Buscador per paraules clau
20 novembre 2018

Dia Universal dels Drets dels Infants: El Consell Comarcal aposta per la recerca en infància per millorar les polítiques d’atenció

L’atenció a la infància és una de les prioritats del Consell Comarcal del Vallès Occidental. El proper any es commemoren 25 anys de la creació de l’Equip d’Atenció a la Infància comarcal que actua a 21 municipis de la comarca: tots, excepte les dues cocapitals que tenen equip propi. Aquest 2018 l’EAIA comarcal ha atès ja 1.001 infants i adolescents i està fent seguiment de 537 casos. A banda de l’atenció, des del Consell Comarcal es vol fer un pas més apostant per la recerca en la infància, per tal de poder fer un salt qualitatiu en les polítiques d’atenció.

Per això el Consell ha contractant una Doctoranda que ja està elaborant una tesi doctoral amb el títol: “Trajectòries dels infants i adolescents en entorns de protecció: Una avaluació d’impacte del treball dels Equips d’atenció a la infància i adolescència del Vallès Occidental”. El Consell participa també en un el projecte europeu GIFT (Growing in Family Today) amb altres institucions i territoris com l’Ajuntament de Verona, la Universitat de Verona, la Universitat de Pàdua (Itàlia), la Universitat de Iasi (Romania), la Universitat de Barcelona, la Universitat de Lleida i l’entitat Francesa Caminante. Aquest projecte  dins del marc Erasmus + es planteja una nova metodologia en la intervenció dels equips d’infància a través de la creació de materials per treballar la parentalitat positiva amb metodologia grupal.

També es treballa amb un projecte a les aules dels centres educatius “Mirades que hi veuen” és tracta d’una  capsula formativa dirigida als docents per facilitar-los eines per detectar indicadors de risc en la infància en el context escolar. Aquest projecte va sorgir dels Pressupostos Participatius de l’ens comarcals, per iniciativa de diferents treballadors i treballadores de l’EAIA i en aquests moments s’està elaborant, junt amb la col·laboració d’una dibuixant que està elaborant materials didàctics per als centres educatius.

L’atenció a la infància en dades

Aquest 2018 l’EAIA comarcal ha atès ja 1.001 casos d’infants i adolescents, dels quals 286 són casos nous. Està fent seguiment de 537 casos i s’han pogut tancar 258 casos més. A més, s’estan estudiant 191 casos més derivats des dels Serveis Socials dels ajuntaments.

Els educadors i educadores estan atenent una cinquantena de famílies i un centenar de nens i adolescents (dades finals 2017). Així mateix es fa el seguiment a menors estrangers no acompanyats.

D’altra banda, des del Consell es presta el servei de suport integral a les famílies que acullen a infants i adolescents de familiars que acullen infants i adolescents de familiars que per diferents situacions no els poden atendre. Durant l’any 2017 el Servei d’Integració Familiar en Família Extensa del Consell Comarcal va atendre 150 nens.

La lluita contra la pobresa en la infància, una prioritat

Els darrers estudis del Consell Comarcal mostren indicadors que segueixen parlant de pobresa infantil. En aquest cas, com l’anterior estudi, l’indicador que utilitzem és la taxa d’incidència dels ajuts de menjador. Es constata un important augment d’infants que reben una beca menjador posant de manifest la pobresa de les famílies amb fills a càrrec.

Ha pujat la taxa d’incidència a 18 municipis de la comarca i s’ha incrementat, el curs 2017-2018, de mitjana, situant-se al 14’4% a nivell comarcal. Però amb 4 municipis on la taxa d’incidència és superior al 20%: Badia del Vallès (32%), Rellinars, Sabadell i Sant Llorenç Savall. I amb dos municipis més, entre el 14 i el 20%: Montcada i Terrassa.

Territori capdavanter en Infància

El Vallès Occidental s’ha posicionat els darrers anys com un territori capdavanter en aquest àmbit.  Va ser el primer  territori en comptar amb les Taules Territorials d’infància, al 2006, també en crear els Espais de Reflexió Ètica en infància (ERSS), que han permès formar un grup de reflexió ètica dels Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència i la seva col·laboració en projectes pilots en intervenció en infància amb el Grup de Recerca en Intervencions Socioeducatives en la Infància i la Joventut (GRISIJ) de la Universitat de Barcelona.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail