Buscador per paraules clau
20 setembre 2018

El projecte socioeducatiu RAI ESO “Dinem Junts!” per a alumnes de secundària es reprèn al Vallès Occidental gràcies a l’acord entre el Consell Comarcal i la Fundació Probitas

Deu municipis del Vallès Occidental consolidaran aquest curs 2018-2019 el projecte RAI ESO “Dinem Junts!” per garantir la suficiència alimentaria als alumnes de secundària. Deu instituts incorporaran un projecte socioeducatiu de la Fundació Probitas que permet que els alumnes es quedin a dinar al centre amb l’acompanyament de professionals que porten a terme el projecte. Aquesta setmana, el Consell Comarcal del Vallès Occidental i la Fundació Probitas han iniciat el compromís que fa possible aquest projecte amb la signatura del conveni de col·laboració que han rubricat el president del Consell, Ignasi Giménez i la directora de la Fundació Probitas, Marta Segú.

A Castellar del Vallès (IES Castellar) i Ripollet (IES Can Mas) ja s’ha iniciat el projecte. A l’octubre es preveu començar a Terrassa (Institut Nicolau Copèrnic), Sabadell (IES Sabadell), Rubí (IES La Serreta), Vacarisses (IES Vacarisses) i Badia del Vallès (IES Badia). També es treballa perquè aquest trimestre pugui arribar a Montcada i  Reixac i Santa Perpètua de Mogoda. En aquests casos s’està definint l’institut on es farà. També s’està definint un desè municipi on poder portar a terme el projecte.

Els darrers mesos del curs 2017-2018 es va iniciar com a prova pilot el projecte RAI ESO “Dinem Junts!” a instituts de quatre municipis de la comarca: Ripollet, Sabadell, Terrassa i Castellar del Vallès, que també dona servei a alumnes de Sant Llorenç Savall.

Aquest projecte, que la Fundació Probitas ja està aplicant a diversos instituts d’arreu de Catalunya des del curs 2014-15, pretén oferir un dinar saludable i un espai de lleure educatiu a adolescents d’entre 11 i 17 anys derivats des de diferents serveis socioeducatius. El programa inclou l’accés a un àpat saludable i activitats d’acompanyament a l’escolaritat entre les 14 i les 17 hores. El programa també pretén promocionar hàbits saludables, fer palesa la necessitat d’obrir els menjadors als instituts i potenciar el treball en xarxa entre tots els agents implicats, administracions, associacions, centres de secundària i famílies.

El Consell Comarcal ha establert un marc de col·laboració amb la Fundació Probitas per garantir la implementació amb la màxima empenta a nivell comarcal, garantint la possibilitat d’accés arreu de la nostra comarca. Per la Fundació Probitas també és el primer projecte d’abast o impacte comarcal.

La suficiència alimentaria a l’Educació Secundària

La suficiència alimentària de l’alumnat d’Educació Secundària és una de les prioritats del Consell Comarcal del Vallès Occidental. Actualment, molts nens i nenes que fins a sisè de Primària reben una beca de menjador per poder dinar a l’escola, es queden sense aquest ajut quan fan el pas a la Secundària. Arribar a l’ESO significa per a més de 800 nens i nenes de la comarca deixar de rebre una beca de menjador. És per això que des del Consell Comarcal i la Fundació Probitas, organització privada sense ànim de lucre, es té objectiu de contribuir a assegurar la nutrició dels menors amb risc d’exclusió social i es treballa per poder fer realitat un projecte socioeducatiu i de reforç de l’alimentació per poder oferir un àpat saludable diari als nens i nenes que van a l’institut.

Actualment, 12 de cada 100 alumnes d’Educació infantil i de primària reben una beca de menjador. Aquesta taxa d’incidència de més del 12% baixa fins al 0’8% a la secundària. En aquest cas, menys d’un alumne de cada 100 rep una beca de menjador. Una altra dada rellevant és que només un 2’8% de totes les beques que s’atorguen a la comarca són per a alumnes de Secundària i això fa que molts nens i nenes es quedin sense ajut al fer el pas a la Secundària.

La majoria d’instituts de la comarca no disposen de servei de menjador propi i només 11 dels 65 centres públics tenen la possibilitat d’accedir a la convocatòria d’ajuts de menjador sota el criteris del Departament d’Ensenyament.

El programa RAI ESO “Dinem Junts!” de la Fundació Probitas

La Fundació Probitas és una organització sense ànim de lucre finançada pels accionistes de Grifols que treballa per millorar l’atenció social i sanitària de la població més vulnerable a nivell local i internacional. Disposa d’un programa socioeducatiu integral i de reforç a l’alimentació  que desplega a 14 instituts i 10 municipis de Catalunya  per als i les alumnes de secundària, el programa RAI-ESO “Dinem Junts!”. L’objectiu és oferir un àpat nutritiu al dia a aquests joves en un espai de protecció i realitzar activitats socioeducatives, esportives i de reforç escolar. Entre les línies estratègiques de la Fundació Probitas es destaca “la de donar suport a altres entitats que comparteixin els nostres objectius i valors”, és per això que s’ha establert un conveni de col·laboració amb aquesta entitat per dur a terme aquest projecte conjuntament.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail