Portada > Actualitat > Notícies > El Campus de la UAB estrena una caldera de biomassa que ofereix energia calorífica de proximitat al Servei d’Activitat Física i contribueix en la prevenció d’incendis

El Campus de la UAB estrena una caldera de biomassa que ofereix energia calorífica de proximitat al Servei d’Activitat Física i contribueix en la prevenció d’incendis

30/05/2018

El Vallès Occidental fa aquesta setmana un pas més en la important consolidació del projecte Boscos del Vallès, que aprofita la biomassa forestal per l’obtenció d’energia calorífica d’equipaments d’abast supramunicipal. Aquest és el cas del Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que des d’ara compta amb una caldera de biomassa que crema estella provinent de la neteja dels boscos de la comarca i d’aquesta manera contribueix en la prevenció d’incendis forestals al mateix temps que obté una energia neta i de proximitat que redueix les emissions de Co2 a l’atmosfera. Aquesta caldera es suma a la que dilluns es va posar en marxa al Consorci Sanitari de Terrassa (CST) amb el mateix objectiu.

Avui, el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha lliurat les claus de la instal·lació comarcal a la concessionària, la UTE Boscos del Vallès – representada pel seu gerent, Raimon Mariné-  acompanyat del vicerector d’Economia i Campus de la UAB, Carles Gispert i el director del SAF, Andreu Benet.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha destacat que “aquesta caldera estarà alimentada a través de producte de quilòmetre zero: fusta de la nostra comarca. I això ens permetrà dues coses: d’una banda incentivar un mercat privat de compra venda de fusta –tenint en compte que el 89% de la superfície forestal és privada- i generar un impacte positiu en els boscos i en la prevenció d’incendis. A més, també fomentem un nou model econòmic basat en l’economia circular”. Giménez ha valorat molt positivament que la UAB “el principal centre de coneixement de la comarca treballi de la mà del Vallès Occidental i sigui en aquest cas un exemple en gestió mediambiental”.

EL vicerector de la UAB, Carles Gispert, ha explicat que "a la UAB sempre hem tingut molt present la sostenibilitat, en som un referent a nivell europeu, i aquest projecte és un pas més en el conjunt d'accions que fa temps estem fent per gestionar millor el medi ambient", alhora que també ha agraït al Consell Comarcal la confiança dipositada en la universitat per acollir aquest projecte.

Andreu Benet, director del SAF ha remarcat que "la posada en marxa d'aquesta caldera és, a més de beneficiós per la prevenció d'incendis i l'estalvi de CO2, una millora per a unes instal·lacions esportives que utilitzen 6.300 usuaris". 

La concessionària de la caldera és la UTE Boscos del Vallès, que també gestiona la caldera del Consorci Sanitari de Terrassa i el Centre Logístic de Biomassa que s’inaugurarà aquest estiu. El seu gerent, Raimón Mariné, ha explicat avui que “el model del Consell Comarcal és un model pioner a Catalunya”. També ha remarcat que “Catalunya té un potencial de biomassa molt gran i dins les polítiques europees, espanyoles i catalanes en contra del canvi climàtic, la biomassa hi té un paper important perquè es considera neutre d’emissions de CO2”.

Característiques de la instal·lació

Per primera vegada unes instal·lacions esportives universitàries reben el servei d’una caldera de biomassa. Se’n beneficiaran totes les persones usuàries de les instal·lacions esportives -unes 6.300- i escalfarà la piscina, l’ambient i l’aigua de les dutxes. La caldera permet obtenir una energia neta i de proximitat al Campus de la UAB al mateix temps que contribueix de forma evident en la cura dels boscos i en la prevenció d’incendis forestals ja que s’alimentarà de fusta dels boscos de la comarca.

La caldera consumeix de 532 tones d’estella/anuals, corresponent a 800  tones de fusta en rol (tronc a punt d’estellar), que suposa un aprofitament aproximat de 40 hectàrees de bosc amb gestió forestal sostenible. El seu funcionament permet deixar d’emetre 284 tones de CO2/anuals, per la substitució de gas per biomassa.

