Buscador per paraules clau
21 maig 2018

El Pacte per la Reindustrialització avança cap a una fiscalitat local que faciliti l’activitat industrial i l’atracció d’empreses

La Taula de fiscalitat local i simplificació administrativa del Pacte per la Reindustrialització avança els seus treballs per aconseguir un model compartit de fiscalitat local que promogui la cooperació entre pobles i ciutats per atraure inversions i empreses al Vallès Occidental i faciliti el desenvolupament de l’activitat industrial. La Taula, formada pels ajuntaments de la comarca i que compta amb al participació dels agents econòmics i socials, es va reunir divendres passat dia 18 de maig a Castellar del Vallès per avançar en el pla de treball dels dos propers anys, fer balanç de la implementació de les recomanacions que es varen proposar l’any passat per a les noves ordenances del 2018 i compartir experiències innovadores que s’estan posant en pràctica.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, va assegurar que “la fiscalitat i la simplificació administrativa tenen un gran pes en les mesures del Pacte per la Reindustrialització ja que és on visualitza de manera clara el canvi de paradigma que volem impulsar: no competir per acollir inversió sinó cooperar entre municipis per tal de ser capaços d’establir polítiques conjuntes des del territori que afavoreixin que el Vallès continuï sent un territori eminentment industrial”. I va afegir que “per això creiem que s’ha de produir un canvi en la percepció de les ordenances fiscals. Hem de pensar que amb les ordenances fiscals estem fent, des dels ajuntaments, polítiques públiques: no només hem de plasmar les polítiques públiques en les partides dels pressupostos sinó també en les ordenances”.

El conseller de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Joan Carles Paredes, va explicar que el 15 de setembre de 2017 a Sant Cugat del Vallès es va constituir la Taula de fiscalitat local industrial amb afectació a la indústria “com un espai d’intercanvi de coneixement i cooperació de les polítiques fiscals en relació a la promoció i l’impuls del teixit industrial a la nostra comarca”. En aquesta sessió es va  presentar el document Propostes de recomanacions i millores en l’elaboració de les ordenances i la fiscalitat local amb afectació a l’activitat industrial, amb l’objectiu de disposar d’un marc comú de treball amb unes primeres propostes i recomanacions compartides. Paredes, va explicar que “la millora continua d’aquest document ha de servir, no només per mantenir i millorar el marc comú de cooperació, sinó també com una guia general d’exemples i bones pràctiques pel conjunt d’ajuntaments”.

La Taula de fiscalitat proposa 22 recomanacions de millora als ajuntaments

El document de recomanacions concreta fins a 22 possibles millores distribuïdes en quatre grans blocs: per establir uns mínims i millor harmonització de les bonificacions existents entre ajuntaments, per activar noves mesures fiscals innovadores que fomentin l’activitat industrial sostenible, per contribuir a un territori que facilita el desenvolupament de l’activitat industrial i per a una gestió més eficient de la fiscalitat per part dels ajuntaments.

Com a balanç, cal destacar, que en les noves ordenances dels ajuntaments vigents per aquest any ja s’han incorporat algunes d’aquestes propostes presentades l’any passat en cinc municipis: Castellar del Vallès, Montcada i Reixac, Polinyà, Rubí i Sant Cugat del Vallès. I és que, a través de les ordenances municipals es poden articular mecanismes com bonificacions, exempcions, simplificació dels tràmits, foment d’activitats i d’altres, que ajudin a instal·lar-se noves empreses

A la sessió també es van exposar experiències de bones pràctiques recents: com el procés d’incentius i adequació de la fiscalitat seguit en la deslocalització de l’empresa Delphi per l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, l’aposta per unes noves ordenances verdes de l’Ajuntament de Rubí o l’activació d’una bonificació per impulsar la rehabilitació de naus industrials obsoletes per l’Ajuntament de Polinyà.

Finalment, a la sessió de divendres també es van presentar la resta d’accions pel Pla de treball 2018-2019 , com són: valorar l’impacte i possibilitat d’establir un incentiu o bonificació d’impuls del sector industrial pel conjunt de la comarca de cara a les ordenances del 2019, l’elaboració d’un protocol de qualitat compartit a nivell comarcal en els tràmits de les llicències d’obra i obertura d’activitats, i la realització de reunions amb organismes i institucions d’abast supralocal implicades en la gestió de tràmits administratius per millorar-ne els procediments.

La millora de la fiscalitat local i la simplificació administrativa una mesura del Pacte per la Reindustrialització

La fiscalitat local amb afectació a l’activitat industrial és un dels àmbits de treball més importants de cara a configurar i avançar cap a una política industrial comuna a la comarca. Si bé la capacitat potestativa dels ajuntaments és escassa, una millor coordinació, harmonització i transferència de les bonificacions i incentius de foment de l’activitat industrial en els quals tenen capacitat permetria disposar d’un entorn més competitiu, en benefici del conjunt de municipis.

Lideren aquesta mesura del Pacte per la Reindustrialització l’Ajuntament de Castellar del Vallès i l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i les patronals CIESC i CECOT.

 

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail