Portada > Actualitat > Notícies > El Vallès Occidental posa en marxa dilluns la caldera de biomassa forestal més gran de Catalunya en una instal•lació sanitària, al Consorci Sanitari de Terrassa

El Vallès Occidental posa en marxa dilluns la caldera de biomassa forestal més gran de Catalunya en una instal•lació sanitària, al Consorci Sanitari de Terrassa

24/05/2018

La instal•lació de calderes de biomassa forestal al Vallès Occidental en el marc del projecte “Boscos del Vallès” ja és una realitat. La comarca posa en marxa els propers dies la caldera de biomassa forestal més gran de Catalunya en una instal•lació sanitària i ho fa en un equipament comarcal de referència: el Consorci Sanitari de Terrassa, concretament el seu edifici de l’Hospital de Terrassa. La caldera permetrà obtenir una energia neta i de proximitat al mateix temps que contribuirà de forma evident en la cura dels boscos i en la prevenció d’incendis forestals ja que s’alimentarà de fusta dels boscos de la comarca. El subministrament de calor s’aplicarà tant a la calefacció com a l’aigua calenta sanitària de l’edifici de l’hospital. Amb l’energia produïda es podria alimentar a 735 habitatges.

La caldera té previst consumir 2.500 tones d’estella/anuals, corresponents a 3.250 tones de fusta en rol (tronc a punt d’estellar), que suposa un aprofitament aproximat de 160 hectàrees de bosc amb gestió forestal sostenible. El seu funcionament permet deixar d’emetre a l’atmosfera 1.200  tones de CO2/anuals, per la substitució de gas per biomassa.

La mesura forma part del projecte “Boscos del Vallès”, un projecte promogut pel Consell Comarcal del Vallès Occidental i nascut el 2013 que cerca la valorització i explotació de la biomassa forestal com a mesura de prevenció d’incendis. L’objectiu principal és reduir el risc d’incendis forestals a través de la dinamització del mercat de compravenda de biomassa forestal primària, un mercat de Km zero, per a usos tèrmics. Altres beneficis són la reducció d’emissions de CO2 com a mesura de lluita contra el canvi climàtic, la promoció d’una energia renovable, i la creació d’ocupació i el desenvolupament local.

El Consell Comarcal amb el corresponent procés de licitació, va adjudicar la concessió del “Servei Públic Comarcal de Biomassa Forestal” a l’empresa UTE Boscos del Vallès. Aquesta concessionària gestionarà el nou Centre Logístic de Biomassa, el subministrament energètic a les dues calderes instal·lades al Consorci Sanitari de Terrassa i una a la Universitat Autònoma de Barcelona i la venda d’estella forestal als ajuntaments i d’altres entitats de la comarca propietàries de calderes, que es donin d’alta com a usuàries després de l’engegada de la concessió.

Contracte i lliurament de claus

Aquest migdia s’ha portat a terme la signatura entre el Consorci Sanitari de Terrassa (CST) l’empresa concessionària Boscos del Vallès per al subministrament energètic a partir de la combustió de biomassa forestal d’estella provinent dels boscos de la comarca. A més, també s’ha fet el lliurament de claus de la caldera per part del Consell Comarcal a l’empresa concessionària, per tal que assumeixi la gestió de l’equipament.

L’acte de signatura s’ha celebrat al Consorci Sanitari de Terrassa (Ctra. De Torrebonica, s/n. Terrassa). A l’acte hi han assistit Ignasi Giménez, president del Consell Comarcal del Vallès Occidental i Josep Beltran, conseller delegat de Territori de l’ens comarcal. També Alfredo Vega, alcalde de Terrassa; Eusebi Cima, president del CST i Raimon Mariné, gerent de l’empresa UTE Boscos del Vallès.

El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, ha explicat que “hem estat capaços d’alinear totes les administracions en un projecte innovador que ha de permetre prevenir incendis forestals al mateix temps que dinamitza un sector econòmic, d’economia circular i produeix energia neta, de quilòmetre zero. La  nostra comarca, que és industrial, també és el pulmó verd de l’Àrea Metropolitana i és un territori vulnerable davant incendis forestals i episodis meteorològics extrems com les ventades. Per això, l’incendi de 2003 va significar un punt d’inflexió en la gestió forestal i des del Consell d’alcaldes i alcaldesses s’ha apostat per una prevenció d’incendis activa, que involucri al sector públic i al privat”.

Per a l’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, “el progrés medioambiental i social que aquesta caldera simbolitza, tant a Terrassa com al conjunt de la comarca, és el canvi cultural que necessitem per fer un territori més net, més verd i més sostenible”. “Terrassa està compromesa amb la reducció d’emissions a l’atmosfera i l’ús de fonts d’energia amb poc impacte. Cal intensificar el missatge a la societat per reduir l’empremta sobre el planeta, per frenar el canvi climàtic i per construir una nova cultura de l’energia”, ha conclòs l’alcalde.

El president del Consorci Sanitari de Terrassa, Eusebi Cima, ha assegurat que “la signatura del contracte que fem avui repercuteix en el funcionament de l’hospital i per tant també ens ajuda a cuidar i millorar la salut de nostra població, a la vegada que apostem pel medi ambient”. Cima ha volgut “agrair al Consell Comarcal poder col·laborar en aquest projecte en benefici de tothom”.

 

El projecte Boscos del Vallès

El Consell Comarcal treballa des de 2013 per fer realitat un projecte innovador a Catalunya, un projecte ambiental i de dinamització econòmica, que permeti un canvi de paradigma en la gestió forestal dels nostres boscos.

El Consell ha creat una competència pròpia, amb el Servei Comarcal de Biomassa Forestal, per articular un mercat de compra-venta d’estella forestal provinent dels boscos de la nostra comarca. En definitiva es tracta d’una estratègia perquè els actors implicats en la gestió forestal rebin compensacions raonables per la seva aportació i el seu treball als boscos, fent compatible la sostenibilitat ambiental amb l’econòmica.

La comarca ha estat sempre un territori vulnerable als incendis forestals. Compta amb prop d’un 60% de superfície forestal. D’aquesta, el 89% és privada. L’incendi de 2003 va marcar un punt d’inflexió en la gestió forestal i el territori constata la necessitat de treballar conjuntament en la prevenció d’incendis i en la importància de la cura del bosc.

El Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental ha mostrat en diverses ocasions la seva preocupació pels incendis que han sofert els boscos de la nostra comarca i per la necessitat de dur a terme actuacions de prevenció, més enllà de les actuacions que cada any es porten a terme en arranjament d’infraestructures d’abastament d’aigua, d’arranjament d’accessos i de telecomunicacions.

El Consorci Sanitari de Terrassa, és una organització sanitària integrada que presta serveis de salut a les persones. El Pla Estratègic 2016-2020 del CST té una línia específica relacionada amb la sostenibilitat i la responsabilitat social corporativa. El CST treballa amb una gestió eficient i equitativa dels recursos i incorpora la RSC a la gestió diària, en tots els processos i procediments. Concretament a nivell ambiental s’ha establert una política mediambiental amb gestió de residus, eficiència energètica i plans d’estalvi energètic com és el cas de la central de biomassa.

 

DADES CLAU DE LA INSTAL.LACIÓ:

 

  • SUBMINISTRAMENT DE CALOR A L’EDIFICI DE L’HOSPITAL DE TERRASSA (CALEFACCIÓ I AIGUA CALENTA SANITARIA).

 

  • INVERSIÓ OBRA: 919.652,60 € IVA inclòs.

 

  • POTÈNCIA: 1.850 kW en total, repartit en dues calderes de biomassa Heizomat RHK-AK de 1.000kW i 850 kW respectivament.

 

  • GENERACIÓ D’ENERGIA PREVISTA: 7.350.000 kWh/any.

 

  • CONSUM D’ESTELLA PREVIST: 2.500 tones d’estella anuals (corresponents a 3.250 tones de fusta en rol (tronc a punt d’estellar), que suposa un aprofitament aproximat de 160 hectàrees de bosc amb gestió forestal sostenible).

 

  • EMISSIONS DE CO2 ESTALVIADES SEGONS CONSUM PREVIST: 1.200 tones d’emissions de CO2 estalviades.

 

  • EMMAGATZEMATGE D’ESTELLA: 2 SITGES de 216 m3 cadascuna, mides de cada sitja: 6m x 6m x 6m, 432 m3 en total.

 

  • LOCALITZACIÓ DE LA SITJA: reconversió de l’antiga depuradora en desús, de 144 metres quadrats.

 

 

 

Arxivat a: General
Durant l'acte el Consell Comarcal ha lliurat les claus de la caldera a la UTE Boscos del Vallès
El projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració d'administracions i entitats
La caldera es posarà en marxa el proper dilluns, 28 de maig
Avui s'ha signat el contracte entre el CST i la concessionaria del servei, la UTE Boscos del Vallès
El CST ha cedit els terrenys on s'ubica la caldera al Consell Comarcal per 15 anys

Arxius adjunts