suposar un pas endavant en aquesta qüestió però no resoldria la situació de greuge que es viu actualment en molts municipis vallesans.

Finalment, des de la comarca s’ha aprovat de forma unànim instar al govern de la Generalitat a accelerar el procés d’implementació d’un sistema tarifari que, amb la necessària implementació tecnològica, permeti establir una tarifa personalitzada per a cada persona usuària, en funció de les seves rutines, la població de residència i les possibilitats reals d’us del transport públic.

Declaració sobre la línia R4

Seguidament, l’alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, ha introduït com a assumpte sobrevingut la declaració en relació a l’esllavissada i descarrilament d’un tren de la línia R4 de Rodalies entre Terrassa i Manresa que s’ha produït aquest dimarts 20 de novembre.

Des de la comarca, es demana que es portin a terme de manera urgent totes les actuacions necessàries per garantir la seguretat de tota la infraestructura i recuperar el servei entre Manresa i Barcelona. També s’ha demanat la constitució d’una taula de treball amb tots els actors implicats que pugui concretar i planificar les inversions.

Arxivat a: General
Consell Alcaldes 23 de novembre de 2018 - Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani
Consell Alcaldes 23 de novembre de 2018
Consell d'Alcaldes i Alcaldesses 23-11-2018
Fotografia amb tot el Consell d'Alcaldes i Alcaldesses 23 de novembre de 2018

Arxius adjunts