Portada > Actualitat > Notícies > Una sessió a Sabadell presenta iniciatives col.laboratives i circulars del moviment “maker” al Vallès Occidental

Una sessió a Sabadell presenta iniciatives col.laboratives i circulars del moviment “maker” al Vallès Occidental

08/06/2018

Aquest matí ha tingut lloc la jornada ESPAIS MAKER COL•LABORATIUS I CIRCULARS, organitzada pel Consell Comarcal amb l’Ajuntament de Sabadell i el CORE d’Smart Cities de la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquesta jornada s’emmarca en la iniciativa OSCEDAYS, un esdeveniment anual per promoure l’economia circular que enguany es realitza entre el 4 i l’11 de juny a nivell mundial.

El moviment maker és un moviment ciutadà que s’està desenvolupant a nivell mundial, basat en els principis que tothom pot ser fabricant dels seus propis productes, aprofitant les possibilitats que ofereix la tecnologia i els coneixements que d’altres persones han generat i que es comparteixen a través de canals digitals i presencials.

A partir dels principis de base del moviment maker, es poden treballar diversos objectius relacionats amb l’evolució cap a un consum responsable allargant la vida dels productes o reutilitzant material, la capacitació o alfabetització digital, la motivació dels joves envers carreres relacionades amb l’activitat industrial, l’activació de projectes comunitaris, la inclusió social, la dinamització d’espais locals amb ofertes innovadores... Un seguit de reptes importants per a la ciutadania i per a les ciutats del futur.

En la jornada d’avui s’han presentat les experiències de municipis en els que s’està introduint la filosofia maker amb iniciatives tipus Fablab, Livinglab o d’altres formats, ja sigui a través d’espais dinamitzats per entitats públiques com privades. En el cas del Vallès Occidental, les propostes en marxa de Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda i Terrassa. I altres experiències de fóra a Badalona, Sant Feliu de Llobregat i Viladecans.  També ha estat interessant conèixer l’important aposta que està fent la ciutat de Barcelona, amb la Xarxa d’Ateneus de Fabricació Digital que està promovent pels diferent districtes de la ciutat i la iniciativa específica “Poble Nou Maker District” com a nou escenari per a la ciutat productiva que s’està promovent des del Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital de Barcelona.

Les més de 70 persones participants a la jornada han generat un Mapeig d’iniciatives Maker al  Vallès Occidental, compartint la seva informació sobre actors i accions desenvolupades o en marxa i finalment han participat en una activitat de co-disseny de propostes per aprofitar les potencialitats del maker en benefici d’un major i millor desenvolupament de les condicions de vida de la ciutadania i de la competitivitat de la comarca.

La jornada ha comptat amb la col·laboració especial de Catlabs, programa desplegat per la Generalitat de Catalunya i que promou una l’articulació d’una xarxa d’innovació digital, social i col·laborativa que inclogui el teixit econòmic i social del país implicat en processos d’innovació sota l’estructura de la quàdruple hèlix (sistema d’R+D+I, empreses, administracions públiques i usuaris de la innovació).

El moviment maker

Els recursos de codi obert o “OPEN SOURCE” en són un dels pilars principals ja que permeten l’accés ràpid i fàcil a informació de gran valor i utilitat per als maker, per fer prototips d’objectes i obrir el coneixement i la informació amb tothom. Aquesta filosofia d’obertura i compartició és una de les característiques fonamentals de la comunitat maker i que s’impulsen des d’OSCEDAYS: un moviment ciutadà mundial iniciat a Berlin en 2015 per treballar des dels principis de la innovació oberta en la creació de recursos i generant possibilitats per a la transformació cap a una economia circular, sostenible i pròspera.

Els moviment maker comporta un seguint d’oportunitats que es connecten amb diverses iniciatives que estan en marxa per impulsar el desenvolupament econòmic de la comarca. D’una banda, les iniciatives maker afavoreixen el desenvolupament d’una economia circular, facilitant a les persones l’oportunitat d’accedir a un espai on fabricar elles mateixes els seus productes amb materials reciclats, peces per reparar o redissenyar, promovent de manera pràctica un canvi cap a models de consum més sostenibles que es promouen des de la iniciativa Vallès Circular.

D’altra banda, fa possible l’accés al coneixement digital amb formats oberts i creatius, un element imprescindible del futur desenvolupament industrial associada a la Indústria 4.0 i la fabricació intel·ligent. Un repte important per al desenvolupament de la comarca que s’impulsa des del Pacte per la Reindustrialització. Finalment, els espais maker responen a una aposta per fer una ciutadania més proactiva i per actuar per generar de forma col·laborativa respostes a reptes socials, aspecte que es promou des de la Xarxa d’Innovació Social del Vallès Occidental.

Arxivat a: General
Sesió celebrada avui a Sabadell sobre Espais Maker col·laboratius i ciruclars