Portada > Actualitat > Notícies > El Departament d’Ensenyament i el Vallès Occidental col•laboraran per garantir la suficiència alimentaria a la secundària i establir nous criteris per l’assignació de beques de menjador al 100%

El Departament d’Ensenyament i el Vallès Occidental col•laboraran per garantir la suficiència alimentaria a la secundària i establir nous criteris per l’assignació de beques de menjador al 100%

13/07/2018

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, ha participat aquest matí en una reunió del Consell d’alcaldes i alcaldesses a petició del territori, per poder escoltar les preocupacions dels municipis en l’àmbit educatiu. Durant la trobada s’han posat sobre la taula l’actual situació de les beques de menjador, tant a la primària com a la secundària. També s’ha parlat sobre l’educació de 0 a 3 anys i el finançament de les escoles bressol, la formació professional i el manteniment dels equipaments educatius. Aquest ha estat el darrer Consell d’alcaldes i alcaldesses de la comarca d’aquest curs polític. A petició dels ajuntaments de Terrassa, Sabadell i Rubí la propera sessió, que es celebrarà després de l’estiu per tractar qüestions sobre civisme i neteja, dues qüestions que en aquests moments preocupen molt a tots els municipis en general.

En relació a la reunió d’avui, el conseller ha volgut “recollir les inquietuds de la comarca en el tema educatiu expressades per diversos alcalde i alcaldesses” i ha expressat que “s’ha arribat a alguns compromisos de col·laboració conjunta  entre el departament d’Ensenyament, el Consell comarcal i els ajuntaments”. El conseller ha remarcat que  “el resultat de la reunió és perfecte i tant de bo totes les comarques tinguessin estructurat un consell d’alcaldes d’aquestes característiques”.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez ha explicat que “les perspectives que ens ha situat el conseller de les línies mestres del pla de legislatura poden donar resposta a bona part de les preocupacions que hi ha en els ajuntaments, especialment el tema de beques menjador que és una qüestió que gestionem directament des del Consell Comarcal”.  Des del Consell, el seu president Ignasi Giménez, ha agraït al conseller la seva predisposició a voler col·laborar per trobar les solucions a les qüestions que s’han plantejat.

Canvi de criteris per l’assignació de beques al 100%

Des de la comarca s’ha traslladat al conseller les dades de l’informe de menjadors publicat recentment pel Consell Comarcal i la preocupació per la manca de beques que cobreixin el 100% del cost dels àpats.

Giménez ha explicat que “les perspectives que s’obren pel curs 2019-2020 són molt positives, especialment perquè si que existeix una demanda expressada pels ajuntaments i pel Consell Comarcal de canvi de criteris especialment pel que fa referència a l’obtenció de les beques de menjador al 100%”. Actualment el fet que només un 12% de les beques atorgades siguin del 100% “exigeix un gran esforç per part dels ajuntaments per poder complementar aquestes beques i arribar al 100%”. Giménez ha afegit que “existeix la voluntat política per tal de poder modificar els criteris d’adjudicació de beques menjador fins i tot afegint més trams de tal manera que això significarà un increment de beques de menjador i uns criteris que siguin de més fàcil aplicació, més transparents i jo crec que també seran molt més justos del que són en l’actualitat”.

Beques de menjador a la secundària

Des de la conselleria, Josep Bargalló apunta que “l’horari compactat ha fet que els estudiants de secundària no tinguin la possibilitat de fer un àpat calent a l’institut i això ens interessa molt per aspectes de creixement intel·lectual i de salut dels nostres alumnes. I ala vegada al Consell Comarcal li preocupa que alumnes que tinguessin beca de menjador a sisè de primària la deixessin de tenir a primer de secundaria fa que l’alumne és el mateix i la necessitat socioeconòmica de la família també. Aleshores, sumant els dos interessos que arriben al mateix lloc, hem acordat treballar conjuntament per veure què fem”. El conseller ha expressat que es vol “que els alumnes de segons quina tipologia de família amb necessitat socioeconòmica també tinguin possibilitat de tenir un àpat calent a la secundària. Hem arribar a un acord de treballar amb el Consell Comarcal, que serà l’únic o el primer lloc de Catalunya on hi treballarem ja”.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha destacat que “treballarem els propers mesos amb els Serveis Territorials per tal de poder obrir aquestes cantines en els instituts”. Actualment només 9 centres públics tenen la possibilitat d’obtenir una beca de menjador pels alumnes de Secundària.  Giménez també ha explicat que paral·lelament el Consell també treballarà amb la fundació Probitas per posar en marxa en projecte “Dinem Junts” que de manera pilot s’ha estrenat aquesta primavera a quatre instituts de la comarca i que s’estendrà a fins a 10 centre a partir del setembre de 2018.

Educació de 0 a 3 anys

En relació a l’educació de 0 a 3 anys, el conseller Bargalló ha assegurat que “ens hem compromès a revisar el mapa d’educació infantil de zero a tres anys a la comarca i de treballar amb els ajuntaments en aquells llocs on detectem que faltin places”.

Manteniment dels equipaments educatius

Pel que fa al manteniment dels equipaments educatius des del Departament, el seu màxim responsable assegura que “es farà un mapa de l’estat de les construccions educatives per tal de saber amb els ajuntaments quines prioritzacions hi ha, no només en noves construccions sinó en reformes i millores en aquelles escoles que ja tenen el temps que obliga a reformar-les”.

Segregació escolar

Sobre  la segregació escolar, el conseller ha afirmat que “estem pendents de les feines que ha fet  el Síndic en aquesta qüestió. Hi ha el compromís del Departament d’assumir el pla del Síndic i tirar-ho endavant”.

Formació professional

El conseller ha explicat que es vol treballar per una “millor adaptació de la formació professional a la realitat socioeconòmica de l’entorn”. De fet aquesta és una de les qüestions que se li ha traslladat des de la comarca, amb el benentès que des del Pacte per la Reindustrialització ja es treballa en aquesta línia i es demana la complicitat del Departament per poder concretar noves actuacions.

 

Arxivat a: General
El conseller Bargalló ha participat al Consell d'alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental
Sessió del Consell d'alcaldes i alcaldesses del 13 de juliol de 2018
El conseller Bargalló conversa amb el president del Consell Comarcal i els alcaldes de Sabadell i Terrassa
El conseller Bargalló ha signat el Llibre d'Honor del Consell Comarcal en la seva primera visita a la institució

Arxius adjunts