El Projecte Boscos del Vallès

La instal·lació forma part del projecte “Boscos del Vallès”, un projecte promogut pel Consell Comarcal del Vallès Occidental i nascut el 2013 que cerca la valorització i explotació de la biomassa forestal com a mesura de prevenció d’incendis. L’objectiu principal és reduir el risc d’incendis forestals a través de la dinamització del mercat de compravenda de biomassa forestal primària per a usos tèrmics. Altres beneficis són la reducció d’emissions de CO2, i la creació d’ocupació i el desenvolupament local.

El Consell Comarcal, amb el corresponent procés de licitació, va adjudicar la concessió del “Servei Públic Comarcal de Biomassa Forestal” a l’empresa UTE Boscos del Vallès. Aquesta concessionària gestionarà el nou Centre Logístic de Biomassa, el subministrament energètic a les dues calderes instal·lades al Consorci Sanitari de Terrassa i la Universitat Autònoma de Barcelona i la venda d’estella forestal als ajuntaments i d’altres entitats de la comarca que es donin d’alta com a usuàries després de l’engegada de la concessió.

El Consell ha creat una competència pròpia i el Servei Comarcal de Biomassa Forestal per articular un mercat de compra-venta d’estella forestal provinent dels boscos de la comarca, per d’aquesta manera, poder desenvolupar una política de gestió forestal que contribueixi en la prevenció d’incendis forestals. En definitiva es tracta d’una estratègia perquè els actors implicats en la gestió forestal rebin compensacions raonables per la seva aportació i el seu treball als boscos, fent compatible la sostenibilitat ambiental amb l’econòmica.

La comarca ha estat sempre un territori vulnerable als incendis forestals. Compta amb prop d’un 60% de la superfície forestal. D’aquesta, el 89% és privada. L’incendi de 2003 va marcar un punt d’inflexió en la gestió forestal i el territori constata la necessitat de treballar conjuntament en la prevenció d’incendis i en la importància de la cura del bosc.

El Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental ha mostrat en diverses ocasions la seva preocupació pels incendis que han sofert els boscos de la comarca i per la necessitat de dur a terme actuacions de prevenció, més enllà de les actuacions que cada any es porten a terme en arranjament d’infraestructures d’abastament d’aigua, d’arranjament d’accessos i de telecomunicacions.

Col·laboració entre el Consell Comarcal i la UAB

El 25 de juny de 2015 el Consell Comarcal i la UAB van signar el “Conveni de cooperació per la participació de la UAB com a usuària del Servei Comarcal de biomassa forestal, amb la instal·lació i manteniment d’una caldera de biomassa forestal i el subministrament d’energia tèrmica per part del Consell Comarcal a l’edifici del Servei d’Activitats Fisicoesportives”.

Segons un acord entre el Consell i la UAB de gener de 2017, la UAB ha autogestionat de manera excepcional la instal·lació fins al moment i a partir d’ara la gestió la portarà a terme la concessionària del Projecte, la UTE Boscos del Vallès.

 

DADES CLAU DE LA INSTAL.LACIÓ:

  • SUBMINISTRAMENT DE CALOR A DOS EDIFICIS pertanyent al SAF (Calefacció i aigua calenta sanitària)
  • INVERSIÓ OBRA: 250.656,01 € IVA inclòs
  • POTÈNCIA: 500  kW en total
  • CONSUM PREVIST: 1.565.750,10 kWh/any
  • EMISSIONS DE CO2 ESTALVIADES SEGONS CONSUM: 284 tones de CO2 estalviades aproximadament.
  • Emmagatzematge d’estella: 125 m3 bruts
Arxivat a: General
La caldera que el Consell Comarcal ha instal·lat a la UAB és fruit del treball conjunt
El conseller de l'Àrea de Territori, Josep Beltran, ha lliurat les claus de la caldera a la concessionària
El Servei d'Activitat Física aconsegueix energia neta amb fusta de quilòmetre zero
Aquest matí s'ha presentat la nova instal·lació de biomassa del SAF al Campus de la UAB

Arxius adjunts