Buscador per paraules clau
26 juny 2018

El projecte d’aprofitament alimentari a les escoles Recooperem ha lliurat més de 8.500 àpats aquest curs i ha ajudat 725 famílies de la comarca

El Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental van celebrar ahir a la tarda una jornada de formació i agraïment a totes les persones, entitats, empreses i escoles que fan possible el projecte Recooperem d’aprofitament alimentari a les escoles. Durant la sessió es van donar a conèixer les dades d’impacte del projecte del curs 2017-2018 que tot just va acabar divendres. Durant el curs escolar 2017-2018 s’han pogut lliurar 8.515 àpats cuinats i s’ha arribat a 725 famílies de tota la comarca. S’han evitat 3.673 quilos de residus (matèria orgànica) i per tant, s’ha aprofitat 3.673 quilos de menjar.

El curs anterior, el 2016-2017 es van lliurar 5.992 àpats i es va  arribar a 272 famílies amb dificultats. Amb tot, es van evitar 2.752 quilos de residus. 

Aquest augment ha estat possible gràcies a l’increment del número de municipis i escoles participants. Actualment ja són 29 les escoles participants, de 10 municipis de la comarca: Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Matadepera, Rellinars, Rubí, Sant Llorenç Savall, Terrassa, Ullastrell, Viladecavalls i Vacarisses. També hi participen 8 entitats i 9 empreses col·laboradores. El projecte també compta amb la col·laboració del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Pel curs vinent que comença al setembre, el 2018-2019, ja s’ha confirmat la incorporació de tres municipis més:  Badia del Vallès, Castellbisbal i Sant Cugat del Vallès. D’aquesta manera s’arribarà als 13 municipis i a les 37 escoles.

Val a dir que altres territoris de Catalunya s’han interessat per l’experiència del Recoooperem i des del Vallès Occidental i se’ls està explicant el projecte per tal que el puguin implantar.

Jornada de formació i coneixement de l’entorn

Ahir dilluns a la tarda es va celebrar una jornada de formació i coneixement de l’entorn a la Vall d’Horta de Sant Llorenç Savall amb part de les persones voluntàries del projecte. També hi van assistir el president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez; el president del Consorci de Residus i alcalde de Sant Llorenç Savall, Ricard Torralba; l’alcaldessa de Matadepera, Mireia Solsona i l’alcaldessa de Rellinars, Marta Roqué, entre d’altres.

Durant la sessió, el tècnic del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Joan Marc de Miquel va fer una formació sobre “L’Alimentació i la salut”. Els participants també van conèixer les vinyes de la Masia la Muntada i van conèixer la recuperació de la vinya a la comarca, així com la seva història i tradició. Finalment es van mostrar els distintius que a partir del setembre lluiran les escoles, entitats i empreses col·laboradores.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, va agrair a les persones voluntàries la seva participació destacant que “el projecte Recooperem és com una gran taca d’oli que es va estenent per la comarca. El curs vinent arribarem a tretze municipis i seguim creixent, fent que el Recooperem sigui ja un referent més enllà del Vallès Occidental. El caràcter social del projecte és clau per moltes famílies i el fet que aquest curs, haguem pogut arribar a més de 700 cases ens dona una idea de la magnitud de l’esforç de tothom qui hi participa”. Per la seva banda Ricard Torralba va explicar que “el projecte també té un caràcter medi ambiental importantíssim. Estem fent una gran tasca d’aprofitament alimentari, que té un gran valor social però també ens ajuda a reduir el nombre de quilos de deixalles de menjar que massa sovint es llença. Hem de fer encara molta pedagogia sobre el malbaratament alimentari i el Recooperem també ens permet incidir en aquest aspecte”.

Com funciona el Recooperem?

Un cop acabat el servei diari del menjador de l’escola, el menjar disponible apte pel consum es prepara com a àpats complerts en uns tapers facilitats pels ens comarcals. L’aliment cuinat que no ha estat servit, i que s’ha mantingut en condicions higièniques i sanitàries adequades, es reparteix en recipients que s’etiqueten amb informació rellevant (aliment, quantitat i data de congelació)  i es congelen a -18ºC. Tenen una caducitat màxima de 3 mesos si es conserven congelats.

Una entitat social  o el Rebost Solidari recull els àpats i els reparteix entre les famílies que compleixen determinats requisits, com per exemple gent gran depenent o famílies amb pobresa energètica o amb infants a càrrec.

Amb aquests àpats es garanteix que els Rebosts Solidaris i les entitats poden comptar també amb aliments cuinats segurs i de qualitat, que completen l’oferta d’aliments bàsics que es recullen habitualment a través dels recaptes, millorant l’aportació nutricional i evitant el malbaratament alimentari.

Iniciativa social i mediambiental

Recooperem és una iniciativa de caire social i s’inclou dins del programa de població fràgil i inclusió social que porta a terme el Consell Comarcal amb l’objectiu de donar suport a les persones més vulnerables per lluitar contra la pobresa i afavorir l’equitat d’accés a recursos. Alhora, el projecte aconsegueix reduir el nombre d’aliments en bon estat,  aptes pel consum, que actualment acaben a les escombraries ja que no existia cap canal d’aprofitament organitzat. També és un projecte vinculat al Vallès Circular, de foment de l’economia circular a la comarca.

El Consell Comarcal i el Consorci de Residus han signat un conveni marc al qual s’hi poden adherir, per col·laborar en diferents actuacions: les empreses i/o entitats d’alimentació i/o restauració, amb menjar sobrant que vulguin cedir; els ajuntaments de la comarca que participin en la cerca de famílies beneficiàries del projecte i/o en el magatzem i distribució del menjar i les entitats de voluntariat que participin en la logística del projecte.

La distribució d’aliments es fa amb la col·laboració de les escoles públiques, les empreses de càtering operadores dels serveis de menjador, els ajuntaments vallesans i els rebosts municipals. També hi poden participar els restaurants que es vulguin adherir a la proposta.

Aquesta és una bona iniciativa on la confluència de treball transversal en l’àmbit social i ambiental contribueix a millorar la salut, l’equitat i la sostenibilitat del territori, en la línia del PINSAP- Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública i totalment alineada amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail