Buscador per paraules clau
17 maig 2018

El Consell Comarcal treballa per la millora de la qualitat de vida de les persones grans detectant situacions de necessitat

A través del programa Enfeina’t es realitzen visites domiciliàries a persones majors de 75 anys amb l’objectiu de detectar necessitats i oferir recursos. Les actuacions es realitzen a Badia del Vallès, Castellar del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat, Sant Llorenç Savall, Vacarisses, i Viladecavalls.

A través del programa Enfeina’t s’estan realitzant visites domiciliàries a persones majors de 75 o 80 anys de diferents municipis de la comarca. L’objectiu és detectar situacions de necessitat i donar a conèixer els serveis i recursos a disposició de la gent gran, però també utilitzar la informació per afavorir la planificació de noves polítiques socials dirigides a la gent gran. Les visites realitzades fins ara han tingut una valoració molt positiva, i ja s’han fet algunes derivacions en els diferents Serveis Socials de les poblacions.

Aquestes visites es realitzen a persones majors de 75 o 80 anys tant a persones que viuen soles com persones que tenen servei de teleassistència i són usuàries del SAD encara que no visquin soles. La finalitat és detectar situacions de necessitat entre la gent gran i donar a conèixer els serveis i recursos que tenen a la seva disposició. El projecte vol afavorir l’autonomia de les persones, millorar les seves condicions de vida i atendre les diferents situacions de necessitat en què es puguin trobar. Mitjançant aquestes intervencions s’estudien les situacions de risc, compensant dèficits i situacions de vulnerabilitat i de dependència, cobrint les necessitats personals bàsiques i socials, pensant sempre en la seva autonomia.

Durant les visites es realitza una entrevista a través de qüestionaris orientats a conèixer les variables socials bàsiques, l’estructura familiar i xarxa relacional, l’estat de salut, el suport necessari en les activitats diàries, les relacions d’oci i temps lliure i la coneixença dels recursos d’atenció social. També es fa una observació de les condicions de la llar. En alguns municipis s’han inclòs altres activitats i materials de suport complementaris al seguiment domiciliari, com un tríptic informatiu dels serveis i recursos del municipi o tallers de memòria per a la gent gran.

Els municipis de la comarca que participen d’aquest projecte són  Badia del Vallès, Castellar del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat, Sant Llorenç Savall, Vacarisses, i Viladecavalls.

El seguiment de les visites realitzades fins al moment és molt positiu per part de les persones que han rebut el servei, i en alguns casos ja s’han realitzat les derivacions corresponents als Serveis Socials dels municipis. A més de servir per identificar possibles situacions de necessitat, aquesta informació s’utilitzarà per afavorir la planificació de noves polítiques socials en l’àmbit de la gent gran.

El programa Enfeina’t del Servei d’Ocupació de Catalunya fomenta accions per a la contractació laboral temporal i acompanyament a la inserció de les persones en situació d’atur de llarga durada amb l’objectiu de millorar la seva ocupabilitat, trencar amb la seva situació de desocupació i, d’aquesta manera, evitar-ne la cronificació i facilitar-les experiència professional per a la seva inserció laboral. El Consell Comarcal és beneficiaria d’aquest programa i compta amb diferents persones contractades per a portar a terme diferents tasques, entre les quals les que realitzen el seguiment a les persones grans.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail